懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我就遇人不淑了, 我個陪月叫林麗鳳, 超唔掂!
interview佢時, 佢勁sell自己幾有經驗, 又話湊過幾多個, 初初唔識, 咁我見我問嗰d問題佢都識答 (d問題係上bk問d媽媽ge), 咁我咪請佢law. 後來佢返工時, 聽佢講嚟講去都係嗰2-3個bb, 就知佢經驗唔多, 心諗無所謂la, 人又已經請咗, 臨急臨忙喺邊度再揾ya, 總之佢照顧都bb同我咪算law. 我初初請佢2個月ga, 可能自己又唔係咁點識, 頭1個月都好似ok ge, 後來

1) 小b 喺大約1個月 ge 時候, d 皮膚就開始有問題, 又奶廯, 又成面紅色一撻撻, 我都唔知mug 事, 咪去睇醫生law, 初初醫生話係油脂性皮膚炎 (即係太乾), 後來又唔同, 阿媽話應該係濕疹, 同有頭泥, 於是我又去問醫生, 証實係濕疹, 同有頭泥.
個陪月一路都冇出聲話係mug 嚟, 淨係識得話天氣轉d皮膚又差d喎! 有mug理由做陪月唔識呀, 如果佢識又唔出聲就更加唔啱.

2)我餵人奶加奶粉ge, 冇2次我話想食豆豉蒸排骨, 佢有cook 比我食, 但後來我醒起人奶媽唔可以食, 於是我同陪月講叫佢唔好再cook, 佢就問係唔係因為豆豉回奶, 我話係, 佢話諗住比我試吓睇下係唔係真係會回奶wor! 咁如果佢識, 係咪應該問下我cook唔cook好因為豆豉會回奶, 根本佢就唔留意

3)interview時又話可以幫我掃地同拖地, 點知一個星期都掃唔到地同拖地, 直至我叫佢先至話”係呀, 我都諗住做ga la”

4)幫小b剪指甲次次都要我叫
後來我頂佢唔住, 就借意叫佢早d收工, 唔請佢咁多日, 跟住可能知我唔like佢,佢自己帶麵自己喺廚房煮嚟食 (起初佢有同我哋一齊食飯)

但之後就好”很”毒,煲湯又唔去油,最後嗰次仲剪到小b ge指甲流血, 搞到小b ge床圍同欖枕都有幾條血痕, 一d都冇誇張ga

暫時寫住咁多先.

總之唔好請佢

大宅

[code][/code]
原文章由 vitaminC+E 於 08-3-26 14:42 發表

請問你經那介紹這個陪月的?
等我可以小心d!

from BK's mom

大宅

原文章由 kittycc 於 08-3-28 12:41 發表
我有2次請陪月經驗, 可以同大家分享下。 我未生之前有跟我嫂嫂一齊interview d陪月, 發覺d都幾質素同$$參差。大部份陪月都有備而來, 答基本問題都ok既, 但最後我地選左一個表現得最有心思既陪月。呢個陪月除左答問題 ...

我請陪月ge時候, 咪一樣好似你咁,
表現得有心思ga, 呢個陪月除左答問題, 都有d相睇, 問一d關於我ge嘢, 咪一樣唔掂, 都係睹彩數

大宅

原文章由 S-Kwok 於 08-3-26 14:04 發表
我就遇人不淑了, 我個陪月叫林麗鳳, 超唔掂!
我interview佢時, 佢勁sell自己幾有經驗, 又話湊過幾多個, 初初唔識, 咁我見我問嗰d問題佢都識答 (d問題係上bk問d媽媽ge), 咁我咪請佢law. 後來佢返工時, 聽佢講嚟講去都係嗰2-3個bb, 就 ...

仲有ar, 大約未夠一個月ge時候, 就問我攞定reference letter, 話agent介紹咗個媽咪要interveiew, 所以想早d要reference letter, 一心諗住佢都ok咁寫比佢囉, 唉! 點知......原來我係遇人不淑, 依家回想起, 都唔知佢係咪有心扼張reference letter

首頁

尾頁

跳至