自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好少轉貼,但深雪呢篇講得實在好,有道理唔港女,與各位分享。
有時候,傷害一個人,不必一定要毆打、陷害,只要不去愛,已經是一種傷害。

當然,說的是親近的關係、親近的人。

回想起與父母的關係,他們可能沒有毒打你、沒有餓壞你、沒有真正虐待你,但是,只要他們不愛你,就已經令你的成長極難過,為你一生製造了陰影。

你的伴侶無打你、無逼你替他還債、甚至無第三者,但是,只要他不愛你,就已經足夠令你每日都痛苦。他無做任何實質壞事,卻因為他,你每日以淚洗臉。

有些關係,一定要有愛才能成立。家人、伴侶、好朋友,就是必須要有愛,才會讓你有好日子。

以上的關係,要求就一定高的了,不只要求客氣有禮識做,更要包括真正的愛。於是,一些有自知之明的人,明白自己愛能量低,就寧願少交知己朋友,同時候也不建立親密的伴侶關係。

當你因為從伴侶身上得不到愛而沮喪,你的伴侶可能反過來罵你:「我有給家用,又無去滾,你仲想點?」那麼,是時候你讓他接受愛的教育,那就是,親近的關係不只是表面工夫做足,親近的關係是必須有愛才不會讓人受到傷害。

明白嗎?你要求有愛的親近關係,是你正常。當有人話你要求太多時,其實是他不正常。

tsung    發表於 15-12-4 13:27

大宅

深雪唔港女時都幾有point。心地好既女人太容易遷就人,郁D就問左係咪自己唔啱先,其實好多時根本係對方有問題。

大宅

M.Reis 發表於 15-12-4 10:08
我最明白, 前夫不單唔愛我, 眉宇間還時常有唔耐煩,厭惡感覺,係一種精神折磨。離婚反而解脫了,開心得多 ...
長痛不如短痛,斬左纜就唔好望返轉頭,將來可能有更好既等梗你去發掘,祝你幸福。

大宅

熱狗媽 發表於 15-12-4 10:57
agree, 我諗起我爸媽就係咁, 有時佢地對我"正常少少, 等我覺得似番個人"我覺得自己似乞兒. ...

我諗傳統華人好多都係咁,成日話要含蓄,話「其實我愛你不過唔通成日掛o係口邊咁骨痺」,其實根本就做得未夠。

首頁

尾頁

跳至