婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問你哋d 9962 會偏心某新抱嗎?

我唔介意9962偏心佢自己d仔女, 因為我唔係佢個女, 呢d人之常請,好似亞bow tie曾咁, 始終 '親疏有別'.

但我好介意9962偏心細新抱, 大家都做咁多野 (其實我係大嫂, 做得仲多, 我又有送礼, 电話問候+陪9962), 論家底學歷事業性格我好過佢, 9962 出大面係d親戚面前就揾我show off, 平日相處就冷落我, 超偏心細新抱 .

9962只會替細新抱慶祝生日, 新年細新抱有利是, 平時有礼物, 而我乜都冇, 食飯時9962會夾餸比她+自己仔女, 而我 ... 只係細新抱食完唔食果d餸尾9962先夾比我. 細新抱唔洗做家務, 9962話唔想做傷佢, 咁我呢, 9962寧願叫自己個 bun bun 係屋企睇TV, 佢地都要一家大細來我家指定要我煮飯, 當我工人咁洗 (由細新抱做girlfriend時已經係咁). 9962最鍾意在我面前讚細新抱來激我 (佢地連她買牙簽都讚全晚, 我用自己$$買燕窩月餅比佢地食, 9962一句多謝都冇仲話'我唔知咩打咩,食完就算' or 丟下垃圾桶), 而細新抱又會乘機'lum' 9962踏住我上.

忍左5年啦, 一直到而家都冇同佢地嘈, 我唔係冇'lum'9962, 我只係冇細新抱咁叻姐, 佢未入門拍緊拖已叫我99做'媽咪' :;pppp: .

[ 本文章最後由 zxzx 於 08-7-5 23:59 編輯 ]

伯爵府

原文章由 onon1022 於 08-7-5 21:07 發表
其實人夾人緣...可能你唔多同你老爺奶奶傾偈...而細新抱就比較同你老爺奶奶佢地多話題...好多野無得計較...最重要你做好自己既本份...

我識左9962十六年, 細新抱識左9962就六年.

伯爵府

再補充, 9962對我差係自細新抱來左.

乜唔可以對兩個都好,公平d咩, 大家都係嫁比佢d仔.

伯爵府

原文章由 bbautumn 於 08-7-8 12:25 發表
其實唔關大同細既分別
亦冇話背景問題
只有是人夾人緣

我就同你相反
我是細既
99永遠都最錫大嫂
點解? 佢最錫係個大仔同個粒女
所以我C6係中間是沒有地位
最有地位既時候就是攞錢啦 ...

其實無論係大新抱、中新抱 or 細新抱, 我只係覺得被偏心果个估然係好, 但被唯棄果个就慘d !

伯爵府

原文章由 小可愛11 於 08-7-6 17:53 發表

點解你咁執著你6299要對你好呢? 又或者要公平對待你同細新抱nei ?
定係你唔忿氣你所付出得唔到你所想的回報呀 ?
你要知道唔係每件事情或每樣野都可以有同等的回報mouth:
你咪試下唔好理你6299 lor . ...

其實係覺得難受囉! 因為我9962做得好出面 (講同行為上做出來), 同埋我父母為我啞忍左好多9962 d 說話. 佢地對我一係冷漠, 一係冷言. 99同我講, 佢對我會見招拆招, 我說一句佢會反番我三句, 唉, 咁点溝通呢?

我知我EQ低, 中左佢地計, 因為9962次次都好似係我面前突意對細新抱好, 咁細新抱又好似好接戲咁ge 喎, 永伴99左右, "奶慈媳孝"咁, 而我永遠就好似隻ET或者个箭把咁羅. 但其實9962 ... um ... 無我存在, 咪又係攞細新抱做箭把 (c6講比我知,不過比我好dd), 有我存在, 佢地 9962+細新抱咪一齊把我對著幹! 我諗我唔忿氣咁比人咁攞離做箭把羅.

伯爵府

其實我都想大家一家人 (包括同男家) 開開心心咁過, 不過我當人地係家人, 人地唔當我係囉!

聽完大家既意見, 我都係唔理佢地啦, 做好自己本份, 做一个pass新袍就算, 唔會做到distinction喇.
以前我買嘢一定買双份, 一份亞媽, 一份99, 我亞媽有既, 99一定唔会冇, 但而家 ... 冇謂浪費啦, 物價上漲, 做吓善事仲好!

凡事豈能盡如人意, 但求無愧如心, 就心安理得 !

多謝各位既安慰同提點.

首頁

尾頁

跳至