自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

小ice 發表於 23-4-11 01:19
因內地有物業,所以想立份平安紙,睇小紅書話而家內地唔需要公証都得,修了法例,原來手寫都可以,網上亦有 ...

剛關注呢個問題,上網睇咗片,香港律師熟內地法律現身說法。冇立遺囑,就跟據以下關係去分配:

第一類:配偶、子女、父母
第二類:兄弟姐妹、祖父母、外祖父母

跟住仲有一棚親屬等。

內地接受香港嘅平安紙,但以中文版最好,英文版到時要搵翻譯中文又洗一筆。如果香港零資產,只有在國內資產,咁係國內立平安紙當然冇問題啦!否則香港都有資產,不如一併係香港一次過立平安紙。

至於平安紙唔需要公証,感覺有點危險喎,就算依家得,將來真係得?唔需要律師做公證?國內朝規範化進發,小心啲好喎,為後人著想,都係唔好博嘞。香港做張平安紙都係3至4000啫。

琥珀宮

Amy7802 發表於 23-4-11 14:06
前兩年因疫情無法返深圳收樓,揾香港律師出授權書同樣要經國內公證行先有用。 ...

香港有大陸承認做公證嘅律師,大約應該有90幾個。

但話分兩頭,我都係一樣疫情,2021年中收樓,到2022年頭搵咗個內地agent$5000幫我負責收樓,佢幫我搵埋內地律師做公證委託佢代我收樓,另俾好似幾百,當時唔需要搵香港律師做授權書,慳返一筆。

琥珀宮

Amy7802 發表於 23-4-11 14:21
我哋都係內地律師幫揾嘅香港律師,同樣收$5000蚊。

咁你應該係某一個時段,規定要搵香港律師做認證,但好快又話取消,唔需要搵香港律師做認證,大陸啲嘢,都真係轉得好快。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊