跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 keroro_ct 於 08-4-15 17:51 發表
我都請o左印印, 真係好彩請o左工人, 如果唔係都唔知點頂: 因為真係太多家務要做喇.

其實乜o野叫做交俾工人湊?因我餵人奶, 所以出院後BB大部分時間都係跟我, 但工人有湊NB經驗, 所以反而係工人幫BB沖涼, 我到宜家成40 ...

我都係請o左印印幫手湊b & 做家務.
日間我協助工人湊b, 晚上我自己負責湊B,
老公要返工, 盡量都唔使佢幫手.

子爵府

原文章由 cherrychris 於 08-4-16 22:13 發表
我個工人都好無記性!

你地工人肯唔肯同你餵夜奶?幾點起身同幾點訓?

我個工人肯同我餵亞B食夜奶
不過佢都係早上6點幾起身, 晚上通常10:30左右訓.

我會叫佢下午訓返個幾鐘, 不過唔係晚晚都要佢幫手餵夜奶.
隔晚幫手會好d, 因為有一次印印同我講佢很攰,
晚上聽唔到亞B叫.

我自己都試過聽唔要亞B叫, 係老公話比我知.
我個亞B一晚食3次夜奶! 1:00 / 3:00 / 5:00.....
如果全部由工人負責, 佢日間一定無精神做野!

子爵府

原文章由 yauyau08 於 08-4-17 23:25 發表

哇,,, 1:00 / 3:00 / 5:00.....
你ar b 係咪飲人奶? 如果奶粉, 為何會咁密呢? 佢而家飲幾多安奶? 我地都怕姐姐及自己辛苦, 所以早在上幾個week 調返好d 飲奶時間, 之前 3 小時一次, 真係辛苦左小小啊, 而家 4小時 ...

1) 你ar b 係咪飲人奶? 如果奶粉 ?
人奶 (少於3餐) + 奶粉

2) 為何會咁密呢?
食飽後吐奶! 有時d 奶係喉嚨唔上唔落, 一定要d奶吐返出來
或是 落格. 吐左d奶後, 又唔食. 好快又吐餓, 大哭要飲奶!

3) 佢而家飲幾多安奶?
亞B 個半月, 應該要食4安. 不過多數只飲3安. 有時只飲2安!
仲要睇下有沒有上述情況出現.

首頁

尾頁

跳至