自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:阿女中一, 買左對大眼仔, 話有時先載下喎,你地會禁止嗎?

梗係唔得啦!我仔13歲係隻波牛,因打波帶眼鏡唔方便想配Con,但個視光師堅持唔幫佢配,因為發育中眼球仍有變化!很盡責有錢都唔賺。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:阿女中一, 買左對大眼仔, 話有時先載下喎,你地會禁止嗎?

我覺某d野係要強硬的,我仔都係呢個年紀,好多時佢地認為朋輩做得,自己又應該做得,完全無認知應否做?!作為家長就要扶正,為佢健康著想咁都唔聽,以後做乜都唔到父母理了?太顧及太自由只怕將來攪出亂子仲死。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得兩者關係好影響,可能我個係仔,佢好怕我唔開心嘅,佢又了解我呢,所以佢話好多時已知答案又何必去問?不過我見朋友生女的,真係反叛期好難攪!幾多對媽媽毫無尊重,想做就要做咁款!對付青春少女真係要小心處理。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我又唔認同初中女仔要貪靚要學化妝,唔同年紀做唔同嘅野,中一就化妝配假眼,成個

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我十分奇怪咁多家長妥協?認為已經買左,可以點阻止?如果亞女買了deep V Tee,既然買了,可以點?出去同學度玩,一個電話話Sleep over,已出去了又可以點?亞女要化濃妝,買晒假睫毛了,可以唔比咩?所以第一步,應該係家長令兒童妥協,而唔係掉

Sumyeema1  totally agree...  發表於 12-4-3 12:36

首頁

尾頁

跳至