自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Amy1974 發表於 22-6-12 17:20
講真,使得幾乾淨又點?

去到回收工廠,都係污糟邋遢一大堆。

我交去綠在區區,相信佢應該處理得當嘅。
由自己做起,做好,其他人做唔好係佢哋嘅事

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

檸檬檸檬 發表於 22-6-12 17:41
我沖幾次水,倒返出來無泡就當乾淨 次次都儲埋拎去回收箱

我嗰啲包裝膠盒、兜,會用洗潔精洗,一啲都唔困難,最難洗嘅反而係細細牙膏裝洗頭水護髮素sample,要用個盤仔裝水掉落去係咁沖洗直至冇乜殘留物,所以用嘅功夫反而係最多!

翡翠宮

三國1 發表於 22-6-12 18:54
你好明事理,成日投訴做回收做得唔好呃人, 又唔知香港有好多賤人,連廚餘都掉落回收箱
...

我附近嗰間綠在區區啲職員話,有人將食剩嘅飯餸等家居垃圾成袋掉入去6個晚間回收櫃,第日佢哋返工要大清洗!
有啲人真係好乞兒,佢哋其實真係應該去做乞兒

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 22-6-12 22:41
近半年我才join綠在區區
即刻覺得以前好浪費

其實咁多年我都一直有將垃圾分類拎落去回收桶,自從有咗綠在區區,我真係覺得自己以前嘥功夫

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 22-6-12 22:51
以前報紙我會比啲婆婆去賣
膠樽/玻璃樽/衣物有回收

衣物我不嬲都有拎去救世軍,但近年發覺佢其實都唔係好歡迎我哋呢啲散裝舊衫,所以如果冷天衣物外套之類,我呢兩年都係拎去銀杏館。
換季衣物我索性比屋企附近嘅垃圾婆,佢會擺地攤賣俾外傭姐姐,俾佢賺返少少錢飲吓茶都好

首頁

尾頁

跳至