自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

車公廟有。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fatfat919 發表於 19-7-15 19:37
請問要幾錢到架?thx!

咁我唔清楚呀,因多係新年頭拜架。

而我就多請親友去粉嶺火車站鄰既蓬瀛仙館度拜。

只要去衣紙舖同佢講話拜太歲,咁佢地會幫你執齊野架喇,記得好似十幾蚊上下。
同埋要帶尐糖仔去架。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

fatfat919 發表於 19-7-15 19:58
唔該,請問係咪要帶埋水果去?車公廟隔離係咪有衣紙賣架,因為之前未攝過 咩都唔識,thx!
...

車公廟裡面好似有,不過可能貴少少。

我記得早幾年新年我去過車公廟,見人拜太歲,當時係唔可以自己去攝架,係要畀錢員工,佢幫你攝,當時記得係過百蚊一位。(實際幾錢我就唔記得。)

珊瑚宮

Mnbvcxdsa 發表於 19-7-15 22:01
請問帶糖去拜是怎麼意思?

去蓬瀛仙館拜時學既,因而家係親友代拜,我就唔好記得係點解,大約係門口裝香先,六十甲子每個都拜,放糖仔一粒(以前好似可裝香,其後好似禁左左),最後拜自己既太歲,放幾粒糖咁。(亦有人只放糖於自己太歲面前)

好似係話太歲鍾意甜食,就似灶君咁,中國人思想係投其所好,希望得到特別對待卦。(記錯唔好打頭)

就因要咁做,所以我地鍾意去粉嶺拜喇。

首頁

尾頁

跳至