自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-5-2 14:01
唔知呢,我講乜都俾人話我講大話,我又未去到果個階段,都係聽聞,你可以自己試下
...

除此之外,
特快揀樓後唔做審查/ 放棄單位
都會扣一次配房次數
而cash allowance 又會因此被終止

所以揀單位前要諗清諗楚至好

水晶宮

mercurycc 發表於 24-5-2 14:20
佢識諗,無排公屋,
話讀唔到書一林樣有出路,
努力工作咁後生大把機會.

唔使咁激動想爆粗喎

水晶宮

會員 發表於 24-5-2 14:34
我唔會有「因為大陸人個個落嚟搶公屋,唔申請就笨」嘅想法。 唔好阻住條隊,比真正有需要嘅人快快上樓啦。 ...

18歲申請的話
跟家庭隊係唔同做法

行計分制
三十多年後至去到審查階段
輪候期間
呢班申請人係唔會阻到真正有需要嘅人士上樓的

水晶宮

manyan2014 發表於 24-5-2 15:21
可以嘅咩?
話嫲孫/婆孫呢類配搭,要父母雙亡嘅孤兒才可。

十八歲後可以

水晶宮

mandy952 發表於 24-5-2 15:28
排到65歲應該差不多,可以排長者單人 公屋

18申請

去到50左右應該ok 了

水晶宮

美味 發表於 24-5-2 18:28
我諗都係掉空唔住,等夠期即刻抽居屋

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/combating-housing-abuses/index.html

水晶宮

kellychan1 發表於 24-5-2 21:32
聽講單人申請2年一审收入?

計分制, 每五年申報一次

「 配 額 及 計 分 制 」 下 非 長 者 一 人 申 請 的 定 期 查 核
房 屋 署 會 對 「 配 額 及 計 分 制 」 下 已 經 輪 候 五 年 而
在 未 來 兩 年 尚 未 到 達 詳 細 資 格 審 查 階 段 的 申 請 者
進 行 定 期 查 核 。 查 核 分 兩 個 階 段 進 行 :
( i ) 第 一 階 段 : 郵 遞 發 信 給 所 有 目 標 申 請 者 , 要
求 他 們 申 報 其 最 新 的 入 息 和 資 產 ; 及
( i i ) 第 二 階 段 : 按 電 腦 隨 機 方 式 抽 選 適 當 比 例 的
目 標 申 請 者 , 邀 請 他 們 申 報 和 提 交 ( 入 息 及
資 產 等 ) 證 明 文 件 , 以 進 行 文 件 查 核 。 如 需
進 一 步 核 實 所 申 報 的 資 料 , 申 請 者 將 會 獲 邀
出 席 詳 細 查 核 面 晤 。

若 申 請 者 被 發 現 不 再 符 合 申 請 公 屋 資 格 或 沒 有 回
應 房 屋 署 要 求 的 申 報 或 提 交 入 息 及 資 產 等 文 件 作
查 核 及 / 或 出 席 詳 細 查 核 面 晤 , 房 屋 署 將 會 取 消
其 申 請 。 此 外 , 對 於 通 過 查 核 而 申 請 公 屋 資 格 得
以 保 留 的 申 請 者 , 由 查 核 日 期 起 計 五 年 之 後 , 若
申 請 者 再 次 成 為 查 核 目 標 , 他 們 需 再 次 接 受 查 核 。

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/A01/A01.pdf

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊