自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

樓主都覺得又貴又難食,大馬多平民食物
香港果啲小店收5,60元一小件蛋糕,近百元一個漢堡/三文治/拉麵,老實從來吸引唔到我去
大馬十幾廿元已經食到好豐富

珍珠宮

baby1628 發表於 22-9-15 17:07
絕對唔係幫香港食店講說話,但作為全球租金最貴嘅地方,五六十蚊一個飯,有25蚊係畀咗業主嘅租金,食材成本水 ...

好多係無冷氣的餐室或簡陋的大排檔,大馬日日都成30度或以上又濕熱,根本未坐已經熱到無胃口,我記得次次食都要叫凍飲先頂得住餐飯。
香港有裝修有冷氣有環境,成件事已經唔同曬

珍珠宮

幸運是對手 發表於 22-9-15 17:44
這個午餐70蚊,我覺得好ok

所以樓主講大眾化足料可以留底。我講緊近百元只得一個三文治/拉麵/漢堡,未包小食飲品,包埋要大約2百,但唔大眾化唔足料,小店只為打卡

珍珠宮

baby1628 發表於 22-9-15 21:35
咪就係囉,去到嗰邊基本上你淨係想食沙冰,而且當地人係非常cheap,貴小小本地人已經食唔起
...

仲有佢永遠講碟頭飯燒味飯。唔通我由朝到晚都食碟頭飯咩 都話無冷氣已經熱到唔想食,大部分只得風扇,有都算好,試過坐路邊大排檔,熱到只想快快尤其食,熱到唔記得咩味道
仲有佢用香港冷氣餐廳黎比已經唔公平啦,冷氣都要成本架。應該用大排檔food court黎比

珍珠宮

回覆樓主:

你根本改標題好囉,入到黎根本唔係講香港,直接講開大馬食物post啦,曲線呃人入黎睇,仲要踩香港食店唔掂架,你機心為咩?
度度都有好食難食,抵食貴食的食店啦

珍珠宮

wai4919 發表於 22-9-16 13:59
人工唔同,點洗個價錢都唔會底!!

還有有些小店其實係貴過 連鎖店,尤其現在最新開,有番d d裝修。反而 ...

所以小店有時食水好深,近百元三文治又唔係貴料只係蛋,為打卡飲埋野已經過百埋單。連所反而價錢大眾化

珍珠宮

FeiLong 發表於 22-9-16 01:38
係呀,比例唔同姐。
人地大部分好食足料,平民百姓日常都吃到好野,
呢度就大部分都好伏,只有少數富豪餐 ...

你又知富豪餐餐過千?
你又知拖夾客永不投訴?
唔怪得你標題與圖文不符,你都唔係第一次出post係咁,曲線踩啲你處心投訴嘅事辛苦曬,要請版主睇下

首頁

尾頁

跳至