跳至

首頁

尾頁

大宅

bobo-ma
我果個係印印, 12月已經要佢來我家準備一切了

我同你的感覺exactly 一樣 , 比工人湊我真係好唔想, 好唔捨得, 同埋 "我直情唔想工人掂我個bb", 開頭佢問我可唔可以抱bb 我都say no

我bb 40日人仔, 佢滿月果時我都仲未肯比工人抱b b 架, 我老公就叫我放手, 我亦cry 過好多次, 我 "簡直就係好憎佢抱我個baby 添" 好多人叫我放手, 一諗到自己要返工, 就知道要好好利用last 呢 4星期 去睇緊d 個工人,好無耐呢!! 但老公講得arm , 要用呢 4 個星期 比工人同b b 產生感情, 等工人多d b b 及愛護佢

但當然, bb一回家, 所有b b 要洗嘅野甚至開奶都早已教哂 及靠哂 工人去做! 就連沖涼, 我在第2星期已經交比工人去做, 起碼自己可睇住佢有無出錯, 但佢學沖涼第一日, 我見佢掂我個bb , 我直情喊左出來, 我真係好唔想有人掂我個女, 我問過其她朋友, 佢地全部人都同我一樣想法, 好彩,,, 呢d 想法係 正常嘅!!

但講真, 點可以唔交比工人丫, 我真係好想轉全職媽咪, 但真係不可能呢

大宅

原文章由 sharkcaca 於 08-4-16 00:59 發表
  我今個月尾就要返工,工人二月尾到左,本來都諗住至少等大隻妹滿月時先俾佢惦架,但實情俾工人湊又唔係咁大問題,或者我好彩遇到個都叫幾好既賓賓......賓賓有個6歲大既女,佢湊b叻過晒我地每一個人,我地暗地裡幫佢起左個名 ...

睇左有部份媽咪已經交托比工人湊係好事, 我諗我要好好改變一下自己嘅思想了, 真係唔放手唔得
我睇好多文章及書, 其實當b b cry 或者有需求時, 有人抱 b b 係好事, 好似話等佢地有正面的思想, 大大下唔會成日要人抱架, 唔會難教, 放心吧!

大宅

原文章由 cherrychris 於 08-4-16 22:13 發表
我個工人都好無記性!

你地工人肯唔肯同你餵夜奶?幾點起身同幾點訓?

個個工人都無記性!! d 印印 仲好 dirty 添呀, 我同老公都不知check 佢 check 得幾辛苦, 原來佢地唔識 "抺屎" 又唔識用濕紙巾
抺來抺去都係用tissue 同一位置抺咋!!!

我工人肯餵夜奶, 其實佢根本無得選擇呢! 頭幾個week, 全都係我自己湊, 夜奶都係我自己餵, 之後慢慢由早上第一餐奶放手比佢開始餵,, 試過幾晚, ar b 喊佢都聽唔到, 我無所謂, 因為我聽到就得la, 點知我老公話如果我返工.. 無可能晚晚靠我地自己 "幫佢" 湊 bb 喎, 我老公仲嚇佢, 如果佢某一晚聽唔到b b 喊, 而且我同老公都起埋身湊緊 b b 而佢仲瞓緊 的話,,, 就請多個姐姐幫佢 湊b b, 新姐姐湊得好的話, 就叫舊姐姐返印尼 自呢句野一出口, 姐姐就次次都聽到 b b 喊了, 不過而家 我 ar 女 都好少 深夜 喊, 我其實都唔介意夜晚湊 囡囡呢

[ 本文章最後由 yauyau08 於 08-4-17 23:22 編輯 ]

大宅

原文章由 PandaVV 於 08-4-16 22:32 發表

我個工人肯同我餵亞B食夜奶
不過佢都係早上6點幾起身, 晚上通常10:30左右訓.

我會叫佢下午訓返個幾鐘, 不過唔係晚晚都要佢幫手餵夜奶.
隔晚幫手會好d, 因為有一次印印同我講佢很攰,
晚上聽唔到亞B叫.

我自己 ...

哇,,, 1:00 / 3:00 / 5:00.....
你ar b 係咪飲人奶? 如果奶粉, 為何會咁密呢? 佢而家飲幾多安奶? 我地都怕姐姐及自己辛苦, 所以早在上幾個week 調返好d 飲奶時間, 之前 3 小時一次, 真係辛苦左小小啊, 而家 4小時就好好多. 我覺得你地好辛苦, 每2小時一次, 敢咪無時間去做家務囉?

大宅

今晚 ar 囡 喊到無停, 工人問我可否抱 b b, 我say no, 之後我地 dinner, 囡囡仲喊 (唔g 係咪怕大風, 因而家 1號風球) 我老公叫工人抱 b b, 無計啦, 又係果句, 要開始放手, 我食完之後想行去工人度抱b b, 點知我老公叫停我, 話比工人抱, 我當時真係想喊, 個女係我的, 為何唔比我掂呀女? 老公見我就黎喊, 先叫工人比返個女我

生完女之後, 我工人其實係知道我會成日鬧佢, 又知道我會成日喊, 所以佢先無放在心內, 我都怕佢對囡囡差而無人知 , 昨天起, 我就開始對姐姐 "鬧小 d" , 因為我5月返工了, 我怕佢做得唔開心, 對我個女不好!!!!

[ 本文章最後由 yauyau08 於 08-4-17 23:32 編輯 ]

大宅

好多謝大家的回應啊!
我只係見到工人掂我bb 時先喊, 其他人我就好歡迎, 我感覺好似 b b 會 比工人搶走, 我要在我放假期間必定要比 b b 習慣我的氣味, 習慣我的一切, 免得佢認錯媽媽, 所以我之前唔比我工人掂b b 就係這原因, 亦可能係產後荷爾蒙影響關係, 才那麼容易喊

同大家講完之後, 真的開心及放鬆了許多

bobo-ma,, 我今日第一次幫b b 沖涼, 感覺好warm, 我同老公講, 以後等我放工回家由我沖涼, 等我親子, 佢都話好!

<我反而覺得你唔好太壓制自己唔好去照顧 bb > 係呀, 你講得好arm, 我真係會壓制自己去照顧bb, 要被迫讓比工人去照顧, 咁又係, 我想抱咪抱law, 其實我要同老公好好傾下呢方面

[ 本文章最後由 yauyau08 於 08-4-18 23:35 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至