自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

宇晴軒 發表於 11-4-6 02:24
在BK睇完關於這單CASE的回應後

我終於明白點解保險公司會這麼發了

我想講, 而家人地保險公司賠多左架啦,好似係果兩個攞多左的唔肯收貨。
其實之前我都唔知咁多,對佢地單嘢都唔多跟進,但入左呢個TOPIC後,睇下多D,睇下又多D, 我反而覺得原來香港地係可以用把口來搶! 自已係受助人, 人地比多左仲可以嫌唔夠 “理直氣壯”要攞多D。

生活問題,香港咁好福利, 有困難可申請綜援,傷津, 當然又係要政府醫院證明啦,咁有綜援可以快D上樓, 如果上左樓的又可以免租,生活都有政府照顧啦。 點解D人講到好似保險公司欠左佢地咁架?

我睇到話美亞自動加大左死亡賠償和50萬基金,我覺得如果買個159元的旅遊保,各位仲想保險公司賠咩比佢地呢?

唔知佢兩位有無買其他公司的保險,如果有, 唔通其他公司賠得好好, 所以佢地無嘈其他公司?

Laipyerica  同意  發表於 11-4-6 15:17

伯爵府

edea 發表於 11-4-6 12:02
講到尾, 大家都唔會講得埋欄, 有人要以條文詮釋一切, 陳國柱話, 保險公司同佢講, 陳生你要由肩膊以下成隻手 ...

永久傷殘的定義係指四肢從肩膊以下/盤骨以下廢左先符合條件,呢條例我二十年前有保險佬SELL我買意外保時我已經知道,美亞真係衰,出份平保用 返幾十年前的RULE,而故意唔‘賠償’比易小玲。
真係無謂ARGUE, 版主最啱, 版主最正確,版主話應賠就賠,版主叫D反對的人唔好入嚟就唔好入嚟,我而家係嚟支持版主架!

伯爵府

edea 發表於 11-4-6 14:03
呵呵, 唔洗講反話既, 討論到咁真係冇意思.

我只係希望俾個地方容許唔同意見, 冇話一定係正確.

“當去到一個位有少少不同聲音都唔容得下時, 討論已經冇乜意思.”

版主, 好句! 真係唔讚都唔得

伯爵府

heichunmum 發表於 11-4-7 00:28
我真的很唏噓點解有人覺得條文緊要過人性,如果根據當日美亞保險某高層在記者會確實答應會酌情處理今次的ca ...

如果佢要付醫療費,佢份保有MAX可以比佢索償架喎,咁人地身故當然係取身故賠償,佢生還咪取醫療賠償囉,有何不妥? 同埋我上左美亞個網睇,簡易承保範圍內無傷殘賠償架, 點解佢地會話有呢?一係就睇左細節,我唔知啦,但如有睇細節,佢地又真係未符合條件喎。
咁而家仲比左50萬出嚟‘恩恤’佢地, 咁佢地仲想點?

http://cms1.chartisdirect.com.hk/tc/product-travel-benefit-summary.html

如有興趣就自已上去睇睇啦。但我預左比人話條文係死的,人係生的。

小豬澄  唉 香港現在聲大夾惡就得了 條文 法律 無晒的了  發表於 11-4-7 00:40

伯爵府

oooasis 發表於 11-4-7 00:51
條文系保障保險公司的但作為消費者,點解唔可以維護自己權益,爭取賠償?
好似我之前個例子,你簽約後, ...

咁而家美亞係咪無做嘢呀? 無做佢承包左的範圍呢? 如果佢無,當然可以爭取,而家人地係做多左, 你仲要大大聲話唔夠,咁又係咩道理?
我唔肯定佢地係買咩PLAN,只覺得,如果睇保單係唔包, 而人地都比多50萬,佢地係咪應該感恩,而唔係貪得無厭囉。

sorry, 我無細看你之前舉的例子, 但好似係電訊服務,係咪? 我會覺得,而家佢地的要求似係只買左個普通手機PLAN,但投訴電訊公司唔比3G服務佢囉。

如果你話得唔到服務而都要比錢, 咁當然係公司不對啦!

戲如人生  係..呢個舉例...簡而精  發表於 11-4-7 14:28
chan803  I like this: "只買左個普通手機PLAN,但投訴電訊公司唔比3G服務佢囉" XD  發表於 11-4-7 10:16
戲如人生  認同...講真...個個CLAIM得保險都有一個故事....可能個個都好慘...如果個個都酌情....唔駛有條文啦  發表於 11-4-7 01:22

伯爵府

heichunmum 發表於 11-4-7 01:19
我相信任何香港人在發生呢單意外之前,未必會為自己去旅行買重保險,有邊個會估到會有咁大件事發生?我買個 ...

咁係咪美亞比200萬佢地,可以彌補到?
我想講, 大部份人都係同情佢的,我唔明點解比人認定咩反對的就因為佢係29,我自已就從來無因為佢係咪29 來討論。

我只想問,美亞係咪應份要‘賠’比佢地先? 如果唔係, 就唔好理直氣壯! 我想:用感恩的心去看事物,會美麗過以別人欠了我的心去看。

我呢兩日成日都話JASON媽媽係咁咁多人最慘的一個,你比幾多錢佢, 都彌補唔到佢同時失去3名至親,又要照顧重傷的JASON,咁又可以用咩去彌補佢心靈的創傷呢?

伯爵府

alicemic 發表於 11-4-7 01:38
如果有一份旅行保險寫明連心靈創傷都包既,保險公尺應該要賠喎! 但而家無麻,咁點解要賠呢? base on ...

心靈創傷呢家嘢只可以從民事索償,仲要係向“召”事者,又唔係保險公司令到佢地發生意外, 點數都數唔到去保險公司囉。
點解佢地唔向康泰索償? 賓政就D廢柴議員無能力架啦! 呢D真係應做唔做。

alicemic  係囉! 仲乜唔追康泰呀?  發表於 11-4-7 01:47

伯爵府

宇晴軒 發表於 11-4-7 01:44
其實仲係度講什麼保險條文已經沒意思

人地白紙黑字,大條道理可以唔賠,這點係人都知

咁你用錯字,賠償係按條文先有架,你講果D係恩恤,而家保險公司做左啦, 只不過有人嫌唔夠之嘛。
似乎係你地睇唔到事情重點。 只會駡別人反對係涼薄!

我都見到有人‘反對’,但看見更多人支持‘恩恤’!

而家無人話賓府對喎, 賓府直情係‘狗’啦, 但又點呢? 幫佢地果班廢柴打哂退堂鼓, 咪教佢地“R”保險公司囉。 根本係本末倒至。

戲如人生  同意  發表於 11-4-7 14:40

伯爵府

kossbaby 發表於 11-4-7 01:54
回覆 Lulu皇后 的帖子

其實將心比己丫 ( 吾理對方係第三者又好 , 二奶又好 )

無問題, 如果人地自願的話, 而唔係比你日駡夜駡, 老屈囉!

伯爵府

heichunmum 發表於 11-4-7 02:01
唉,50萬恩恤夠她什麼?一次植皮手術要多少錢?如果你問易小姐,機可返工作能力同塊面定要毀容,殘障換50~1 ...

呢個咪係重點囉,咁要比幾多先夠,係咪一定要美亞比, 係咪美亞的責任先? 唔係呀嘛。
人地比多你咪感恩囉,使唔使真係要人地包你生養C葬啫。 做GENERAL保的唔係好似你地講咁讚咁多架咋, 單單嘢都係一百幾十的貨仔,老實講, 我買咁多次旅遊保,真係CLIAM佢三兩次已賺突架啦。我仲要只係CLAIM D 財物維收費咋!

戲如人生  就算包生養死葬都係康泰LAW..因為幫襯佢間公司出事嘛=.=  發表於 11-4-7 14:47

伯爵府

ddaa 發表於 11-4-7 10:31
我覺得應該要賠lor.....唔好講個人既背景or something...
講真唔見行李夠唔係保險公司既基本責任la, 買左你 ...

呢位朋友
唔見行李,買左旅遊保險,係一定要賠架?

伯爵府

chan803 發表於 11-4-7 15:09
你認同 趙連海真的犯了 尋釁滋事罪 我估呢度無乜邊個人會認同.

果位朋友的意思唔係話美亞應該WAIVE左阿易小姐買一份意外保的年費掛?

伯爵府

claudia 發表於 11-4-8 09:53
回覆 claudia 的帖子

有句金句係咪你同我講架?
‘道理只說給明理的人聽’! 我好受用喎,所以而家實踐緊

客觀的交流,有質素的網友,的確可以開闊小女子的見識。

C9的又可以去學下整公仔LUNCH BOX,幾好呀! 唔使勞氣!

伯爵府

有D人都幾搞笑, 原來我話有質素的網友令小女子見識廣左都有錯? 我讚某D人好,唔等於踩某D人差! 唔明點解會對號入座? 覺得比人話係無質素! 讚美別人 = 抬高自已?

另外果句係話我自已做C9的事, 去公仔LUNCH BOX學嘢,好開心,又犯著你地? 唔係化?

講左幾百次,我都好同情阿易小姐, 但分別只在於我真係唔認同D人成日話保險公司無賠比佢囉,係賠左,但係實報實銷的專機費,醫療費用佔多。 至於其他, 係額外的,用‘情’就迫人就範,保險公司自願‘額外’比幾多佢地,我都無意見, 只覺奇怪點解受助人的態度好似別人欠左佢咁呢? 又咁多人講緊都係話佢地買左保險無得賠,咁呢D道理係咪講極都唔明呢? 有賠與無賠係好明顯的道理, 真係黑與白架喎。 中間的灰色只係賠足未。 就係而家唔同意見佢係咪‘永久傷殘’! 但其實呢D都唔係我地去判斷,係醫生寫紙。

伯爵府

chan803 發表於 11-4-8 12:14
打少幾隻字都唔得

就當美亞今次真係依易小姐所願咁賠.

其實好多意外保的條款,係在公共交通工具上出事,賠償係DOUBLE架, 呢個可能就係無自身責任的原因, 我估架咋! 我唔係保險公司高層,唔敢代佢地答。 只是將知道的說出來。

伯爵府

chan803 發表於 11-4-8 12:21
其實我個例子係用返易小姐所買的旅遊保險, 唔係平日自己買的意外保險

...

其實要賠DOUBLE的,保險公司已做左,而家嘈果D,係易小姐認為自已係永遠殘廢,其實我明佢心情,會覺得自已的一世已經完左, 唔止個樣同對手,係呢世都完啦,無將來架啦。
但問題係,保險業係將所有賠償量化和實體化, 真係一舊舊同你計,唔可以咁虚無地講‘情’字囉。 如果唔係, 點解所有心靈創傷的賠償都要經民事索償呢? 但打心靈創傷, 業象一定唔係同保險公司打囉。

持相反意見人士, 我係講事實, 你地聽得入 就入,唔入就唔好睇, 唔好又對號入座。

首頁

尾頁

跳至