自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我之前睇醫生, 開過隻藥膏叫uni-rax-hc, 環球製藥
之後我自己去配, 都幾難搵的, 要大間watsons至有(我去渣甸坊果間)
隻藥有dd類固醇成份, each gram of cream contains 2.5mg of hydrocortisone and 100mg of cratamiton, 醫生話唔可以用多過3日
多數搽2日就ok了, 不過張紙寫住2歲以下用要先問過醫生

我個仔又係對蚊好敏感的 , 又惹蚊, 試過返返下學, 老師打黎問佢做咩腫到一撻撻(可以因為一粒蚊爛, 腫半條小腿!), 我估老師以為我打佢黎
所以我一定要有呢支藥膏看門口lor
原帖由 wawaliluk 於 09-3-19 10:42 PM 發表
我個仔又係o甘, 比蚊針後好容易過敏, 腫起晒, 我是帶仔睇醫生, 搽醫生開的藥膏。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

uni-rax係止痕+消炎, 搽完就唔痕, 就唔會R, 咁咪無啦lor! (搽完我見我仔又真係唔再R wor! 通常過左一晚已經明顯好轉, 搽多一日都可以唔再搽)
當然你可以睇下醫生, 問下呢隻arm唔arm, 或者叫佢開隻arm既俾你(睇醫生有得claim ), 以後自己配都得
我仔試過針到睜唔大隻眼, 試過半隻手背腫左, 半條小腿硬晒, 上次針耳仔, 腫到咁:
原帖由 奀奀豬0702 於 09-3-20 09:58 AM 發表
我都係帶佢睇E生好D。。我個仔隻腳都比蚊針左, 腫到成個權頭甘 真係幾似比我打甘, 你講果隻藥膏搽完會唔會連D"啦"都可以去埋架?因為亞仔比蚊針完D"啦"都要幾個月先完全退晒架 ...

王國長老

我唔記得邊個e生 , 我通常走入st paul是但搵一個的, 可能係吳醫生or馬醫生(我記得唔係柯醫生)

原帖由 janetgordon 於 09-3-20 10:18 AM 發表
我個仔都係,次次針親都起水"pop",有次針到隻腳腫哂,行唔到......夜晚好痕訓唔到,發忟憎不停"r",醫生試過開類固醇,不過唔多見效;charlotte_mom可唔可以pm你個醫生比我帶阿仔去睇,thx~ ...

王國長老

我都知類固醇唔好
但半隻腳腫左, 成隻耳仔"發"左出黎, 仲有得揀咩
原帖由 echoo 於 09-3-20 10:39 AM 發表
無咩盡量唔好搽類固醇, 少少都最好避免

王國長老

但我仔搽完無料到 可以發得太勁
搽膏膏就好快見效
原帖由 奀奀豬0702 於 09-3-20 10:16 PM 發表

哦!!我知邊隻LA, 我亞媽有一支WOR....唔知搽面得唔得呢?

首頁

尾頁

跳至