自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

KLDC 發表於 14-10-6 02:33
多謝你嘅分享!
天安門廣場最後係學生全都撤退了嗎?
不是一路所聞,數以萬計的學生被屠殺?
唔使客氣!

當然全部學生退走,第二朝係電視見到圍哂唔俾人入。

我唔覺得會有數萬人死囉,當時廣場上都唔係咁多人,

冇可能有數萬。其實死傷人數各有各說,從電視係睇

唔到死咗幾多個,同埋係兵定民。官方話木墀地發生

衝突,有人襲擊軍車,軍人自保與民對壘,但冇片冇

真相。

坦克輾過學生?你貼出嚟睇睇,我唔多覺,係有個

大叔企係架坦克面前檔住去路,佢冇事呀!但呢個係

經典鏡頭,簡直六四標誌,一提六四,每次都係重播

呢段片段。

mmpo  果位人兄依家搵唔搵到  發表於 14-10-6 10:56
ngannatalie  yes  發表於 14-10-6 05:43

琥珀宮

引用:咁多位JM,你地仲同佢講緊,咁有耐性,真係

原帖由 minniemouse 於 14-10-09 發表
咁多位JM,你地仲同佢講緊,咁有耐性,真係要寫個"服"字俾你地!
講一樣嘢俾你地知,住响井裏面嘅青蛙,佢 ...
冇入嚟睇,哦,有個咁嘅人?預咗實有為六四祭奠哭喪的人,緊抱過去,痛恨現在,已比預期中遲咗出現。

六四呢個緊箍咒,常被信仰民主所施用,就由得佢地死抱不放啦!永遠留後,唔好嘈醒佢地。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 oooasis 於 14-10-09 發表各

原帖由 Dearkk 於 14-10-09 發表
任你地點講, 都唔會為世俗價值觀所接受。

一於繼續唔好理,相信中央、支持中央、共產黨萬歲:exci ...
唔反共=左傾?呢個係小孩子的天空。收到。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 SandyKL 於 14-10-09 發表冇

原帖由 Dearkk 於 14-10-09 發表
就算死既人與你無關,亦希望你尊重死者。

如果死左係你既親人,死響政府手下,仲會咁涼薄嗎?
涼薄的我,請問係邊句反映出嚟呢?

吖,我發現涼薄成為呢個星期的潮語,係咪有新意思?

toffeechoco  仲有冷血  發表於 14-10-9 01:49

琥珀宮

引用:轉貼至d論壇O嘴英明:正所謂當局者迷,隨著

原帖由 miclamb 於 14-10-09 發表
轉貼至d論壇O嘴英明:
我支持呢個作者睇法,如果冇外圍勢力力撐,呢場運動就唔會如此境況結束。如果顛覆咗共產黨,咁由邊個上台?必定有個傀儡政府,背後由美國扯紙,咁中國資源就會俾美國吸精光,睇吓如今美國勢力伸到邊,果度就不得安寧,中東俾佢攪到雞犬不寧,難道我地要步呢啲國家後塵,我地中間糾結者至會醒覺?但我唔想奉陪,將別人的愚昧建築係自己身上,係一件好痛苦嘅事。

Jnam  點可能獨善其身?:sig   發表於 14-10-9 20:34

琥珀宮

回覆:64點解會發生!?

Jnam 點可能獨善其身?:sig

客觀地同意,但主觀地想遠離悲劇。個人意志太薄弱,糾結者弄非成是,旺角,銅鑼灣,金鐘變成係佢地寢室,遊戲室,而連差人都唔敢執法,對香港太絕望勒。

琥珀宮

引用:我睇到响另外一啲 post 度有人猛扣我帽子,

原帖由 minniemouse 於 14-10-11 發表
我睇到响另外一啲 post 度有人猛扣我帽子,話我係 b6,收咗錢。如果真係有錢收,唔該話俾我聽响邊樹收,幫 ...
樓主,任得佢地痛恨,任得佢地偏激,任得佢地批鬥,越描只會越露底。我地平靜理性地去分析件事,佢地睇唔過眼㗎啦!唔好點醒佢地啦!放唔低件事係件痛苦嘅事嚟,有啲人你打開天堂度門,佢係鍾意係地獄都冇辦法㗎。

ngannatalie    發表於 14-10-12 02:16
cattz288    發表於 14-10-11 14:20
minniemouse    發表於 14-10-11 13:41

琥珀宮

tinlong22 發表於 14-10-11 13:44
Dearkk 又係大陸 發表於 1 小時前

維基解密你唔知係乜?

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 SandyKL 於 14-10-09 發表我

原帖由 Jnam 於 14-10-14 發表
剛看到龍和道情況,想起你說的“ 將別人的愚昧建築係自己身上,係一件好痛苦嘅事”, 香港可以怎樣行下去,t ...
我有睇龍和道件事,只感無奈,警察無力,市民更加無力。

每件事發生都有因有果,下一代的言行與教育息息相關,家庭與學校,究竟我地嘅教育出咗咩問題?點解學生可以被煽動到?點解教師又咁堅持?可能有人歡欣,學生關心社會,曉得爭取,比大人更勇敢,但卻未攪清楚係咪被推上尖刀口,另一頭握刀的正是教師甚至係家長,佢地最信任的人。

諗深一層,香港已分裂了,好記得當年50萬人和平遊行,23條推行失敗,叫董建華落台之聲充斥社會甚至BK, 但今日社會與BK都冇撐梁振英落台之訴求,究其原因,香港市民經歷弱勢政府之後,支持梁的強勢領導。所以勝算還是政治一邊。

我地係眾生一員,互為關係,呢一刧係無可避免了,佢地冇嘢再輸,香港都輸到盡,去到盡頭自會回彈,唯有如此安慰我地自己啦!

alicemic    發表於 14-10-15 00:20

首頁

尾頁

跳至