自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

patpatching 發表於 17-3-3 01:10
照原定計劃去澳洲玩,不過唔會找佢地一家,可繼續聯絡,降grade做普通朋友。
下次佢地再來香港,你亦無需再 ...

x2

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我曾經講過,
感情要熬盡一生來維繫,摧毀只需一瞬間。
人與人之間複雜無常,變幻莫測,
在茫茫人海中,要尋找真正知心友,比登上“雲母殿”更難。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

講真,個 fd 住外國,搏你邊會有咁多機會過尼呀,作嘢自我感覺良好,好平常,但點知你失驚無神話過尼,咁咪穿哂煲囉!
再講,人地都有自己身活模式,你一聲話去探人,人地可能又要執屋,又擔心你會留宿住一兩日咁,又要空間房出尼俾你,你尼一尼我執餐死喎;
去探人果個有無諗過,會打亂人地生活模式,會打攪人呢?不竟外國不同香港,生活方式都有一定分別。
如果換轉系我,就算去探人,我零願約出街飲個茶算數

用戶要求終止服務

myaisha0435 發表於 17-3-5 12:04
我移居左去第二度,我老實答你...

我返香港最怕就係你呢d人...

講得好啱,人哋返香港出入交通方便,跟本不需要接送,
相反外國交通無香港咁方便,下下都要揸車接送,要出機場閒閒地要兩個零三個鐘,但唔系個個機場都系屋企附近嘅,就更加唔止啦,外國唔似香港咁方便,下下都要自己揸車;要幫人諗下人地正系出去接你,已經用咗成日時間。
既然交通唔方便,你地就必定要留宿,但酒店又唔系附近,又唔系個個屋企都有多間 spare 房,咪又系要人地執房,讓間房出尼,但一家人去,一間房都未必夠瞓啦!除非人地幫你租B&B啦,但到時你出入都要人地車出車入。
仲要好似做伴遊咁包接送,人地可能要請假尼服侍你地,但又有無考慮人地要請假系咪講咁易呢?
人地真係有種種困難,或苦衷呢,做朋友應該體諒下人嘅,唔系乜嘢都系理所當然,郁下就話絕交嘅!
要摧毀一段感情,話都無咁易!

用戶要求終止服務

myaisha0435 發表於 17-3-5 18:32

其實最煩係住宅區同市區/旅遊景點其他距離好遠架...

唔好話撞車,抓花都唔好啦點賠呀?唔駛你賠,自己又肉赤,叫你賠,你又話我咁都計!

用戶要求終止服務

choc_choc 發表於 17-3-5 12:51
但係樓主個friend 一年已經返2次, 每次樓主都好殷勤招呼,邊度都唔去standby 俾bff, 而家樓主都係去一次 ...

Season 揀錯囉,Christmas 真系好多地方好似死城咁嫁,唔通日日焗系間屋度,玩手指咩?

用戶要求終止服務

myaisha0435 發表於 17-3-5 18:58
霜霜果然明事理,

不愧係我最愛

講事實啫

用戶要求終止服務

大豬既老婆 發表於 17-3-6 00:08
我就覺得咁,你講既情況其實我明白因為我以前都係住外國。有朋友來距地住我度我ok,但講明唔可以日日接送 ...

有朋友要尼我屋企住,講真我真唔OK,我零願幫你租B&B,但你尼我度就一定要我車你啦,就算去火車站,coach站,都要揸車送你去;平時要返工返學,跟本陪你唔到,星期六日,最多都出 center 同你去飲茶。

但我覺得既然係好朋友,有困難多數都唔會講,因怕你擔心。
樓主朋友已經講明聖誕節嘅情況佢聽,表示不適合,樓主用恐怖尼形容啦(又聽其他人講話好好玩),其實佢都無聽個 fd講,但仲一意孤行話要聖誕節去。
再講,如果真係如樓主所講,樓主次次都熱情款待個 fd,就 expect 人地要同等待遇自己,講真真系好難了;
在外國好少人會出去餐館食,唔會日日出去飲茶掛?一來遠,二來真系相當嗱利,大多數人都系 supermarket 買定成個星期嘢番屋企煮,你話尼十幾日,就要預先買埋一大堆嘢番尼攪,攪足成日,如果仲要攪足十幾日真系人都癲,我廚藝好渣,唔好玩我啦。如果日日整三文治,又驚你話我待慢你,你又唔高興啦。
咁你話點先啱你心意呢?

用戶要求終止服務

jm1874 發表於 17-3-6 01:57
回覆 霜霜 的帖子

你講得好有道理,但一點對人既熱情都冇,唉.....

現實每個人都有難處,有無奈要面對,每每為了枯燥生活,勞碌工作,人心自然變得麻目;
熱誠只是一味甜品。

用戶要求終止服務

jm1874 發表於 17-3-6 01:57
回覆 霜霜 的帖子

你講得好有道理,但一點對人既熱情都冇,唉.....

維擊一份感情,要熬盡一生,所以我叫樓主不要輕易摧毀一份感情。
了解別人的難處,體諒苦衷。

用戶要求終止服務

jm1874 發表於 17-3-6 02:46
明白,現今生活壓力真係好大,但都不要忘記人與人之間有愛呀,每人願意行多一步,社會就會多返d 關心,生活 ...

多謝你
我會嘗試學習。
我希望樓主多諒解朋友,根據樓主講,佢朋友在澳洲10年來無朋友,可見10年時間話長唔長,話短唔短,這段時間或多或少,都有過不少經歷,故中艱辛不是外人能夠明白,又豈能一言兩語可以解釋;
捨恩莫望報,你對人好,朋友心裡會知道,會明白,你兩都是知己,有些事不用說出口,心中也會明白吧!

用戶要求終止服務

大豬既老婆 發表於 17-3-6 07:41
同埋我自己本身以前住左十幾年外國,澳洲我亦去過個度自駕玩,我唔相信有人去澳洲玩會要住係個邊既朋友煮 ...

哦!你啱,完!

首頁

尾頁

跳至