懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

成日話我哋歧視大陸人,問心嗰句,我只係歧視佢哋D所為,換轉係一個香港人(講真,佢哋如果唔出聲,有D真係分唔倒佢係香港定大陸人,甚至有D出咗聲都以為佢係香港人)有D咁嘅行為,我都會歧視佢。但偏偏大部份大陸人D所作所為都係有問題!!!

好似我嗰日去健康院做產檢,驗完小便姑娘叫我哋先倒咗去廁所。我入到廁所,全部廁格都有人,我就喺近門口排隊,我排第3,跟住有個大陸孕婦一入嚟就走去D廁格度續度門推吓佢,簡直對我哋近門口嗰條人龍視而不見。於是我就話:"排隊吖唔該!"佢就死死地氣排去我後面。跟手又有一位大陸孕婦穿越我哋條人向廁格行去,當時我己經排到第一,我第一時間又話:"排隊吖唔該!",點知佢用"煲冬瓜"同我講:"我只想倒了這個(小便)。"我就話:"倒都要排隊格!!"真好笑,佢有冇見倒我哋排緊隊嗰D都係人人拎住樽小便??!!點知佢跟手想倒入個洗手盤度,我即刻叫住佢:"倒入嗰度唔衛生嫁!!!"點知啱啱廁格有人出嚟,佢就順手走入去倒咗,又唔沖厠,咁就終於俾佢霸咗尖嘞,吹漲!!!

如果呢個換轉係香港人,我都會"炳"佢。所以我覺得唔想人歧視唔該先做好自已,你冇問題嘅話就冇人會歧視你。

仲有,內地孕婦嚟香港生要俾一大筆錢係香港嘅法例,香港人要同大陸人結緍有佢嘅自由,但佢哋要知道呢個係佢哋嘅選擇,揀得咁就知道要因守法而要面對呢個問題,並且要負責,冇乜話底唔底。我哋返大陸旅遊有好多景點D入塲費都貴過內地人好多,我哋又話唔底喇喎?如果套用你嗰套理論,大家都係中國人之嘛,點解要收我哋貴D呀?但如果覺得唔底,我哋唯一係有自由選擇唔入嗰個景點,等於內地孕婦如果覺得喺香港生唔底,都有自由選擇唔嚟香港生!!!!!!!!

子爵府

第一,乜嘢叫做"其實或者"?係就係,唔係就唔係。第二,我嘅意思係,如果你覺得人哋收貴你,你係有自由唔幫襯,但冇理由掉轉頭話人,因為人哋係一早講明同寫明(係呀,內地好多景點入口都有分別寫明本地人收同遊客收費,我哋香港人係屬於遊客類,乜你唔知咩?),唔係借d"椅"收貴你嗰隻,入鄉隨俗,何况呢d係條例,覺得唔底咪唔好嚟囉。

第三,你個fd係香港人,但佢老婆係一個獨立個體,一日未成為香港永久居民,一日個身份都係內地孕婦。第四,確實係冇人話你個fd個老婆係衰人,如果佢本身d行為冇問題,跟本唔洗驚或埋人哋點歧視佢!如果讀過大學就啱喇,應該識諗同講道理!

原文章由 shanbbmami 於 07-12-28 18:28 發表
嘩講到去玩比錢,其實或者我地香港收多人地好多呢,去玩個D景點有收貴到咩?其實其他大陸孕婦點衰都好,我都覺得我朋友老婆幾好,讀過大學,做份好工,講句話都驚講錯,我念就吾系個個大陸女人都甘衰既。我陪距去產檢,去廁所個D都好小 ...

子爵府

多謝!!!

你對夫婦朋友係好榜樣,藉得人尊重呀!!!

原文章由 cf09chan 於 07-12-29 10:11 發表

我覺得KUROMI-BB講得好對, 我朋友娶左個大6人, 佢老婆落黎生仔都要俾錢, 佢地全無恕言=因為佢地明白食得鹹魚低得喝! 呢d咪係負責囉!

子爵府

嗱,iamkit呢d先叫講道理丫嘛!!!!!!!!!!

原文章由 iamkit 於 07-12-30 00:43 發表
我覺得香港早十年前,是真的很歧視內地人的,尤其是97之前,香港人是覺得自己高高在上的。但過了這麼多年,香港經歷了很多事,而內地也有很大的變化,我覺得身邊的人對內地及內地人的觀感已經有很大的改變,當然是向好的方面。但文 ...

子爵府

咪係囉!!!我哋夠俾佢哋逼到原本可以幾百蚊喺政府生都要大拿拿俾4萬銀去c+生啦,我哋又投數dc+e院收得貴,唔抵喇喎?!自己揀+嘛,揀完又嘈!!!

原文章由 LittleXStar 於 07-12-31 14:30 發表

kuromi-bb,

算啦! 你講咩...佢地大陸人永遠都唔會明!
佢地覺得收到貴! 其實佢地都唔知呢個價錢包咩!
之前有個護士mama係度講過,
其實3萬9係合理...呀! 定係唔夠cover!
我都唔記得啦! 咁多post都唔記得邊個打邊 ...

子爵府

你講嘢好有道理,有道理得嚟又好鬼抵死,笑死我!!!

原文章由 Kirin_Lui 於 07-12-31 15:27 發表
我諗個標題係錯左,應該係"香港準父母慘遭歧視"

上左大陸娶老婆的男人歧視在香港娶老婆的男人,"有平既地方唔娶要娶貴既,正懵佬,抵你地交左稅又無福利享",香港人就好似乞丐咁受人施捨$39,000,仲要非講多謝不可
大陸老婆歧視 ...

首頁

尾頁

跳至