家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

師傳您好,

我剛收樓需要裝修重舖地及牆磚, 我想問下那裏出的磚較實用及耐用? 有沒有分那裏出的磚較適合那一 part 用呢?

Thanks alot!

複式洋房

師傅,

請問有沒有品質可靠, 有信譽及老實的廚櫃公司可以介紹呢 ?

:lol:

複式洋房

Hi, 師父

我間屋依家開始裝修. 廁所個天花板有鋼筋外露是什麼原因呢? 有沒有一勞永逸的補救方法呢? 我個裝修師父話塗防銹油及防潮油就算, 佢話唔需要舖番 & 批灰. 因為我都造假天花, 可以遮住. 我想問是否一般做法呢? 萬一我拆左個假天花, 就會見鋼筋, 同埋廁所都係潮濕, 好客易又再生銹囉.

另外, 我間屋的鋁窗都有20年啦. 是否都應該換呢? 本身係無問題, 只是沒有氣窗, 所以落雨唔可以開窗. 如果換左鋁窗, 係唔係一定會漏水呢?

謝謝

複式洋房

原文章由 jim182 於 07-10-10 14:59 發表
我間屋依家開始裝修. 廁所個天花板有鋼筋外露是什麼原因呢? 上層有漏水導致鋼筋氧化石屎爆裂 有沒有一勞永逸的補救方法呢?如果將d爆裂既鋼筋鐵銹石屎清理打乾淨 髹防銹油 再加泥水修補返 而上層又没有繼續渗水 5年內 ...

師傅,

唔該晒.

我個廁所天花鋼筋外露部份
1. 右下角 (即樓上的浴缸/企缸尾)的鋼筋好黑
2. 樓上地台去水位附近, 即浴缸/企缸隔鄰, 鋼筋有 d 銹, 啡色
3. 樓上坐廁附近, 鋼筋情況同 2. 差不多

我個裝修師傅話係樓上潮濕但唔係漏水, 所以先會生銹, 對嗎? 裝假天花唔會唔另問題惡化呢? 聽講可以用房屋署的方法(英國英泥+XX膠水)補番天花, 是否可一勞永逸呢?

謝謝:lol::" />

[ 本文章最後由 藍梅車 於 07-10-11 13:53 編輯 ]

複式洋房

師傅, 您好!

想問吓有個座廁的牌子係 Huida 用得過嗎? 質素如何呢? 若與 PG,Roca, Toto, Kolher 比, 那隻好些呢?

謝謝:lol:

複式洋房

急!! 廁所的牆身磚係空心

師傅, 您好!

我個裝修師傅今日砌完廁所的牆身磚後, 我晚上發現每件磚都有最少兩處係空心. 佢話因為 d 英泥未乾晒, 所以先會有聲. 後來佢話因為佢係磚貼磚舖係無隙, 所以唔可以釀滿英泥. 再加上我用 12"x18"的大陸磚, 如果釀滿英泥, 一哼件磚就會爛, 所以一定會有空心, 就算舖地台磚(24"x24")都會一樣的. 佢仲問我接唔接受到 d 磚舖出黎有 2mm-3mm的隙. 其實我係預左有隙, 佢在舖磚前並無問我要隙, 定要空心.

我想請問
1. 這個做法係一般的做法嗎?
2. 會有什麼後遺症呢? e.g. 很快 d 磚會因冷縮熱漲爆裂, 大廈外牆維修而引致爆裂, 企缸牆身浸水, 等
3. 需要師傅拆左再舖過嗎?
4. 在舖其他磚前, 有什麼要跟師傅講清楚呢?

謝謝:cry:

[ 本文章最後由 藍梅車 於 07-10-25 07:38 編輯 ]

複式洋房

急!! 廁所的牆身磚係空心

師傅, 您好!

我個裝修師傅今日砌完廁所的牆身磚後, 我晚上發現每件磚都有最少兩處係空心. 佢話因為 d 英泥未乾晒, 所以先會有聲. 後來佢話因為佢係磚貼磚舖係無隙, 所以唔可以釀滿英泥. 再加上我用 12"x18"的大陸磚, 如果釀滿英泥, 一哼件磚就會爛, 所以一定會有空心, 就算舖地台磚(24"x24")都會一樣的. 佢仲問我接唔接受到 d 磚舖出黎有 2mm-3mm的隙. 其實我係預左有隙, 佢在舖磚前並無問我要隙, 定要空心.

我想請問
2. 會有什麼後遺症呢? e.g. 很快 d 磚會因冷縮熱漲爆裂, 大廈外牆維修而引致爆裂, 企缸牆身浸水, 等
3. 需要師傅拆左再舖過嗎?
4. 在舖其他磚前, 有什麼要跟師傅講清楚呢?

謝謝:cry:

[ 本文章最後由 藍梅車 於 07-10-25 07:38 編輯 ]

複式洋房

原文章由 jim182 於 07-10-20 08:15 發表

PG 經濟實惠 款式都幾好 用得過
Roca 中價 質素有保證 一定唔會買錯 (我本人最常用)
Amercan Standard 中價 又係本人常用的其中一隻
TOTO 泰國牌子 平的可以好平 貴的都可以好貴 好多公眾場所常用
Huida 都係泰國牌 ...

多謝師傅的意見. 我都係決定用 Roca , 質素有保証 d. 始終坐廁唔會時常換的.:lol:

複式洋房

西德板 & 德利板造櫃

師傅, 您好!

我個裝修師傅會幫我造櫃(6呎間房衣櫃, 5呎雜物櫃, 3.5呎鞋櫃)上頂包收口. 佢話西德板會pop起, 德利板唔會pop 起. 佢話因為佢係用 6分的夾板造櫃, 而夾板係唔會好似壓縮板或蔗板咁平, 所以用西德板會pop起.

我想問下
1.師傅的講法係真的嗎?
2. 我知西德板係貴過德利板的, 質素都應該係好 d, 對嗎?
3. 無論選那種板, 應選平板還是可屈曲的呢?
4. 無論選那種板, 應如何選 (板的厚度, 寬度, 高度) 呢?
e.g. 1mmx1230mmx2445mm; 0.8mmx1300mmx2450, etc
5. 師傅今日大約話d 櫃係造 8 呎. 我想問樓高8呎8 可以盡造幾呎櫃呢?
6. 西德板及德利板分別有什麼係要特別注意的嗎?

謝謝:lol::" />

[ 本文章最後由 藍梅車 於 07-10-24 03:39 編輯 ]

複式洋房

原文章由 jim182 於 07-10-28 01:58 發表

我想問下
1.師傅的講法係真的嗎?完全唔成道理 西德板會pop起 其它都可以唔使鋪
2. 我知西德板係貴過德利板的, 質素都應該係好 d, 對嗎?都係差唔多
3. 無論選那種板, 應選平板還是可屈曲的呢?
4. 無論選那種板, 應 ...

師傅, 謝謝回覆.

我依家決定用西德板造上頂衣櫃(W6'xH8'4"xD24'), 雜物櫃(W5'xH8'4"xD16") & 鞋櫃(W3.5'xH8'4"xD14").
師傅話佢會用一樣的板封邊, 我想問用封邊條美觀耐用, 還是用一樣的西德板封邊好呢?

謝謝:lol:

複式洋房

:lol::" />:" /> 師傅,

我想請教牆身及天花油立邦日本5合1油漆, 是否不可以先油底油呢? 我見立邦的 catalogue 寫要先油 V 5101 水性封底牆漆, 再油兩層5合1油. 但我的裝修師傅不建議油 V 5101, 佢話因為油左 V 5101 會食唔實再油的油漆. V 5101 係好似膠咁, 油左係會食實 d 灰, 但唔會食實 d 油, 所以會好容易一 d d 咁剝落. 佢建議批灰後直接油兩層 5合1油漆, 正確嗎?

裝修師傅話佢都怕 d 灰拿唔實, 所以佢 d 灰已落重光油, 話可以直接油面油, 不用油底油, 對嗎? 有朋友叫我可以叫師傅上面油前, 油啞白底油, 作用可以將 d 灰拿得實 d 及有防潮作用, 對嗎?

若批灰後, 沒有油底油就直接油面油, 會有什麼後果呢? e.g. d 油無咁禁, 防潮不足, d 油會 pop 等

我想請教油立邦5合1油漆的正確工序? 是否需要油V 5101 或者其他的底油呢?

謝謝幫忙:lol::" />:" />

[ 本文章最後由 藍梅車 於 07-11-8 11:19 編輯 ]

複式洋房

原文章由 jim182 於 07-10-28 01:46 發表

當然唔係咁做啦 無錯正常係要待乾先會完全實 但點都絕對唔會空心
2. 會有什麼後遺症呢? e.g. 很快 d 磚會因冷縮熱漲爆裂, 大廈外
唔使幾耐一定爆裂 正常鋪磚一定要留返1-2mm隙位熱漲 ...

師傳, 您好!

請問什麼叫大門破丁呢?

我見裝修師傅在企缸的位置有塗一 d 黑色瀝青做企缸的防水, 再用英泥舖企缸, 是否正確呢? 防水只造企缸位置, 但企缸的牆身並沒有做防水會有什麼後果呢?

謝謝:lol::" />:" />

[ 本文章最後由 藍梅車 於 07-11-8 11:22 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至