自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我信

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:咁如果唔係自殺,係意外跌落街嗰D,或比人

原帖由 miuling814 於 16-03-13 發表
咁如果唔係自殺,係意外跌落街嗰D,或比人推落街嗰D又點計?
聽說,橫死的人會在出事發地點搵替身,直到搵到為止

iammiyake    發表於 16-3-15 13:00
pansy888hk    發表於 16-3-13 21:58
揚莉煒媽咪    發表於 16-3-13 19:47

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 goat 於 16-03-13 發表不如真

原帖由 揚莉煒媽咪 於 16-03-13 發表
你啱。

我有位親戚試過自殺,在天台企,當年讀書話壓力太大,在父母面前要跳樓,父母跪地苦喊傾左好耐至氹 ...
真係要多d耐心,有無家人幫手同佢傾下?
或者打去d防止自殺協會搵人幫下手,
如果佢信佛教嘅,你可以google 下 淨空法師 ,佢有講有關題目,但如果佢信基督,講依d無咩用,不過自殺都不能上天堂,
其實佢問得,應該有念頭,但無直接去做嘅衝動,幫得就幫,希望佢學會睇開

翡翠宮

引用:Quote:goat 發表於 16-3-13 20:00 不如真正

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-03-13 發表
太多人以為死了便一了百了(呢度很好jm都唔信),如果他們相信這才是真正惡夢的開始,或者他們不會用死解 ...
係,其實係一個另類防止自殺嘅方法,
信嘅,真係聽到都驚,了結生命只係另一個更痛苦嘅開始

揚莉煒媽咪    發表於 16-3-13 21:31

翡翠宮

引用:有單野想講。有朋友有陰陽眼。話見過張國榮

原帖由 小小葉 於 16-03-13 發表
有單野想講。有朋友有陰陽眼。話見過張國榮既魂跳樓佢跳完之後若無其事咁起返身。。。。嚇到朋友 ...
依個聽過,好似係big boy club, 但之後話而家已經唔見了,唔知真唔真

翡翠宮

引用:所以細個聽過要搵替身

原帖由 Gerard 於 16-03-13 發表
所以細個聽過要搵替身
係呀,話只會困喺嗰個地方,直到搵到替身,諗起水鬼

翡翠宮

引用:Quote:Charitymami 發表於 16-3-13 11:40

原帖由 Charitymami 於 16-03-14 發表
就係睇完呢個節目, 攪到我成日形住形住.....
知道左,會成日形住形住,心理上唔會咁易放下,身理上,話與鬼魂同住,對身體唔好

翡翠宮

揚莉煒媽咪 發表於 16-3-15 14:47
我都認為搵替身呢個反而好假。咁咪永遠都有死人搵替身
真真假假, 正常人真係未必知, 信就會信

香港猛鬼地之中,瀑布灣可說是一處歷久不衰之地,從二戰後開始,到華富邨及附近的住屋建成,一直到今時今日的廿一世紀,此處仍然是街坊口耳相傳的鬧鬼勝地,不幸之處在於,每隔數年總會發生一、兩件離奇意外,導致傷亡,是故水鬼搵替身之說始終流傳不止。

亂葬崗

瀑布灣位於香港仔華富邨海邊一處小海灣,由於有一條溪水從山邊流下,從前更是一條大瀑布,故名為瀑布灣,從華富邨後瀑布灣公園燒烤場往下沿石級而下便可到達。此處日間風景優美,可說是行山運動的好地方,不過從香港有史以來,便不時傳出鬧鬼消息。

瀑布灣猛鬼原因,據說在清末時香港海盜嚴重,有一次海盜在瀑布灣取水時濫殺村民,死傷無數,自此便怪事不斷。另有一說指,這裏從前是雞籠環墳場,乃香港人人皆知的亂葬崗,後來整個地方建成屋邨(即華富邨),大批無後人領取的先人骸骨,都隨便拿去火化,更有傳當年的墓碑,全被拋進現時的瀑布灣內。

搵替身

瀑布灣的猛鬼傳聞,最盛時要數華富邨剛剛入伙時,據說當年居於華富邨的小童,常常到瀑布灣玩耍,但是每年都有小童在瀑布灣下溺斃,就像是水鬼尋找替身般,這種情況直到九十年代仍然如是,每隔一、兩年,就有人無故溺斃,而且淹死之處,多是淺水小溪,其後政府甚至以鐵欄鎖上入口,立危險字句的警告牌提醒市民。不過,直到現在廿一世紀,仍在瀑布灣發生過多宗意外身亡事故。

白衣女

瀑布灣發生的鬼故事,最經典的當屬無面白衣女。

話說廿多年前,一班小學生放學後在瀑布灣嬉水。一行數人玩到太陽落山時,突然發現一長髮白衣女子,頭向水面,雙手浸水,似乎正在洗面,不停做着同一個動作,好像面上有甚麼洗不掉的污迹似的。

小學生們既好奇,又不懂害怕,於是慢慢走近觀看,過了一會,這女子洗完面抬頭時,頭髮向後飄,廬山真面目終於揭曉,竟然是沒有五官白面一張!當時天色仍未全黑,可是一眾小童立即一哄而散,皆因每個人都知道遇上甚麼,此後所有人都不敢再踏足瀑布灣範圍。

http://eastweek.my-magazine.me/?aid=13301

翡翠宮

揚莉煒媽咪 發表於 16-3-15 17:50
我呢排都搵左好多資料,睇到夜晚瞓唔著好驚
咁就唔好再睇...SORRY

首頁

尾頁

跳至