家事百科

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原文章由 A-May 於 07-10-19 12:20 發表
師傅,

請問, 公司寫字樓裝修, 約900呎
1. 拆除1房和小閣樓
2. 鋪設塑膠地板
3. 批灰和油漆
4. 安裝照明設備
5. 移電箱,電線, 網路線, 電話線舖設和插座的安排

約多少錢, 需時多久? Thanks. ...

方便的話約個時間 現場度尺幫妳報個實價
作参考也好嗎 唔使怕俾人搵笨
我pm俾你

大宅

好媽媽勳章

原文章由 A-May 於 07-10-19 12:20 發表
師傅,

請問, 公司寫字樓裝修, 約900呎
1. 拆除1房和小閣樓
2. 鋪設塑膠地板
3. 批灰和油漆
4. 安裝照明設備
5. 移電箱,電線, 網路線, 電話線舖設和插座的安排

約多少錢, 需時多久? Thanks. ...

方便既約個時間上去幫妳報個價

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kc2021 於 07-10-22 18:03 發表
之前問你的問題, 我巳經買了'中性玻璃膠' 修補好.
Many thanks !

另外想問下, 我家在'走廊'道, 有個 - 隨樓附上 - 玻璃櫃/上面有3塊長形玻璃, 2邊用4顆圓長形'金屬'裝上玻璃牆上來承托住塊玻璃,
因長時間承托沈重玻 ...

你個問題係玻璃層板珠長期受壓鬆脫 好簡單 先清理乾淨之前你用玻璃膠修補過的地方 然後去五金鋪買支大AA超能啫喱膠 擠入適當份量去鬆脫的隆度 再把層板母珠放回原位 待乾 就OK

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-25 14:11 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 進藍 於 07-10-23 11:18 發表
想問下^^屋企果水龍頭依家開始滴滴水^^自己可以修理嗎??

要睇返係邊個位置漏水 如果係接駁的六角鏍絲位漏 有可能係膠典片老化 自己更換應該唔成問題 但如係龍頭開關位漏 建議最好換過個新的 除非個龍頭好貴 先考慮換芯

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-26 01:04 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 叮叮c9 於 07-10-23 12:18 發表
請問翻新1個浴缸, 1個座廁, 1個洗面盆要幾多錢呢

需要幾多日呢

大約係三千零蚊 一至兩日時間搞掂

大宅

好媽媽勳章

原文章由 tung_yan0623 於 07-10-22 19:15 發表
HI: 我想裝修全屋可否PM聯絡TEL給我...THANKS

巳pm咗

大宅

好媽媽勳章

本人打算從深圳訂傢俬運送香港, 但唔包裝嵌, 唔知你做唔做呢?
大小工程都做

另想將花園專圍牆部份拆除, 再加闊圍牆同裝大閘, 大概要幾多錢?
現場視察過先可以報到個實價

同如想將廚房櫃既大眼雞位置改裝嵌入式電焗爐, 可行嗎?
尺寸啱絕對無問題

麻煩你報價!

[ 本文章最後由 jim182 於 07-11-13 00:50 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 藍梅車 於 07-10-24 02:29 發表
師傅, 您好!

我個裝修師傅今日砌完廁所的牆身磚後, 我晚上發現每件磚都有最少兩處係空心. 佢話因為 d 英泥未乾晒, 所以先會有聲. 後來佢話因為佢係磚貼磚舖係無隙, 所以唔可以釀滿英泥. 再加上我用 12"x18"的大陸 ...

1. 這個做法係一般的做法嗎?
當然唔係咁做啦 無錯正常係要待乾先會完全實 但點都絕對唔會空心
2. 會有什麼後遺症呢? e.g. 很快 d 磚會因冷縮熱漲爆裂, 大廈外
唔使幾耐一定爆裂 正常鋪磚一定要留返1-2mm隙位熱漲冷縮
牆維修而引致爆裂, 企缸牆身浸水, 等
3. 需要師傅拆左再舖過嗎?
得的話最好起左d空心的重鋪
4. 在舖其他磚前, 有什麼要跟師傅講清楚呢?
廁所企缸地台有否做彈性黑膠防水 大門口唔可以破丁

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-29 02:23 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 藍梅車 於 07-10-24 03:32 發表
師傅, 您好!

我個裝修師傅會幫我造櫃(6呎間房衣櫃, 5呎雜物櫃, 3.5呎鞋櫃)上頂包收口. 佢話西德板會pop起, 德利板唔會pop 起. 佢話因為佢係用 6分的夾板造櫃, 而夾板係唔會好似壓縮板或蔗板咁平, 所以用西德板會pop ...

我想問下
1.師傅的講法係真的嗎?完全唔成道理 西德板會pop起 其它都可以唔使鋪
2. 我知西德板係貴過德利板的, 質素都應該係好 d, 對嗎?都係差唔多
3. 無論選那種板, 應選平板還是可屈曲的呢?
4. 無論選那種板, 應如何選 (板的厚度, 寬度, 高度) 呢?
e.g. 1mmx1230mmx2445mm; 0.8mmx1300mmx2450, etc
5. 師傅今日大約話d 櫃係造 8 呎. 我想問樓高8呎8 可以盡造幾呎櫃呢?做到頂都無問題
6. 西德板及德利板分別有什麼係要特別注意的嗎?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 IwanBB 於 07-10-24 13:07 發表
師傅,

搬新屋, 想將兩房磚牆唔要, 1房6尺闊, 另1房9尺闊, 打算退入兩尺安裝全牆木框玻璃雙向趟門, 以及兩房共安裝12尺吊櫃, 從而增加客廳空間.

請問價錢及工程時間?

MANY THANKS! ...

大約15000 3-4日

大宅

好媽媽勳章

原文章由 seewun 於 07-10-25 15:59 發表
二房一聽裝修報價

jim182師傅,

請問如果想做以下家居裝修工程, 費用如何?

實用約380尺, 二房一聽不計廚房廁所約260尺
1.
- 聽房拆舊木地板及清走廢料
- 聽房鋪拋光地磚及牆腳線包底料 (不包地磚16x16 or 20x20)
...

1.清拆全屋(廰,房)舊地板地腳線連清理
全房廰房地台重鋪拋光磚連腳線包底料
$40呎
2 聽房天花牆身鏟底, 油防潮油, 批灰打磨 髹5合1日本漆
$13000
每單工程本人都會自己親自跟到足 手工絕對可以放心

[ 本文章最後由 jim182 於 07-11-13 01:20 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 goodday228 於 07-10-28 12:53 發表
請教衣柜是白色的, 但發覺某些位置孌黃了, 我應該用什麼清潔劑來抹? 碧麗珠有用嗎?

謝謝 !

妳試下五金鋪買升化白水抹 一般都反黄都起到作月用

大宅

好媽媽勳章

1.請問屋村裝鋁窗是否一定要搭棚?唔搭得唔得?幾錢(大約5尺 濶)?
睇情形 當然搭一定係最好 偷雞唔搭都有人做 但一定要好小心
正常 棚大約120/呎 鋁窗50mm厚料 $72呎

2.爐頭和洗手盆下整防火板櫃門幾錢?
$400一直呎

大宅

好媽媽勳章

原文章由 藍梅車 於 07-11-5 03:12 發表

師傅, 謝謝回覆.

我依家決定用西德板造上頂衣櫃(W6'xH8'4"xD24'), 雜物櫃(W5'xH8'4"xD16") & 鞋櫃(W3.5'xH8'4"xD14").
師傅話佢會用一樣的板封邊, 我想問用封邊條美觀耐用, 還是用一樣的西德板封邊好呢?

謝謝:l ...

正常一般的做法都係用返防火膠板修邊

大宅

好媽媽勳章

原文章由 阿餅 於 07-11-6 01:17 發表
師傅,

請pm聯絡電話給我.謝謝!

巳pm了

大宅

好媽媽勳章

原文章由 藍梅車 於 07-11-6 14:52 發表
:lol::" />:" /> 師傅,

我想請教牆身及天花油立邦日本5合1油漆, 是否不可以先油底油呢? 我見立邦的 catalogue 寫要先油 V 5101 水性封底牆漆, 再油兩層5合1油. 但我的裝修師傅不建議油 V 5101, 佢話因為油左 V 5 ...

妳裝修師父的做法都唔係唔正確
一般油漆師父都是打磨完掃乾淨直接髹上面油 問題不大 只是長遠來講無咁耐用 價錢許可 做多一層防潮底漆當然相對耐用好多 但也不一定要用V5101 (因效果及用途不大 唔會特登買 除非客人指定要用) 一般用光油開希髹巳經OK
其實5合1日本漆本身質量非常好 無須打底問題也不大 放心妳師父的做法三五七年內不會有問題 唔會pop落

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kc2021 於 07-10-25 17:50 發表
師傅 :

又有野想問, 事由是我浴室有一塊大玻璃,
上面黐有3塊長形玻璃, 承托小物品的,
但因小兒大力壓下, 有一塊玻璃掉下.

問過樓下做工程 D人, 佢地回應是要用機壓上, 黐唔到, HK$500.- 一塊, 但做一塊唔想來 ...

AA膠唔可以黐到咁大塊的玻璃 最好搵專人上門做會夠安全

大宅

好媽媽勳章

原文章由 someoneudunno 於 07-11-7 00:08 發表
如果想做升高地台(可儲物)唔知幾$$ 哩??
大約係7' x 7'8" 咁大啦... 升高25cm, 做兩級樓梯... 地台面板要做到可以掀起儲物. 麻煩哂~~~

連工包料大約$6800

大宅

好媽媽勳章

原文章由 藍梅車 於 07-11-8 11:09 發表

師傳, 您好!

請問什麼叫大門破丁呢?

我見裝修師傅在企缸的位置有塗一 d 黑色瀝青做企缸的防水, 再用英泥舖企缸, 是否正確呢? 防水只造企缸位置, 但企缸的牆身並沒有做防水會有什麼後果呢?

謝謝:lol::" />:" /> ...

大門位破丁是指大門位地台磚同磚間的空隙剛好對正大門口中間位 形成一個丁字 風水角度來講叫做破丁 意思是不旺生兒育女 一般做法都是另外加件雲石擋住

妳師傅塗的應該是叫做彈性防水黑膠 正常我地做法浴室半個人高的牆壁都會整體塗一遍 如欠做這個步驟日後牆身近企缸邊的位置有機會出現滲漏

大宅

好媽媽勳章

原文章由 華比888 於 07-11-20 23:00 發表
師傳,

我個廁所座廁係低咀位,因為我鍾意的兩個座廁牌子'ROCA' 及 'KOHLER' 都無低咀而只有高咀及自由咀,啲SALES話低咀係可以用自由咀座廁的,請問係咪真的?同埋如果無問題的話又有無其它的壞處(例如去水唔夠力..等)? THA ...

sales講得無錯 自由咀基本上所有的(高 低 下)去水都啱裝 ,
配風琴喉安裝正確正常無問題 同去水夠唔夠力無關係

首頁
23456...9

尾頁

跳至