自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

spikenard 發表於 24-2-16 16:04
對方媽媽話打到眼角於左,樓主就話唔覺

最主要觀點角度唔同,樓主主張細路打架係常態,就算打你都唔係什 ...

睇嚟大家啲閱讀理解好有問題,定係有其他原因,喺度曲解人哋說話,點解釋都係重複呢啲歪理

呢個世界真係乜嘢人都有, 所以先至有三歲小朋友打交走去報警嘅極品,仲要唔少人認同呢一種做法

我出post都係感慨一下,正常人家長,大家睇路

大宅

Kuromi1127 發表於 24-2-16 16:14
係...係事實嚟, 做乜要咁改同DEL呢
仲要話到, 唔俾佢編輯咁!!!

字眼用得唔好想改得好啲。 發覺大家誤會我嘅意思,所以講清楚啲. 對自己有要求唔得咩?
話我delete咗嘢,講咗咁耐都冇講到係delete乜

點解要咁樣捉人哋? 咬住唔放, 你就係對方家長?

當然尊重對方做法,佢都有佢嘅自由
不過我感慨嘅係,原來相同諗法嘅人都唔少!

大宅

KWBN 發表於 24-2-16 16:23
好老實,昨晚你開post 有講對方話受傷, 點解今日delete佐 ? 冇佐受傷呢part , 後來入來睇呢啲post JM會覺 ...

吓,上邊講咗無數次 對方父母話小朋友受傷, 係我肉眼睇唔到啫, 真係講到口臭, 冇delete 過

好奇怪

好啦喺第一個post加返,費事俾人咬住唔放

大宅

spikenard 發表於 24-2-16 16:29
其實你的post都幾好討論的,媽媽們主要分2派,天生天養,不過多干涉細路的成長,由佢地自己思考去解決問題 ...

論壇就係咁用㗎啦

上面話要公審,判咗我贏咁又點

呢度唔係高登,大家都係做人媽咪,攞件事出嚟討論吓,學吓嘢學吓眼界

大宅

糯米米糍 發表於 24-2-16 17:04
樓主,其實點解你呢個post咁惹火,重點係你由自身角度出發認為三歲人仔互打係小事,兼批評指責對方家長小 ...

這樣當然明白啦,呢個世界咩人都有

你見樓上嘅回覆,吸引咗幾多同聲同氣嘅人出嚟

我覺得好驚訝嘅嘢,好多人都覺得理所當然,理氣直壯

我第一個post都講,呢個可能就係新風氣,我哋呢啲佛系隨和家長,真係要小心啲

大宅

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 17:12
睇嚟你仲未明白,你呢啲教仔方法唔係叫隨和啊!隨和不是這樣用的。而家你個仔整倒人,唔係只關乎你同你個仔 ...

兩個小朋友都有郁手,明白嗎?

大宅

Kuromi1127 發表於 24-2-16 17:15
樓主話對方家長小朋友表面無傷痕
樓主話唔明做乜要報警

因為我發覺下邊回應冇用, 只會俾人扭曲我說的話

直接改post 1, 大家一齊睇啦!

樓主而家回應,因為我而家得閒

大宅

Kuromi1127 發表於 24-2-16 17:22
唔緊要啦, 要揾同聲同氣, 係要改下既
未知自己咩問題, 係要話人扭曲你既回應既
...

哈哈,最鍾意同有幽默感嘅人傾偈

大宅

jeannietsui 發表於 24-2-16 17:32
係嘅
不過報警作用係?
我重點會係究竟小朋友有無受傷?

呢一個先係正常家長嘅處理方式

大宅

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 18:09
所以你覺得自己好隨和,無報警?

冇報警,係隨和?

正常人係唔會報警

大宅

Sakuraohno 發表於 24-2-16 18:13
首先,你呢個post 已經分2邊熱烈討論

我覺得你呢個post上報紙嘅機會率好大

關於我嘅態度你可能冇睇上面嘅post

不過唔緊要啦,冇人咁有心機睇咁多,所以我改頭版,大家清楚易明

道歉係對對方小朋友同埋家長
同埋你唔好唔記得,對方小朋友都有郁手,我只係覺得兩個三歲小朋友打交,唔需要計較邊個郁手先,兩個都係唔啱㗎啦,一定要認錯先,咁先可以繼續和解

我問對方小朋友叫咩名, 其實下一步就會問對方家長貴姓
大家打下招呼,解釋吓情況,溝通一下
盡量和解

但係對方好Hostile, 個阿媽情緒激動,拒絕任何溝通,走去報警
你話為對方付醫藥費, 咁都要有對方個名同埋聯絡方法㗎

唔係因為對方喊得大聲,報警,佢就係受委屈嘅一方

大宅

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 18:13
通常我地會形容人性格隨和,好像我的朋友也會形容我隨和。但教小朋友上,點隨和?眼見好多生完唔教,好聽點 ...

兩個小朋友打架,冇理邊個出手先,首先道歉,安撫咗個小朋友先,以和為貴,呢個就係隨和

唔係對方喊得大聲,佢一定啱㗎

大宅

pauline_c 發表於 24-2-16 18:37
唔知邊個啱嫁 ~ 得你一個講,仲要不斷修飾

我有權修改,因為個post係我㗎嘛
將大家嘅疑問解釋清楚,facilitate discussion

信不信由你啦,我都話唔係公審,判咗我贏咁又點?

只係呢件事想同各位媽媽傾吓啫

希望各位都好彩,唔會好似我咁遇上麻煩友

大宅

Sakuraohno 發表於 24-2-16 18:44
嗯,明白
我用咁溫和既語氣同你分析件事你都咁激動
咁我明白,當時既家長點解咁對你哋

點解你覺得我激動? 喺論壇打字咋喎。
其實成件事,我覺得可笑,完全冇嬲嘅情緒

大宅

littlehoneymum 發表於 24-2-16 18:56
如果對方家長睇到呢度嘅論壇,一陣間上(東張西望)講清講楚,大家就更加了解事件!

唔知到時樓主又點解釋 ...

咁多個post解釋咗, 會有第二個解釋?

大宅

LokB 發表於 24-2-16 19:04
對方家長話眼角有傷,額頭瘀咗

瘀同損真係冇得呃嘅,對方家長咁樣講得可能真係有少少傷咗

可惜冇影低相, 因為冇諗過對方會走去報警搞到咁大
我自己肉眼睇,乜嘢都睇唔到

學其他媽咪話齋,要保護自己小朋友
點知對方會唔會造假? 走去報警圖乜嘢? 想索償?
嗰日我自己個小朋友都有受傷,佢話自己小朋友受傷,點知係咪之前就有?喺公園玩咗成日

真係經一事長一智
下次一定要影低證據

大宅

yauchuchu 發表於 24-2-16 19:15
點會唔理邊個出手先?
撩人者賤,被打果個還手情有可原
就算你地大人無跟住睇唔到

其實我聽返我個仔講,應該係對方出手先
因為我個仔當時係攬住人哋
我個仔話 he pushed me

不過對方父母話自己寶貝兒子從來都唔會郁手打人
點講都唔會認㗎啦, 除非有cctv, 所以我都冇堅持,直接道歉算
通常道歉,件事就會過去,對方父母走去報警真係第一次

你唔覺得好傻㗎咩, 執着兩個三歲小朋友邊個出手先,根本兩個都唔應該郁手

大宅

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 19:25
你個仔攬人咪出手先囉,人地唔鍾意俾陌生人攬咪推開你個仔囉,無打你個仔。你個仔話push.而你個仔就打人。 ...

呢堆家長明唔明我哋其實一直講嘅打人,就係小朋友嘅郁手郁腳, 身體接觸, 包括push? 唔通好似大人咁拳打腳踢爆頭咩?

小朋友俾人推,一定會推翻轉頭, 如果話自己個小朋友從來唔會還手,只可以話恭喜你養咗個聖人

大宅

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 19:29
你話【通常道歉,件事就會過去,對方父母走去報警真係第一次】,即係試過好多次?你以為道歉就無事?希望你認 ...

唔係講緊自己,平時你哋家長小朋友有衝突點樣處理㗎? 唔好話從來都冇衝突

大宅

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 19:33
你無端端攬住我,我唔可以推開你?人地眼角有傷,額頭瘀左,你個仔都好大力。By the way ,你之前話你個仔都 ...

我意思係,我嘅小朋友喺公園玩咗一日都受傷, 佢嘅小朋友受傷,鬼知幾時發生 (雖然我見唔到任何傷痕)
乜都入我個仔數咪死

我個仔之前都試過攬其他小朋友, 有啲小朋友唔鍾意,就會出聲話唔好攬我
我估當日個小朋友仲係用肢體語言嘅階段,所以直接推開人

首頁

尾頁

跳至