懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

系埋港人既內地大肚老婆都要受到歧視呢?
我有朋友同個深圳女仔結婚,就算D人覺得深圳廣州,成個中國既人都一樣,認為過左條河就系大陸婆,甚至系吾正經既,但事實上我朋友同距老婆都系正正經經識得既,距老婆又系個好女仔,甘都吾應該歧視距,甘其實吾系全部大陸婆都吾好,而我個朋友都系個香港永久居民,距老婆來香港生BB其實都好正常者,又要同其他個D兩公婆都系內地人既一樣,比甘多錢來生,真系好吾底咯.其實最吾底系距地呢D同香港人結婚既人,人地有感情,無理由因為地區問題就吾結婚架嘛,唉...

複式洋房

事實上我都睇到好多大陸孕婦吾好既行為,又難怪好多香港媽咪會甘激動,之前一直到而家我都睇到好多關于對大陸孕婦來港產子既好激烈既睇法,或者到時我都會面對呢D比人爭資源爭福利既情況,我只系登我既朋友吾底,就算距老婆系內地人,但所生子女都系我朋友既骨肉,唉,香港政府。。。乜都做吾好。

複式洋房

嘩講到去玩比錢,其實或者我地香港收多人地好多呢,去玩個D景點有收貴到咩?其實其他大陸孕婦點衰都好,我都覺得我朋友老婆幾好,讀過大學,做份好工,講句話都驚講錯,我念就吾系個個大陸女人都甘衰既。我陪距去產檢,去廁所個D都好小心,驚得罪香港人,都話吾系大陸孕婦覺得來香港生吾底咯,我系話個D同香港人結婚幾來生吾底啊

複式洋房

回應朝日太太我系個香港人,我自己都深受其害架,我去聯合產檢,有對夫婦兩公婆都系內地人,距老婆自己個肚未大,距先理得你,夾硬推開人來行,我都覺得好吾憤氣,野蠻到死。我知朝日太太你好憎大陸人,見你系其他版鬧過果個乜也麥兜媽媽,不過我只系聽我朋友講到甘吾底,出來講下野者。

複式洋房

我而家休緊產假,同埋都好少出街,而且老公幫我約好去私家生,所以我都吾明出面D醫院資源有幾緊張架,不過我又系無念到交稅呢個問題既,吾好意思。

複式洋房

你地鐘意點講就點講喇,我又吾想解釋太多也,我之前系大陸做過也,如果你地覺得我講也系同香港人一D都吾似既,你地都可以當我系個大陸人,我無念到我只不過系度講幾句也你地就甘大意見,尤其系朝日太太,我睇你既職業就好似系系度專捉大陸人,你亦都可以認為我比大陸人同化左,我覺得每樣也都一一同你解釋好無必要,你亦都係呢度既大紅人,既然你系都要逼到人無聲出既甘就吾好意思,我吾再反駁你。

複式洋房

朝日太太你系呢個版既大紅人,尤其系講大陸孕婦既話題時系你講也最多,或者你既文化多D咯,識得講也,我就吾明我系其他地方無意中既留言你都可以睇到。就算我曾經系大陸人又或者甚至我既屋企人以前係我都吾怕承認,因為事實上香港既大部分人就系大陸落來既,我已經係個香港人喇,如果你地甘都要排斥我我就真係無話可說。

複式洋房

就算你地認定我係大陸人都無所謂,我係香港出世攞香港身份證我就係香港人,即使我既屋企人系大陸落來,同埋我係大陸做過也。有時D也問心無愧就得喇,我入來呢度都係想同你地分享下就來做媽媽既心情,希望你地都會接受我,如果接受吾到甘我就吾出聲,或者吾再講呢D話題囖。

複式洋房

好啦,我明白喇,吾好意思啊。。
多謝你講我知

複式洋房

又係既又係既。。。。

首頁

尾頁

跳至