婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

問題1)結婚前應該已經清楚c6家庭環境,為何還不做好點避孕,或等經濟條件,住屋問題解決後才生小孩呢?
問題2)剛開始有給家用99,但後來因為99煮飯不好吃而不再給家用,怎可以這樣?99當然會不滿,而c6有否給足夠家用99,你又不知道,夫妻間一點溝通都沒有...
問題3)生bb後沒人照顧坐月,要自己照顧bb,食了3日餅干?那要怨自己和c6了,99沒有責任照顧你,我生2胎都是自己坐月,自己煮食,傷口好了一點,沒那麼痛,就已經去街市買送,為何要等人服侍?如果不方便出門,可以叫c6放工後去超市買點凍肉,放冰格雪藏,根本不用吃餅乾坐月..
問題4)經濟條件不好,為何要用那麼多錢在香港生bb?
問題5)lv名牌,養生之道........相信不止你一個沒有,很多媽咪亦沒有,你說沒假期休息,每天都很吃力?照顧bb是這樣的,你是媽咪,就算每天只睡3小時,都要撐下去,因為他們是你兒子,就算怎樣辛苦也要撐下去,我也十多年沒放過一天假,日子一樣過下去,日常生活只要懂得安排,也能有少少時間抖氣..
問題5)丈夫要返工,要湊小孩放學,又要做家務?他不是鐵人喔....只要你和99關係好一點,相信她幫忙一起照顧小孩也不會埋怨,只是你一直在鑽牛角尖,埋怨這埋怨那,要學懂面對現實,克服困難,小孩全都上學後,就會舒服一點
問題6)小孩是媽媽的命根,不要隨便放下,要返內地生活也要一起回去,不要只帶最小那個,年長的就放下不管,那很不負責任

大宅

我終於明白點解用內地媳婦e個標題la......因為真係同我地香港媽咪想法有好大分別
樓主,做人要能屈能伸,為了孩子,忍屎忍屁也要忍,不想口不對心對著99面帶笑容也沒法,誰叫自己沒計劃而去生小孩,誰叫你生bb前沒有想清楚自己能否過這種生活,目前唯一出路就是處理好和99關係,就算心裡不想也要去做,你自己沒法好好照顧3個小孩,又說身體不好,就唯有靠99幫幫忙,就算受氣也要接受,誰叫自己沒本事,有錢就什麼問題都解決到,可惜你冇,不要羨慕人家能穿漂亮衣服,整美美水晶甲,那不是你現在能過的生活

大宅

知足常樂<---只能送這4字給樓主,信佛的你,自己好好思考吧!

yi_arashi    發表於 11-11-1 21:59
三順    發表於 11-11-1 15:23

大宅

我都要同c6講下要養生至得我都捱左十幾年冇假放

yi_arashi  mouth:  發表於 11-11-1 22:05
三順  我仲慘,捱左廿年有多啦!從來冇諗過養生mouth:  發表於 11-11-1 18:11
Bluessky  SORRY...我笑左﹗﹗好提議﹗﹗【我要養生﹗我要享受﹗】  發表於 11-11-1 15:54

大宅

Bluessky 發表於 11-11-1 16:14
唔明點解你要抱住個細,你之前又話好擔心小朋友既安全,而家又抱住個細黎做飯﹖細既放床仔唔得﹖

雖然, ...
e位媽咪真係抵讚,比10個叻比你

e d咪叫做知足常樂 lor~

大宅

ketin 發表於 11-11-1 19:55
深圳店铺是打工时候利用职务之便 ,承包了个分店.后来嫁人,旧东主收回去职务,保留了分店铺继续兼职管理.

终 ...

妈妈做饭 洗衣 凑bb 接放学 搞卫生,这些菲佣也可以做到,并且比我做的更好。我做这个事情的时候,对家庭产生和贡献的价值也就是和菲佣对家庭产生的价值一样,如果我做其他的,给家庭产生的价值就会超过这些。

你是否想講,如果只在家湊bb,做家務等等工作,價值和菲傭沒分別,若果可以出來工作,賺更多錢幫補家庭,會更有價值呢?如果你有這想法就錯得很離譜,在家用心湊bb,打理頭家,全心全意照顧全家起居飲食,對家人付出的愛,菲傭是做不到的,不要覺得在家湊bb就等於沒貢獻,你處理好家事,c6安心工作,佢心裡一定很感激你,我家子女從沒把我拿菲傭作比較,因為根本不同,丈夫感激我對家庭付出的一切,兒女有時說一些簡單讚美媽咪的說話,已令我甜在心頭,請不要再將自己做家事,照顧兒女的工作拿來和菲傭比較,這樣你只會更加多埋怨,開心日子會離你很遠,看見你的價值觀,真覺得你可憐,你應該多點與丈夫傾訴,找社工傾訴

princessDD  唔怪得之佢咁唔開心,因為佢覺得自己犧牲好多,仲慘過做賓賓!  發表於 11-11-2 08:23
princessDD  樓主只係覺得湊BB係賓賓做嘅工作,根本唔會諗用愛去教育下一代有多偉大  發表於 11-11-2 08:20
sibylyau  所以工人湊同自己湊係有分別....  發表於 11-11-1 23:25
sibylyau  樓主都無諗住教育下一代, 工人係吾會幫你教仔...媽媽就吾同會自己教仔...  發表於 11-11-1 23:25

大宅

湊3個細路都未攪得掂,就唔好成日掛住點樣滕出時間去搵錢,攪到兩頭唔到岸,辛苦自己又辛苦老公,2個大b都返全日,日頭其實湊小b應該唔會太吃力,只係時間上唔識分配,攪到自己好似冇晒時間咁,搵錢方面就交返比c6,湊仔方面就盡量自己攪掂,過多2年小b返埋全日班,就大把時間你搵錢la,而家急住要搬係因為有壓力,又唔想對住99,冇法la,唔做好避孕,生得咁密,就預左會湊得辛苦,生活迫人,做人要向前看,未生bb前有幾風光都係以前ga事,而家湊好d細路,個個返晒學時,你咪可以鬆下啖氣囉,老公除左返工搵錢,仲要兼顧埋屋企家務湊仔等工作都算係極品好老公la,兩公婆結左婚生埋小朋友,就唔再係個體,有任何想法都應該同另一半商量,你想搵多個錢幫補家庭係出於好意,但有冇問過你老公點唸先?你而家連湊小朋友都唔掂,仲成日唸住點搵錢,而將一d好少問題ga家事要老公去做埋(例如湊仔做家務個d),有冇唸過你老公就好似一個壓力煲咁遲早會爆架?一個家要分工合作,小朋友仲細,你專心照顧好佢地,老公就可以專心搵錢,等小朋友大一點再去實現你幫補家庭ga大計,咁做對你同你老公都係好事,咁大個人,自己唸下la

yi_arashi  Agree  發表於 11-11-5 16:13
momotang  agree,太多心啦~  發表於 11-11-2 16:55

大宅

滿腦子搵錢大計,滿口$7000,滿口從沒埋怨99,滿口唔想99辛苦湊孫,實質已唸定帶最細搬走,留低孖BB比99嘆,做人要知足,地球唔係為你一個而轉,唔好只唸自己,最後只贈多兩個大字比你,你而家最需要係同老公99佢地(溝通)呀!!!!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

嘩嘩嘩!!!!!鵲巢鳩占!!!!!!!只能用"渣滓"黎形容
我都好少咁話d畜生(我唔係鬧樓主呀,唔好話我人身攻擊呀,一陣又話人歧視,我講緊昨晚係樓下見到個隻臭蟲咋),大家唔好介意,實在太太太........想煎巴佢,應該將佢摺埋一舊,掉落墳化爐盡情咁練化e隻千年渣滓精

yi_arashi    發表於 11-11-6 23:26
JFL  如果BK有個LIKE button, 我一定比幾十個LIKE 你!  發表於 11-11-5 08:35

大宅

Elefant老婆 發表於 11-11-5 02:34
其實你99都不錯吧,很顧衛生煮餸又健康,小朋友生病又要堅持去私家睇多次(香港人覺得私家好點)知你鍾意食 ...

因為內地人一向都唔會排隊lo

yi_arashi  agree  發表於 11-11-6 23:28

大宅

唉~~我個心都好苦澀,仲乜事e兩日同舊垃圾講道理開解佢呢都係好傷我....神
拿拿拿!!!!!我講緊係舊垃圾,唔係人生攻擊呀
係lo,我仲乜要同垃圾溝通,真係一個迷

yi_arashi    發表於 11-11-6 23:39

大宅

大家睇下樓主寫ga野就會明白乜野叫做"狗屁不通"了~~~~~

首頁

尾頁

跳至