跳至

首頁

尾頁

大宅

我一早放左手俾工人照顧bb

我今個月尾就要返工,工人二月尾到左,本來都諗住至少等大隻妹滿月時先俾佢惦架,但實情俾工人湊又唔係咁大問題,或者我好彩遇到個都叫幾好既賓賓......賓賓有個6歲大既女,佢湊b叻過晒我地每一個人,我地暗地裡幫佢起左個名叫佢"師祖"添呀!反而我唔係太鐘意奶奶成日霸住大隻妹唔放,好似個女係佢生咁 有左賓賓,家務又唔使自己落手落腳做,朝早六點個餐又有佢幫手餵奶,呢兩日手傷殘左,都叫做有人代我抱住大隻妹唔驚大隻妹無人照顧呀(奶奶仲開心到話:"好野,無人同我爭抱阿b喇!"...... )仲有,有左賓賓,大隻妹肚仔谷住d氣,都係賓賓教番我地轉頭點樣放阿b係枕頭度同佢按摩排氣咋!每日同阿b沖涼都係佢搞惦,我試過一次同阿b沖涼,可能係我隻手痛啦,真係好痛好唔得~~雖然係賓都大致ok,但唯獨是一樣野我唔係太鐘意囉,就係成日抱住大隻妹搖下搖下咁,搞到大隻妹已經變壞左喇 返左工後,一個賓賓,一個奶奶,兩個人成日抱住大隻妹,我唔係唔捨得阿b俾佢地抱呀,係擔心日後好難教咋!

大宅

凡事看開一點

我知你係鍚bb,緊張bb,我地每一個媽咪都係,但你既表現似乎過左一點火位......可能產後你情緒唔太穩定,又可能你未有途徑抒發不滿所致。
  印印比賓賓蠢,你係請佢之前應該已有心理準備,更何況請工人都係講彩數,好彩既請到個話頭醒尾,唔好彩既任何可能都會隨時發生。但無論請返黎既工人係點樣都好,一開始我地就應該要用心&耐性去教佢,令佢明白我地既要求。主人、工人都係人,你希望佢點對自己&屋企人時,亦都要檢視自己點樣對佢。講禮貌、講道理、關心佢......點解我地可以咁樣對待自己身邊既親人同朋友,但偏偏就唔可以以相同既態度對待離鄉別井到外地打工既佢呢?當然,好有問題既工人例外,假如你遇到咁有問題既工人,按道理都會換左佢。今日已經係18號,你自己計下距離返工既日子仲有幾多日?你對佢唔好,係咪真係想返工時每日提心吊膽諗佢今日又會點樣刻薄阿b?趁尚可以扭轉形勢,唔好再維持現狀喇,你真係有必要學習點樣放低。
  湊b只不過係我地學做媽咪既起步點,凡事睇唔開,第二時阿b長大後有咩事發生既話,辛苦既只會係我地自己,但辛苦並唔等於可以解決問題。

原文章由 yauyau08 於 08-4-17 23:29 發表
今晚 ar 囡 喊到無停, 工人問我可否抱 b b, 我say no, 之後我地 dinner, 囡囡仲喊 (唔g 係咪怕大風, 因而家 1號風球) 我老公叫工人抱 b b, 無計啦, 又係果句, 要開始放手, 我食完之後想行去工人度抱b b, 點知我老公 ...

首頁

尾頁

跳至