自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

家姐問我工程系係咪水泡科?我唔識答呀。因為去英國讀幾年好貴,佢地又唔係有錢人,其實土木工程香港都有得讀,如果姨甥仔真係考到劍橋、或者Imperial Collage,值唔值得供佢去?

別墅

72leelily 發表於 19-3-21 10:43
九十年代香港工程頗難入
現在淪為水泡科
英美好多尖子會修工程

家姐就係見(香港)入工程系=水泡千科,所以唔知劍橋工程系係咪都係水泡科?姨甥讀書好叻,照計考醫都好有機會,但佢自己話中意工程。

唔好意思,我真係唔識,咁請問劍橋工程系算唔算水泡科?

別墅

72leelily 發表於 19-3-21 11:02
不是人人想做醫生可以理解
相信姨甥有做升學資料搜集
不是盲目只看劍橋名氣

聽姨甥仔講英國讀土木工程嘅工程師牌照資格仍與香港相通

別墅

MM2H 發表於 19-3-21 11:12
入到Cambridge or IC 唔會係水泡,placement program 已經勝人一籌

請問咩係placement programme?

別墅

Herobear 發表於 19-3-21 11:22
外國大學嘅工程絕對唔會係水泡科
考唔考到獎學金?
學費唔係一般家庭比到

都計劃會申請獎學金,未知考唔考到?如果考到個學額但又冇獎學金點算?家姐普通人家,學你話齋,按樓供佢係供到嘅,但而家都5x歲,要再供樓唔多唔少都辛苦吧!

別墅

Cara2006 發表於 19-3-21 12:28
在西方國家,工程系不是水泡科。反而收得幾高分。

香港讀工程,反而是水泡。

“想同乜嘢水平的人做同學”,呢個就是其中一個姨甥生考慮

別墅

tester5 發表於 19-3-21 13:24
入工程可能係你口中既水泡,但係香港讀土木工程,都絕對不是水泡科。
再者,讀書係姨甥不是家姐,讀果個有 ...

就算咁好彩考到個卓越獎學金,有人比咗學費,都仲要自己出個生活費架!其實冇家庭、父母支援,好難成事

wcpcelia    發表於 19-3-21 14:13

別墅

stef.c 發表於 19-3-21 13:38
精算醫科我不敢講,但係外國已經有公司研發AI 「輔助」engineer 就肯定的。因工作關係同外國top firm 某en ...

同意你嘅睇法,就係因為個細路讀書堅係叻,怕佢選擇錯誤耽誤咗,所以想搵人問多啲了解清楚。錢,雖然唔係好有,但如果幸運考到獎學金,津貼到部份,自己出部份,家族內籌集下應該都可以解決,話晒幾代先出到個叻仔。但問題係我地屋企人讀書唔多,好多嘢都唔識,真係好需要意見,我都有喺EK問,但冇咩人答。

請大家幫忙,提供多啲意見同思路比我地屋企人去思考。謝謝

姨甥仔已考了一些外國試,IELTS 8.5 / 9
SAT 1 有1560 / 1600, 另考咗3科SAT Subject test , 3科都800分滿分。佢學校老師話,呢個成績,可以放心去報,問題係,報咩先唔會行錯路呢?我地真係一啲idea都冇。

別墅

72leelily 發表於 19-3-21 13:50
入麥肯錫都較易
未必一定要做工程師
香港人父母盲點在

個細路自己好清楚自己性格同喜好,佢話一定唔會從商,佢自己知自己想做工程工作,但未確定邊一瓣,覺得可能會做civil

別墅

jumphigh 發表於 19-3-21 14:08

點解要由你哋去諗?

唔係由家人決定,只係想了解多啲,再同個細路商量下。就算個細路考試讀書點叻,都未夠成熟決定一切掛?!

別墅

mugtaitai 發表於 19-3-21 14:19
卓越獎學金有包埋生活費
我仔大學 roommate 就係攞卓越獎學金出去讀書,兩個搬出來住 apartment,我仔要慳 ...

獎學金每年30萬,邊夠又交學費又食住呀?

別墅

72leelily 發表於 19-3-21 14:19
入大學前有一套
入大學後因應各方面
思想會變不出奇

咁又係喎。所以要同人傾,有時人地會講出自己諗唔到嘅事

別墅

choc_choc 發表於 19-3-21 14:20
中學畢業都未夠成熟? 揀邊科,自己方向想點行,都要同屋企人商量,咁我覺得唔好出國喇,留喺香港等父母湊 ...

其實我覺個屋企人緊張啲細路都好正常,就算我都好想借住姨甥生選校呢件事去了解多啲學多啲,自己唔識上網問人好正路呀,得罪你咩?點解你要講埋啲暗踩人嘅說話?

別墅

小鼠 發表於 19-3-21 14:25
近年construction 興旺,聽聞civil 已經唔係咁水泡喎,不如了解清楚先。

我識人做engineer, chartered 咗 ...

Yes,所以姨甥話如決定civil就去英國rather than美國

別墅

safeway 發表於 19-3-21 14:31

我係有牌嘅工程師,有幸在全港打工仔最想入的10大公司中做 ...

多謝你呀,有行內人第一身比意見,真的很感謝,因為我地家族雖有大學畢業,但都不是專業界別,所以好多嘢都唔識,有多啲專業意見,家姐兩夫婦應該會放心好多

別墅

moma1023 發表於 19-3-21 14:51
考大學的年紀了,不要當他細路,呢個決定對所有外人包括父母都只是一刻的決定,對他卻至少是幾年的拚搏經 ...

當然最終比佢自己決定啦,不過屋企人關心佢、了解多啲會安心啲啫。其實如果家姐姐夫係萌塞,一句唔批準就已經得啦,佢問得人即是思考緊,tune 緊自己,所以我都好支持佢,周圍幫佢問人,順便自己都學下嘢。

別墅

starbuckscoffee 發表於 19-3-21 23:50
要唔要搞清楚姨甥想讀咩工程呀? 就咁Engineering太空泛, Civil engineering, electronic engineering....
I ...

呢個真是一個好問題!姨甥就是未選定邊一個界別。

其實佢最最最dream school 係MIT,MIT第一年入學可以無需決定揀咩系,姨甥話想一年後摸清楚先決定讀邊一項;但MIT每年收香港只得一兩個、而且中美關係咁差,睇嚟都好渺茫。所以暫時先將個目標移去英國。

別墅

whyyou 發表於 19-3-21 23:52

唔好聽人講呀,就算喺香港工程都唔係水泡科,起碼土木工程一 ...

當然我自己都唔係好識嘢,但見香港啲工程系收生成績低一截咁,都驚糟蹋咗姨甥仔呀。

別墅

whyyou 發表於 19-3-22 00:13
低一截?你同咩科比呀?唔係又係醫科嘛?如果咁介意咪索性叫你姨甥喺香港讀醫科啦,去得劍橋香港醫科都應 ...

佢自己唔想讀醫都冇得要佢讀架喎。我去過大學open day資訊日,呢啲基本資料我都識比較嘅

別墅

_kapo 發表於 19-3-22 08:11
我自己覺得,既然你地唔識,不如叫姨甥問返老師意見
或者你地工作上有無人可以同佢傾下
我覺得唔關成唔成 ...

問老師,老師都唔會比我地識好多,咪識間大學名咁大把囉。讀完畢業唔係完咗件事,要入間公司工作幾年先可以領牌,好多後續問題,我諗要問行內相關人士先識。如果唔係都唔駛上網問啦

首頁

尾頁

跳至