自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

今日去MxL買戲飛,嘟左八達通,部機響左,但職員話hang機,比唔到錢,咁我就比左現金買飛
買完飛去左拜山,跟住買野發覺八達通餘額得返幾十蚊,咁我係地鐵站check係戲院扣左錢,去戲院交涉,佢職員都記得今朝hang過機,但話八達通要星期一先check到,叫我等回覆,根本就係拖

對電子支付真係無乜信心,所以一直無join,自動增值,加咭個d
八達通/商舖互相推卸,損失只會係顧客,如果支付寶微訊係咁,去邊度追!

男爵府

babynetnet 發表於 19-4-5 18:12
如果你無發現,咁現金佢咪袋袋平安囉!

係,如果幾十蚊真係唔覺,不過買復聯飛要$2xx,先比較易發覺到

男爵府

cattz288 發表於 19-4-5 18:18
支付寶/wechat商戶係即時知收唔收到錢!

部機係有嘟一聲,不過職員話hang左,應該唔得,咁所以我用現金比

男爵府

YuYuMother 發表於 19-4-5 18:18
支付寶有無過數係即時睇到架....

我都試過去買野支付寶顯示收左,但職員話未有。我等左陣佢部機load多一陣 ...

我暫時都仲係選擇現金增值,唔想縛咭/戶口

男爵府

cattz288 發表於 19-4-5 18:24

理論上佢cashier應該係收多左錢, 因為無出到飛!

佢話要check,要等回覆, 拖到星期一

戲院出錯,我只係想攞返收多左嘅錢,戲院退款就拖拖拉拉

男爵府

cattz288 發表於 19-4-5 18:24

理論上佢cashier應該係收多左錢, 因為無出到飛!

我有影底地鐵站部機顯示戲院已扣錢比院方睇,有埋時間

男爵府

回覆樓主:

我之前都試過係惠康差不多case,佢地揾個經理出黎check我張八達通同部收銀機,的確扣左錢,就退返現金比我

係商戶問題,咁收左八達通錢,佢可以唔認數,食左現金個部份袋裝平安都得

總之有損失嘅唔會係商戶/八達通,一定係顧客

男爵府

youhello507 發表於 19-4-5 18:43
要查好正常,銀行都係電子化,d 錢放床下底最安全?

搭車都可以俾 cash 架 個人選擇啫

唔係要放錢係床下底

電子支付發展傾斜,一直以銀行商戶利益先行
消費者其實無保夠保障,有問題就叫人放錢係床下底!我頭腦守舊真係跟唔到!

男爵府

回覆樓主:

我而家部手機無nfc

首頁

尾頁

跳至