自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

我睇梗Phantom,呢個版本有新鮮感。

琥珀宮

redhot 發表於 20-4-20 11:58
呢套劇本來都唔想睇,因為已睇過好多次。後來悶悶地就開嚟睇,一睇就不得了,呢個組合嘅演譯超正!
...

男女主角都醒神 我睇過一次咋,鬼佬大戲麻麻,唯獨睇過呢齣與Cats各一次,上次係亞博場館睇,遠與成日黑麻麻,呢個版本啲戲服色彩繽紛又艷麗,又有我至愛的芭蕾舞,雖然成份少。

睇到最尾,家中男人話我連謝幕都撈埋,我話一向我都習慣睇謝幕,而且呢個劇仲有5個Phantoms一齊出場,估唔到有原女主角Sarah演唱添!

琥珀宮

hennyyoyo 發表於 20-4-20 12:47
其實佢好偉大下 。。。之後立即search下男角,佢好有魅力。。。

同你一樣呀!即上網搵呢個男角嘅資料,幾靚仔吖,化醜裝,難為佢咯。

上面話睇到喊,我又冇被咁感動喎,覺得Christine好彩,Phantom Erik仲有一點良知,冇吊死佢未婚夫。

琥珀宮

redhot 發表於 20-4-20 13:07
視乎你代入邊個角色,如果代入咗Phantom,真係感覺悲慘,付出全部造就咗個女主角,但眼見別人一雙一對…
...

我冇代入任何角色,雖然覺得Erik係慘,但佢殺咗個雜工,思想極端,頭號危險人物,需要心理輔導。反而《美女與野獸》睇到野獸心地善良,為女主角貝兒付出,結尾為咗貝兒仲受重傷奄奄一息,我就喊嘞,對呢種心理扭曲之兇手,冇惻隱之心。

琥珀宮

hennyyoyo 發表於 20-4-20 13:10
現實D講,既然得唔到,唯有成人之美。某情度我覺得phantom對Christine
既愛高於佢未婚夫對Christine。。。 ...

佢對Christine嘅愛扭曲咗,佢殺咗個雜工,又為咗要歌劇團跟隨佢要求而整跌支水晶燈警告,咁兇殘嘅男人,係佔有慾定愛?Christine同佢一齊會係個悲劇。

琥珀宮

hennyyoyo 發表於 20-4-20 13:20

我諗舊女角當年非常之紅,唱得亦非常之利害,唔係呢套劇 ...

呢齣劇Christine每首歌都用Sarah嘅聲音,度音而製歌㗎。Sierra後生又現役女主角,狀態必然癲峯過Sarah。

琥珀宮

hennyyoyo 發表於 20-4-20 13:36
係。。。扭曲了。。。但最後如你所説佢仲有剩一點良知。。。
男角極度佔有慾。。。如果女角同佢一齊,肯定 ...

呢類男人可能有躁鬱症,危險!

琥珀宮

redhot 發表於 20-4-20 14:22
我覺得你並唔了解Phantom呢一個角色,劇中嘅Phantom所案寫嘅歌表達到佢活在一個孤獨嘅世界。

以往嘅版本 ...

或者係啦!佢活在孤獨世界,呢點同意,Christine係佢希望,似一個在海中飄浮嘅人,見到船隻撲上去一樣。

Christine明解佢,所以吻佢,但明解佢份愛,又係咪承受得起咁激烈嘅愛?如果有個男人愛自己,愛到殺死其他人,自己成為佢唯一,呢份愛好沉重。

通常睇人睇物,總有不同角度,我唔了解Phantom,當然,我唔係佢,亦唔係女主角,只係見佢離開咗,都要還返隻戒指俾Phantom Erik,呢個舉動,我理解為女主角將Erik份愛退還俾佢,不過亦可能有人理解為係Christine想佢保留呢份愛。冇問題,各有焦點,各有感覺,不過,無論點,都係個好睇嘅版本,雖然我冇俾Erik感動到。

琥珀宮

weiwei 發表於 20-4-20 15:20
還有第六個 phantom - Michael Crawford, 正

咁睇漏咗。

首頁

尾頁

跳至