跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知有幾多位媽咪將會交 bb 比工人湊呢 ???
你地又交咗 bb 比工人湊未呢 ???

我將於 5 月尾返工 ..
但依家都唔想交 bb 比工人湊 ..
因為發覺自己好唔捨得 ..
依家日日湊住囡囡 .. 都有諗過做全職媽咪 ..
但現實又唔可能 .. 為咗呢件事 ..
我都喊過喇 ..

唔知有無媽咪同我一樣呢 ..

別墅

我都覺得係呀 .. 有工人幫吓手執頭執尾 .. 真係方便好多 ..
但依家開始有 d 唔捨得 .. 同埋我依家都未開始比工人湊 ..
所以有 d 擔心囉 ..

係呢 .. 咁你地係咪 bb 一返到就比工人湊呀 ???
會唔會我遲咗比工人湊 .. 所以無乜信心呢 ???

原文章由 MC陳師奶 於 08-4-14 14:06 發表
我都係請咗工人,由我出院開始,已經好多野係同工人分工合作啦......

有人幫手都好既,有時我想訓下又可以叫工人同我睇住......日日鬼咁多野要手洗,重由漏左屎既褲.....等等.....冇工人,我估我會好忟憎好多脾氣......
...

別墅

原來都有咁多 mami 同我一樣 ..
yanyan08 .. 我同你的想法真係一樣 ..
雖然我都有叫我媽 & 99 來幫手 ..
不過我又唔可能要求佢地係我出門口之前就到 ..
到我放工先走架嘛 ..
而且 .. 我依家都仲未返工 .. 我 99 已經勁唔準時喇 ..
有時仲同我講唔來幫手添 .. 所以都係要交比工人 ..

心中有多唔願意都要放手 ..

原文章由 yauyau08 於 08-4-15 23:38 發表
bobo-ma
我果個係印印, 12月已經要佢來我家準備一切了

我同你的感覺exactly 一樣 , 比工人湊我真係好唔想, 好唔捨得, 同埋 "我直情唔想工人掂我個bb", 開頭佢問我可唔可以抱bb 我都say no

我bb 40日人 ...

別墅

係呀 .. 我地都要學吓放開心情 .. 同埋放手 ..
希望我地都成功啦 ..

原文章由 yauyau08 於 08-4-16 12:11 發表

睇左有部份媽咪已經交托比工人湊係好事, 我諗我要好好改變一下自己嘅思想了, 真係唔放手唔得
我睇好多文章及書, 其實當b b cry 或者有需求時, 有人抱 b b 係好事, 好似話等佢地有正面的思想, 大大下唔會成日要人抱 ...

別墅

yanyan08 .. 我覺得你夜晚可以自己湊返 bb 喎 .. 一來可以一解你返工時湊唔到的失落感 .. 而且都可以比工人休息吓 .. 做家中的雜務 ..

我依家都開始緊將 bb 交比工人 .. 由 10:00 至 18:00 .. 因為我份工好準時放工 .. 通常都會 19:00 就返到屋企 .. 咁依家都當實習咁 .. 要工人學習係我觀察之下照顧 bb ..

我反而覺得你唔好太壓制自己唔好去照顧 bb .. bb 始終都係你的 .. 工人係幫照顧 bb 的 .. 你幾時想抱我可以 ..

我唔係話之前 2 位 mami 唔岩 .. 不過係依家你未習慣之前 .. 我覺得唔好太迫自己呀 .. take care

別墅

朝日太太 .. 你有買 high chair 呀 .. 我都有呀 .. 不過我唔敢比工人用呀 .. 我驚佢會行開咗 .. 同埋到第時 bb 識反身會好危險 ..

我有買網床 .. 每朝會放 bb 係網床 .. 如果 bb 喊果時就輕輕力拍吓心口 .. 同佢講吓野 .. 唔得先抱佢 .. 不過學你話齋 .. 好驚工人清潔緊果時就走去抱佢架 .. 所以同佢講一定要洗手 ..

其實大家上來 bk 網都係交流吓心得 .. 好多都係新手 mami .. 大家傾吓會對情緒好 d 架 .. 相信個個都真係出於真心關懷的 ( 如果唔係都唔會打咁多字啦 ) ..

原文章由 朝日太太 於 08-4-19 00:30 發表

原來係咁, 而家咁早, 你可以mon實, 唔好比呢個情況發生囉
咁你有冇買high chair呢? 平時我會將bb放high chair, 唔洗抱, bb喊時可以搖下佢, 有時都止到喊
咁你工人咪少d機會抱bb囉

我工人都係o係bb喊時走埋去睇下b ...

別墅

係呀 .. 同佢地沖涼真係幾開心架 .. 手仔腳仔郁郁 .. 佢地又 enjoy .. 沖完涼就飲奶 .. 之後又係自己的懷中瞓覺覺 .. 真係好開心架 ..

原文章由 yauyau08 於 08-4-18 23:32 發表
好多謝大家的回應啊!
我只係見到工人掂我bb 時先喊, 其他人我就好歡迎, 我感覺好似 b b 會 比工人搶走, 我要在我放假期間必定要比 b b 習慣我的氣味, 習慣我的一切, 免得佢認錯媽媽, 所以我之前唔比我工人掂b b 就係 ...

別墅

我有裝 ip cam 呀 .. 有咗睇住工人 & bb .. 自己真係放心 d 架 ..
不過我依家覺得用 ip cam 有個唔好處 .. 就係無得收音 ..
所以依家睇緊另一隻 cam .. 可以收音的 ..
同埋叫老公打電話去問過 .. 佢會有人上門裝的 ..
依家等睇埋佢個 demo 先決定買唔買 ..

原文章由 chanhiushan 於 08-4-22 23:37 發表
產假已結束! 今天第一天上班有點不習慣, 另外, 當然有諗 BB 同埋工人, 又唔知工人係唔係真心真意對待 BB , 原本已諗好裝 IP-cam , 點知 .... 我朋友唔係好識, 最後裝唔到 ! 我朋友話 Panasonic D cam 好複習, 我朋友 ...

首頁

尾頁

跳至