跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

嚴唔嚴就睇你點睇啦...老師們會教小朋友禮貌, 守規矩, 但係係用可親切的方法.

功課K1每天都係一定有線條練習, 油顏色的功課或工作紙. 為K2寫字打好基礎. 到K2就大約每天兩版功課練中英文字, 間中加工作紙, 練中英數常識等等. 星期五就會三樣, 練寫中英數. 隔行寫, 有心做好快便完成.

K1開始每星期一版親子閱讀報告或週記 (上下學期不同). 最重要是會培養小朋友愛上課, 愛讀書. 若從小習慣了, 升上小學應較易適應. 我的小朋友現已學懂看大量中文字, 有時看電視會讀字幕給我聽.

男爵府

好媽媽勳章

想問吓K3又如何? 開始計加減數未呀? Phonics又學到邊呢!?

唔該晒.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 MINK926 的帖子

好犀利喎...聽曾特首講, 生3名. 佩服佩服...

兩姊妹一齊返學放學, 真好喇.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 MINK926 的帖子

你好偉大呀!!! 會唔會錫晒細佬呀?

我阿女成日叫我生多個細佬妹俾佢, 不過已經冇可能喇.

你個大女咪好大責任囉. 入咗邊間小學, 細佬妹就會跟住入.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 忌廉妹 的帖子

其實就算嚴, 總之程度ok, 守禮, 有辦法令小朋友開開心心上學, 愛上學習就好.

希望入倒何日東, 所以要從小讓佢學習有功課做, 要識多些字. 即使將來入唔倒, 去其他小學, 佢就會覺得輕鬆簡單.
可惜到我阿女那一年, 何小只開4班小一, 競爭非常劇烈.

男爵府

好媽媽勳章

為咗小朋友, 早啲去排都係誠意嘅一種. 在同分情況下, 較前編號會着數D.

同埋若派完上午班表, 就只有下午班表可以選擇.

我個小朋友都係12月尾出世. 到時係睇表現.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 愷喬 的帖子

你可以去何小個網址睇睇現時小一每天的功課. 通常可能有8樣, 星期五有機會去到10樣. 不過並非全都是抄寫功課, 有的是功作紙一張, 有的是在家人或同學面前朗讀一次, 又或者功課中有錯誤的地方, 自己再想一次找出正確答案等等...

男爵府

好媽媽勳章

我記得老師問過我個小朋友叫咩嘢名, 幾多歲. 當時我好慚愧咁同老師講我未教佢幾多歲 (佢係超細b).

男爵府

好媽媽勳章

回覆 愷喬 的帖子

每年我估9月左右都會有講座, 到時親身去聽吓, 會知多啲, 睇埋校舍, 聽吓校長講佢哋嘅理念.

我自己讀完書好多年, 估唔到可以班房裡面有地方洗手. 唔知係咪03年沙士後嘅設計呢!?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 happymanman 的帖子

呢個係必經階段, 唔緊要架. 但分手時千祈不可以流露一點兒依依不捨的表情, 更不可以回 頭. 老師會有辦法. 通常關了門就不會哭得太厲害. 從單面玻璃窗可以離遠看到內裡情況, 太貼的話小朋友會察覺到.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 happymanman 的帖子

當然要預早有心理準備俾佢, 等佢知佢入咗班房會有好多朋友仔同佢玩, 有嘢食, 但媽咪就唔可以入嚟玩埋一份. 到時到侯特別係頭幾日要好準時接番佢, 唔好遲到. 否則佢會覺得你好似唔要佢咁, 會拒絕返學.

我個小朋友就另類啲, 佢返開playgroup, 仲係未開學前已經一個人自己上嗰隻, 會同我講byebye. 但到真正開學第一日都肯開開心心同我講byebye, 自己入班房. 到返咗幾日先至開始喊. 問老師有乜解救, 佢好有經驗話俾我知, 因為新鮮感過咗, 同埋返幼稚園要守好多規矩, 所以人哋開始收聲, 佢至開始喊. 好彩喊咗幾日又開始冇事. 之後仲話好鍾意返學, 好鍾意老師.

首頁

尾頁

跳至