跳至

首頁

尾頁

洋房

原文章由 jadeleejk 於 07-11-23 16:57 發表

係呀係呀, 我就係喇, 畀婆婆同奶奶哦到暈, 話BB出世係大碼, 而家剛剛中碼咋, 話我無奶呀唔夠營養呀, 搞到我都好懷疑自己 , 但係我已經開始1日兩餐粥仔喇而家, 佢唔肥我都無法, 唔知係咪佢唔多瞓教所以唔長肉呢? ...

hi!我都想發表吓!jadeleejk我同妳一樣都係比人叫我不好餵人奶,話我d奶無營養!上星期bb6個月去健康院磅重,佢本身係細碼bb,現在只有13磅!:-( :-( :-( 跌到去最尾嗰條線,但姑娘話都尚算ok!但大家也覺得係我d奶唔好!依家我都好灰心,都覺得自己d奶好似少咗,加上近月傷風又病(病咗約三個星期了),感覺好似再少好多奶咁!依家早上泵奶也只有約4安:-( 唯有快d比bb食兩餐粥仔希望會好d!但d粥仔又成日黏底,知唔知點煲d粥仔可以唔黏底呢?教吓我呀!因我以前從未煲過粥仔,為咗bb才獻出我的第一次呢!

洋房

原文章由 amypekkle 於 07-11-29 09:48 發表
susuki415,
如果你煲粥仔成日黏底, 可以考慮買一些電子粥仔煲, "美的"同"樂聲牌"都有出. 我有朋友用左好幾年, 佢覺得好好用.
我大仔細個時我就買了一個細的(普通)電飯煲專俾佢煲粥仔.
另外, 我屋企係用日本式的西施 ...

amypekkle,
雖然話d奶放係冰箱可以保存好耐,但我都唔敢比囡囡飲存放超過兩日嘅冰奶,因我成日覺得存得耐嗰d奶d顏色好似有d唔同,加上有層好似油嘅物體係面,雖然話係d脂肪浮咗係面,但始終好似唔係咁好,有d怪!我有個親戚試過比存咗兩個月嘅冰奶比bb飲,bb唔肯飲,佢未試吓味囉,點知原來d奶真係變咗,仲有d臭! 所以真係唔好博呀!若真係無存奶,我寧願比bb食奶粉呢!:)

洋房

原文章由 amypekkle 於 07-12-2 01:51 發表
susuki415,
其實冰奶/雪奶d脂肪係會浮上面, 係正常的. 我睇開一個好出名的兒科醫生(趙醫生)佢就建議我地bb咁細, 要食就最好食一個月以內的冰奶.
至於大仔嘔那次 ~ 係我衰囉, 其實雪櫃有d比較新的冰奶, 不過 ...

amypekkle,
我都曾經試過好似你咁,因孤寒比存放較耐嘅冰奶比bb飲,結果佢肚疴:-( !所以之後都唔敢嘞!:)
另外,我去健康院時,d姑娘都有話唔洗咁心急同bb轉2號奶粉,1號奶粉可以食到1歲,若bb轉食2號奶粉後成日無poopoo同好硬,就更加要食1號奶粉先喎!:)

洋房

原帖由 BB618 於 08-11-22 19:59 發表
我功成身退啦, 餵到Matthew 17個月就停啦,
因為奶量已經去到極低水平,
試過係公司泵左半個鐘都係得10ml,
我就知道係時候告別奶媽生涯~
雖然唔係我終極目標"自然離乳",
不過可以餵到咁耐, 我都好滿足~

各位奶媽, 繼 ...

我都係呀!我餵囡囡到13個月時,我泵咗好耐奶都係得10-20ml,又因為我囡囡過輕,所以13個月開始要同佢介人奶lu!個時有d失落嘅感覺,想喊!因覺得自己無用無奶比bb食!我係同bb介人奶時,突登叫我老公用機幫我拍下bb食人奶嘅情況,bb吸吮時嘅表情等!雖然老公話我痴線,要拍bb食人奶!但我想有d留念,可以懷念吓囡囡食奶嘅感覺!亦可以等囡囡大個女時睇吓自己食奶時個冧樣係幾可愛!真係好懷念呀!仲餵緊人奶嘅姊妹,加油呀!

首頁

尾頁

跳至