跳至

首頁

尾頁

子爵府

恭喜你呀,雖然係意料之外,但我諗有個細b同大b一齊成長始終係好事黎既,俾d心機湊大佢地兩個啦。

你預產期係幾時呀?

子爵府

恭喜你呀,Philip又有個細佬/妹妹同佢玩啦,我都努力緊,希望出年都會多個小bb啦。

原帖由 mrs.hamster 於 09-10-7 22:13 發表
我都有咗第二名啦!
好似有幾個媽媽都係出年4月生喎,我預產期係4月21日,我都差不多都開始話比阿仔知有細佬/妹啦,唔知佢接唔接受到,因為佢係唔比我抱其它人! ...

子爵府

Dorothy & Philip媽
Thanks! 上個Friday醫生confirm左我有左一個月^^
我同老公都勁開心,我冇所謂仔定女呀,不過老公就由原本冇所謂變左想要個女.......

子爵府

6月呀,又係夏天bb^^

原帖由 tinypoem 於 09-10-12 13:00 發表

yeeyeey2k, 恭喜你呀! 預產期係 5月定 6月呀?

子爵府

咁快照Oscar ga? 同埋你再過多幾個week就可以知道bb係仔定女啦。

原帖由 wenwen2007 於 09-10-12 12:16 發表
恭喜晒你地呀. 真係有開就好易再有. 我宜家都10wks, 下個禮拜就照oscar lu.

子爵府

你就好啦,仲有keep住d大肚衫,我d大肚衫已經俾晒人,又要再買過,heehee,俾個藉口我去買嘢^^

Oscar既結果幾好喎,你地都放心晒。

原帖由 mrs.hamster 於 09-10-12 21:18 發表
yeeyeey2k,

嘩!恭喜晒呀! 真係熱鬧,希望再有多d媽咪黎報喜啦!

兩胎出世月份差不多最好,因為d大肚衫可以著返晒咁滯!

我oscar 有結果啦,個ratio 仲好過Philip個次,放心晒! ...

子爵府

係啦,成日見你又話攰又話失眠,呢一胎害喜既情況係咪嚴重過上一胎呀?

原帖由 mrs.hamster 於 09-10-13 10:46 發表
我大肚衫都唔多,係有幾條大肚褲同legging囉,應該都夠著。
無都唔緊要,又有機會買野!
不過我呢個月都唔係幾舒服,作嘔作悶咁邊度都唔想去。

...

子爵府

^^d人話如果第二胎同第一胎反應唔同多數會係唔同性別,睇黎你呢胎好大機會係囡囡呀。

放心啦,我會好小心ga,尤其是宜家係初期,咩都唔好急,慢慢黎,我上胎都要成5個幾月先明顯少少俾人睇到,所以唔可以指意人地,一定要自己小心先得。

原帖由 mrs.hamster 於 09-10-13 16:44 發表
失眠就上一胎都係晚晚醒,今胎可能日頭攰d所以依家都訓到,不過嘔同悶就呢胎勁d,上胎真係無乜唔舒服,呢胎就要keep住2hrs食下野,如果唔係就嘔,不過都未至於好辛苦。

你都要小心d呀!依家未見肚d人未識就你要好好保護自己。

...

子爵府

Ann
多謝你呀,出年應該會有更多0805媽咪再生第二個ga,到時仲熱鬧呀^^

vtws
好勁呀你,咁快手既!Bryan乖唔乖呀?宜家個半月喇喎,你既產假咪淨返兩三個week囉?haha,你第日返工實會心掛掛啫^^

子爵府

我諗我個仔都唔會太同細b爭寵既,事關我幾乎日日都會同個侄仔上堂&玩,好多時都會俾佢坐住我大脾度玩,但佢都冇咩感覺,去到親戚度又成日抱住人地個bb,佢都係望都唔會望多眼既....

原帖由 mrs.hamster 於 09-10-30 08:26 發表
我就反而怕佢越大個越唔適應有多個細佬/妹同佢爭寵,依家辛苦d都無計,不過都係睇返一個個BB嘅。
我只係plan唔好做細仔怕將來讀書煩d。

子爵府

你就好啦,咁易中獎,我第一個都等左成兩年半,呢一個都不設防左成年先有,不過相對起第一個,我諗第二個都算係易d既。

原帖由 mrs.hamster 於 09-10-26 20:40 發表
咁你就唔好等出年年頭啦!
我上次無check排卵試咗一年度,check咗之後3個cycle bingo,今次無check輕鬆好多又係3個cycle bingo,我都覺得算易中

子爵府

hernie
阿仔都好曳ga,唔係成日咁聽話ga,有時發起脾氣黎都嚇死人。

我覺得阿仔仲未意識到自己做哥哥ga,可能未見肚,佢冇咩感覺呱.....

前兩日問佢肚裏面果個係細佬定妹妹,佢答妹妹,我諗我stupid左,應該問佢弟弟定妹妹,而唔係細佬定妹妹囉,可能佢講唔到細佬先答妹妹!

原帖由 hernie 於 09-11-5 23:27 發表
Philip無時停但佢乖又佢知自己做哥哥喎 謙謙就未明白啦....
我一係度就媽媽...媽媽....要陪佢下唱歌跳舞講故事....不單佢無時停我都無時停 我會好好諗啦吓.....

...

子爵府

有bb係福氣黎ga,希望你地考慮完後都會要佢啦。

原帖由 sumchanma 於 09-12-9 17:25 發表
我懷疑我有咗, 但我仲未ready, 點算好呀?

子爵府

咁咪好囉,我都想第日細b出世後比哥哥乖d,唔好搞到我地咁辛苦。諗返起大仔細個,幾個月大就厭奶,又易嘔,最慘到嘔到成歲都仲係咁,再加上唔鍾意食固體,搞到我地又擔心又心痛,希望細b會為食b啦,haha,最好咩嘢都叻過哥哥就好喇。

同期照顧兩個細既真係唔易,但辛苦日子應該好快過,過多幾年佢地返晒學,我地就舒服返d喇,haha,不過時又可能要煩佢地d功課喇,你知佢地d功課比以前難幾多啦,唔再係我地果個年代得抄抄寫寫咁簡單喇。

原帖由 ahwoon666 於 09-12-30 10:47 發表
我第2個bb已經3個幾月啦,好彩b女乖,哥哥就勁百厭,真係湊到我同老公索哂氣!雖然係好辛苦,但一諗到一家四口就覺得好幸福,希望辛苦幾年之後可以輕鬆啲啦! ...

子爵府

你兩個囡囡實係相處得好開心啦,我個仔同佢表妹呢排既情況應該同你兩個囡囡差唔多。

我個仔呢個幾月日日都同佢個表妹玩,成日都要攬表妹,又要錫錫佢,表妹喊佢會響隔離tum佢,最搞笑係表妹8個月大已經19磅,譽承得21磅,兩個拍埋一齊唔郁既話,個個都錯覺以為兩個一樣大!我地成日笑佢人仔細細就扮大個,成日都要主動照顧表妹,一時拎尿片,一時濕紙巾,一日餵佢飲水,一時又幫手餵糊仔,當正自己係表妹既保母。

原帖由 sze0203 於 09-12-30 16:36 發表
原來你都有左呀, 恭喜哂^^

我細女依家6個月大啦, 乖過家姐但飲奶同食固體野就無咁叻, 湊兩個真係幾辛苦, 但見到大女識同細女玩時真係好開心~~~希望佢地可以融洽共處啦~~

...

子爵府

BB好醒呀,一出世就有得逗利事喇,佢如果立春過後出世,會係虎bb呀。

原帖由 zzzhun 於 10-1-24 19:44 發表
my second bb will be born next month, around the Chinese New Year!

子爵府

今胎冇咁多呀,上胎齋公司同事同期生bb既都5, 6個呀,宜家其他大肚婆都生左,公司得我一個人大肚。

親戚果邊,又係冇呀,朋友....好多都未婚,所以冇....

不過上胎同事多人大肚都幾開心ga,大家行開行埋都好多話題,今胎佢地將注意力集中晒響我度,好唔慣囉....

原帖由 臻臻爸及媽 於 10-2-25 11:55 發表
大家多唔多親戚朋友而家又有第2胎, 我第1個時已經咁啱個批親戚,朋友一齊有咗(起碼知或識嘅都有5,6個, 仲要清1式係囡), 估唔到2年後又係好多朋友, 老公同事有第2胎, 仲要已知今次有2,3個都係囝, 真係有冇咁啱呀??? :s ...

子爵府

好慘喎,不過唔緊要,最辛苦既時間已經過左去。

你個仔仔有冇成日嗌住弟弟呀?我仔仔呢幾個月日日都行埋黎拉高我件衫要睇妹妹,上個wk諗住同佢去買返幾件夏天衫,點知佢居然揀女仔款既行埋去埋單,仲同收銀員講「買俾妹妹ga!」好似真係知道自己係哥哥,要錫住妹妹咁^^

夜晚我搽Olive oil佢都要幫手搽,仲一邊搽一邊叫妹妹郁「妹妹郁啦,哥哥呀!」

好開心個仔咁有自覺性,平時好百厭,但估唔到佢對妹妹又好溫柔喎,搞到我好期待細b出世既日子呀!

原帖由 蓮蓉包 於 10-3-3 16:13 發表
我都有佐小b…上一胎係仔..呢一胎都係didi…
而家19週幾…
這兩三星期終於精神番d la…呢胎同上一胎一樣嘔到入院幾次呢…

子爵府

我奶奶3胎都開刀,佢話佢果時都係食雞湯多,但就冇食雞酒同參茸呢d囉。近期成日聽人講產後廿八方,或者你問下啱唔啱開刀既產婦食呀?

原帖由 tinypoem 於 10-3-23 15:05 發表
我想問吓大家, 上一胎如果有餵人奶的媽媽, 產後有冇點進補?

我上一胎開刀 + 人奶, 唔敢進補, 生完之後身體差咗, 要大半年先好啲, 今胎我想好好補吓, 但都會係開刀 + 人奶, 所以唔知可以食啲咩... ...

首頁

尾頁

跳至