自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

又上嚟晒下先, 今日買馬仔有啲斬鑊, 嬴左200幾蚊呀....

子爵府

原文章由 Mangotango 於 08-11-28 16:50 發表
Dear all,
我又撐場,每日都有看你們的post

wellcome wor ~~

子爵府

原文章由 happymbb 於 08-11-28 16:26 發表

釘 q .... ..(3個, 3個... 呵呵 ~)
係o架 ~ 我 d 心態 同 外型+事實年齡, 唔o岩比例o架...
我o地唔好再玩, 唔係一陣 chinghomama 嬲o左我, 唔俾我再入o黎打躉o既 ...

放心, 我無咁小氣, 而且我好鬼忙, 無咩时間嬲人架....

子爵府

早呀, 今日hsi跌, 但啲股好似有小小上升跡象喎....
不过, 現价都比起之前高左好多啦....
要短炒都要小心呀....

子爵府

原文章由 KITKITDaddy 於 08-12-1 10:16 發表

早晨老豆.....
唉, 我上星期係公司啲怨氣帶到落嚟今日都重未散呀.....
公司啲人真係好pk, 5關我事都要比埋我跟, 人人都逗一份糧做一份野, 但我就逗一份糧做幾份野....
好sad呀....

子爵府

原文章由 桃花盛開 於 08-12-1 10:53 發表
各位早晨!宜家個市真係唔識睇!想搵啖食都唔敢入手!#3311, #1893升佐咁多!仲追唔追得過呀?

等回下先入啦, 我死5信升足成個WK, 佢重會再上囉....
就算升都係大戶入貨居多, 同样作為老散既你同我, 會5會揀係呢個时候高追呀.....

子爵府

原文章由 上校車 於 08-12-1 10:48 發表

放心, you are not alone, 因為我呢個星期都做緊D豬頭骨
呢件豬頭骨本應唔關我事, 但唔知點解會從天降於我身上
仲有呢件骨係食左都好易啃死那種

我5止1件豬頭骨, 係total 3件, 上個fri搞掂1件, 今朝搞掂1件, 重有1件未搞, 而家又多1件......
不过, 5緊要, 你比多啲我, 我咪做慢啲囉.....
(我要留返啲时間做下c幫生意架嘛).....

子爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-12-1 11:09 發表
早晨各位.
尋晚同老公吵架

2公婆鬧下交係情趣嚟架, 5須要放係心啦, 我都成日同c6有意見架....

子爵府

原文章由 grace_xian 於 08-12-1 11:24 發表
但留意一樣嘢, 肥熊太多, 大戶會杀, 你唔追唔緊要, 有可能再被挾上

so what, 我自己5做肥熊已足夠, 係呢度提醒左班姐妹都好足夠, 做5做肥熊, 只可以由當事人決定....

子爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-12-1 11:36 發表

咪就係為左錢LAW

C6有一個未結婚做咁高級會計的家姐, C6幫佢供車供樓買手提電腦, 連62入院做手術及住院的錢都係C6一個人比晒, 不特止, 定期户口個名都寫埋姑9同99的名, C6話佢地唔會食佢D錢. 之前C6想 ...

我個c6以前都係咁架, 我都好興架, 我c6係大佬, 对下有2個細佬, 最細係個妹, 佢3個細佬妹都未結婚....
佢就好鈡意話個妹無咩無咩, 佢要買比個妹, 我心唸, 你成家有老豆老母, 2個細佬, 咁都照顧5到個妹 ? 要你呢個做大佬既, 特登同個妹去買3買鞋買袋....
買5係問題囉, 問題係佢老母同佢細佬, 好q鈡意屈我c6買野囉....頂....講起佢, 我火都嚟呀....

[ 本文章最後由 chinghomama 於 08-12-1 11:44 編輯 ]

子爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-12-1 11:48 發表

知音呀
唔係話我地嚟D做老婆小氣LAW. 買呀養呀都要有個限度埋!!!
養父母係應該, 嚟個係個個都認同的道理. 但...............做咩要養埋姑9呀, 姑9做會計架, 有返工有収入, 但你就乜都幫佢供晒買晒.

我 ...

而家係2008年啦, 做咩重要靠男人呀, 你自力更生啦, 我不嬲都贊成女人一定要有錢傍身架....
況且, 你個b而家都5係你湊, 你不如拿拿声搵份工, 長短工都好, 起碼有個錢傍身先啦....
到时自己搵到錢, 講野都可以大声啲呀....

子爵府

計我話, 男人既野, 千祈咪當佢係宝, 要对佢時好時坏, 咁當你对佢好时, 佢就會覺得特別心甜架啦....
而且, 男人寵不得, 要比佢地知道, 而家既女人同以前已經5同晒架啦, 女人再5係男人既附屬品....
而且我地5係佢老母, 咪成日當正我地係工人....
好似我c6咁, 講真, 我对佢幾惡下架, 有左個仔后, 我直頭家務好小做, 佢搞掂晒, 我只會照顧個仔架咋, 搞到佢有时都會咋型, 話我只係理個仔....
我心唸, 咁咪啱囉, 調返轉頭, 我想你理我時, 你有時都係出左街, 應酬第二個啦 (佢啲老細)....
咪等佢感受下, 老婆係屋企要湊仔, 出外又要返工, 又要做當家, 你估好易做呀....

題外話 : 一講呢啲話題, 我估老豆都5敢蒲頭呀....

[ 本文章最後由 chinghomama 於 08-12-1 12:40 編輯 ]

子爵府

原文章由 happymbb 於 08-12-1 12:40 發表
咁 ~~ 我係幸福 定 係惡 c 過份呢 ???
屋企經濟大權係我手, 未結婚, 老公張提款咭已經係我 keep ... ...
佢依家連 櫃員機都唔係好識用, 寧願叫我拎定 $ 俾佢.. 佢話煩怕按錯喎~~ 佢銀包只有 ca ...

我c6重衰, 叫佢签咭, 好似要攞佢命咁, 所以佢銀包長期好多cash.... (講笑)
不過, 你老公又真係幾听話喎, 咁快就將財政大權交比你....
我都做左好多年, 先等到我c6將財政大權交比我, 佢5多錢揸手就最好啦, 男人有錢就身痕.....

子爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-12-1 12:44 發表

嚟一句就好似比左支強心針我
C6基本上無同BB住過, 我响HK成年, 佢係出差時間唔中有嚟探BB.或放假時飛去HK同我地住一星期左右, 但佢連放假都要掛住公事野上大6. 佢真係無乜對住BB.

老實講, 我真係幫佢死 ...

喂, 多口講句, 你咁样落去5得喎, 2公婆5係話要同佢計到足, 不过如果你c6連小小錢 (你之前講果$800)都要同你計, 咁點做2公婆先, 學小宝貝兒話齋, 佢搞得掂到頭家, 你話之佢有多余錢做咩丫, 否則的話, 搞掂自己頭家先講其他啦....
想當初, 我都係好5 like我c6, 同我結左婚, 都重好顧屋企.....
而家比左家用, 重要屋企買乜買物都要預佢一份....係我長期5 like之下, 佢先學精左.....
因為又供樓, 要養仔, 根本無能力再有多余錢比佢老母, 加上佢個妹都讀ive囉, 咪第佢2個細佬儘返啲責任囉....

子爵府

原文章由 happymbb 於 08-12-1 12:55 發表

係老公費事煩咋 ~~~ :;pppp:
未結婚, 我已經負責定期幫佢俾家用、找咭數... 佢做少好多野o架...

我老公咪又係, 佢5肯签咭既理由係佢驚5記得入返錢找咭數喎, 近期叫佢签咭, 佢重搞笑, 佢話佢無入錢去信用咭, 所以5签喎.....
我都係做左我老公既貼身秘書, 屋企所有關於錢既野, 都係我負責搞, 所有開支都係佢比錢我去搞掂, 琴日重要同佢報埋稅呀....

子爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-12-1 13:18 發表

我因為嚟樣野以前同C6嘈過幾次架啦, 尋晚又忍唔住再嘈多次.
C6意思係話D錢係佢自己, 佢鐘意點用就點用......其實對於嚟件事, 我個心都淡左1半. C6比左差唔多2萬港元返HK比我阿媽當係暫湊BB一年的洗費及零用錢, C6 ...

唉, 替你慘, 你5開心咪上嚟傾下囉, 無話啱5啱, 你又要忍個c6, 5通上嚟呻下都5得咩....
個個人都有5開心事架啦....講完會舒服啲....
其實點解你5同個b定居hk呢....既然你mami可以幫你手湊b, 你咪可以安心返工囉, 話晒hk係自己地頭....
果边就算比你搵到工, 啲老細都未必睇得你起 (我听聞啲日本人好睇5起女人出嚟打工), 咁咪等你老公自己係果边搞掂囉....
你老公已經無比零用你, 你重要幫佢打理成頭家, 本來都5係問題, 但如果佢啲錢拎晒返去比佢亞媽同佢家姐, 咁你咁為個c6把鬼咩....
人不為己, 天誅地滅呀...況且, 你都有左個b, 萬大事都係為個b唸左先啦....

子爵府

原文章由 小寶貝兒 於 08-12-1 13:34 發表
嘩~~ 2萬蚊就想養bb一年??? 一個月千7蚊都冇喎!! 夠咩呀???

真係寫低每樣野(尿片奶粉, 衫仔, 用品等等)須要既錢, 仲要每個月至少都比返1,2千蚊你媽咪啦! 湊bb好攰架!
寫低比佢睇啦, 家陣2008年啦, 唔係廿幾年前, 幾 ...

我2年前比個仔我亞媽湊, 我媽嚟我屋企湊, 我每月要比$2000, 我都覺得小 (不过2公婆份糧搵得小, 所以先比得小), 但所有尿片, 奶粉, 其他野我都係全包架, 所以我比我媽果2000, 係佢淨袋架....

子爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-12-1 14:07 發表

一般日本女性結左婚生左仔會留响屋企湊仔, 有D會等個囝返左學就去做兼職.

anyway啦, 你有5開心, 就上嚟同我地傾下, 呢度5係淨講股票既, 叫得做吹水坊, 梗係咩都講得啦....
你亦可以放心, 各人既事, 我听完就算, 5會亦無唸住四圍講既....
不过, 你真係要唸個好辦法至得啦, 你又5可以長期掉得個c6一個人係日本, 但你都無可能成世掉得個b掛....
如果你帶埋個仔去日本, 咁你一個人湊住個仔, 重點可以搵野做呀....

子爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-12-1 14:40 發表

其實要同BB分開的理由好白痴.
因為日本冬天好凍, 我怕BB由HK返JP, 一下子唔適應一冷一熱, 所以決定出年3月先接佢返嚟. BB响HK都叫做唔係好凍的氣候, 但BB竟然在額頭及手生了大大粒凍瘡(醫生話係天氣轉變的過慮性 ...

5好5開心啦, 最緊要你自己思路清晰, 知自己想點同要啲咩, 咁咩
go ahead囉....
plan好晒要點做點行, 咪5使愁囉....

子爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-12-1 14:35 發表

好多謝你地呀
真係唔好意思, 今日大半日都要你地聽我呻
其實我自己都有在屋企返兼職, 之前間公司的老闆好人, 比我在屋企用電腦返工, 人工減半, 有幾萬日元都叫做好過無, 嚟D錢我唸住儲起一筆佢 ...

5使5好意思, 一人計短二人計長, 有個地方可以呻下都係好事嚟架...
有咩5開心, 5好屈係個心度呀....

首頁
12345...11

尾頁

跳至