自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kc_01k 發表於 24-4-11 13:12
我都緊張埋,今早6點已起身

又唔可表現緊張

係怕佢地嘅情緒,成績真係其次。

男爵府

kc_01k 發表於 24-4-11 13:41
嗯,完全中晒我心情,考已考咗,係擔心佢有冇唔開心,想同佢講萬大事有呀爸呀媽喺度
...

千祈唔好問深淺,識唔識呢d問題。佢地會諗返轉頭,如果唔識,個人唔開心,影響下一科。佢地主動講,我地做聆聽者。我只會問佢今晚想食乜餸,明午留唔留飯。

男爵府

kc_01k 發表於 24-4-11 13:53
打咗比我了,佢主動講,我就話ok啦,已考咗,唔洗再諗,我話今晚早啲放工返去煮佢鐘意食嘅餸。
...

其實,我地無野幫到佢地。佢地想食乜,就煮乜。佢地講,我地聽。唔好問,唔好過份關心,對佢地黎講,少咗壓力

男爵府

kc_01k 發表於 24-4-11 13:54
我已經冇理呢啲成績上嘅嘢,只係唔想啲細路諗埋一邊。

希望全港DSE考生都順利,個個都開開心。 ...

https://youtu.be/xKMCGHQ_4bI?si=L6NCbOAhCaldR7kL
呢條片,係部分考生嘅心聲。得閒聽下

男爵府

hyto 發表於 24-4-11 20:50
我屋企嗰個係口水佬,佢已經同同學放學講咗個幾兩個鐘 返到嚟又捉住我講咗個幾兩個鐘 我叫佢快啲去準備聽日 ...

佢肯同你講已經好好,好過乜都唔你講,到時你仲驚

男爵府

kc_01k 發表於 24-4-12 19:00
我覺得,中學係最大壓力,小學時,佢有乜事,你都可攬吓錫吓佢地,佢地唔開心,都敢喊出嚟,去到個個17,8 ...

認同
噚日放工返屋企,見個女靜哂,知佢心情麻麻。到咗今日,考完返屋企放空,書又唔溫(同平時好唔同)whatappas鼓勵下佢,佢誤會我話佢放棄。今晚同佢傾計,佢一講英文就爆喊,証明佢好大壓力,希望快d考完。

男爵府

kc_01k 發表於 24-4-12 21:04
睇倒都心痛

其實好心痛,我個女啱啱講,佢份英文唔夠時間做,講講又喊。我見到佢喊,我都忍唔倒 佢d阿sir話,以為舊年深,應該今年好d。無諗過今年都係深。 希望星期一考數正常d

男爵府

kc_01k 發表於 24-4-15 13:20
我未搵我仔,佢都未打嚟

今日,阿女同我講,有同學問佢借計算機。(突登買多部,作後備用。怕考考下壞機就大鑊。收音機,我地都買兩部。電器嘅野,好難講)如果係你地,借唔借?

男爵府

Yukie909 發表於 24-4-16 09:34
我女都係今屆DSE考生,由於佢本身成績都唔係好嗰一批,而佢本身亦都知道自己位置,佢話就算入U都冇佢想讀嘅 ...

無錯,個個父母都想子女入到大學。但盡咗力,就無悔了。見到佢地日日努力溫書,搞到身體差咗好多。心都痛!原本約個女考完食餐勁,佢拒絕。佢話考完第一時間去睇中醫,調理身體,俾佢笑死

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊