自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

jumphigh 發表於 19-3-22 10:06
我口衰啲, 但真心覺得, 楼主作為家長或者屋企人, 而又冇相當學歷或者專業知識, 與其周圍問人但又唔識 ...

咁你又唔好當人真係無知婦孺!我地父母窮,家姐讀書唔算好多,但如果我家姐真係弱成咁,就唔會栽培到個叻仔出嚟啦,你估我姨甥真係自己曉大咩?!!!冇家人指引,你估一個16歲嘅少年自己識去計劃報考一連串IELTS 、SAT咩?!!!不過個細路的確完全冇補習,靠自己自修,仲要一Take過考到好成績就係真嘅,所以佢係堅讀得書,但又不至於完全唔駛人理咁神化下話?!

就算網上所得資料零零碎碎,家姐姐夫自己應該有能力綜合組織,而且唔代表姨甥家人唔會再循其他途徑去打聽吖,大家少擔心啦。

別墅

jumphigh 發表於 19-3-22 10:17

地位低係指乜?

呢度好多人連chartered engineer都唔知唔緊要,至少我喺呢度真係搵到一國從英國讀書返嚟嘅chartered engineer回答我問題

別墅

wasabikingdom 發表於 19-3-22 10:49
唔認同,因為職無分貴賤,而且一粒螺絲可以影響好多條生命

呢點我認同

別墅

jumphigh 發表於 19-3-22 10:45
不過我想講, 十幾歲自己一手一腳搞曬所有嘢 申請埋奖学金去外國讀書並唔出奇, 我哥哥就係咁, ...

呢個世界總有礦世奇材奇人異士,恭喜你家有一個。

別墅

大將軍 發表於 19-3-22 12:28
Civil engineering 其實入面仲細分
Structural, geotechnical, environmental, construction, water resour ...

請問civil都分咁多樣專門學問嘅情況下,專業牌同工種係咪都有限制?例如修mining而領牌,係咪唔可以做construction呢個範疇嘅工作呢?

別墅

大將軍 發表於 19-3-22 12:50
英國係civil 一個牌,如果要做structural 要再考一個
工程師學會講明,所有牌係一樣,但只可以喺自己專業 ...

多謝解說,明白,即是話,畢業後仲要跟自己職業發展考唔同嘅牌,可能需要考多過一個嘅牌照。

別墅

大將軍 發表於 19-3-22 13:25
啱呀
基本上最後一年大學會揀specialty
有d科第二年已經要揀

咁請問啲牌有冇話幾耐renew?係咪keep 住考試renew?

又,如果將來,因應社會需求改變,而去考另一啲specialty會唔會好難?

別墅

大將軍 發表於 19-3-22 13:58

考咗就永久,但每年要上d course professional development ...

唔好意思,呢段睇唔明。請問你可以講多一次嗎?

別墅

大將軍 發表於 19-3-22 14:30
考牌一次性,好似考車牌,每年交年費

至於個牌,全部engineer 都同一個,冇分你係mechanical 佢係civil, ...

明白。唔該!

別墅

大將軍 發表於 19-3-22 12:50
英國係civil 一個牌,如果要做structural 要再考一個
工程師學會講明,所有牌係一樣,但只可以喺自己專業 ...

我想再問清楚,即是工程師牌就得一個,但就可以有唔同嘅專業範疇,而個工程師只可以stamp自己專業範疇嘅項目,因為有法律承擔,係咪咁理解呢?

別墅

其實我覺得又唔駛太神化醫生嘅(雖然我都好想我仔女有咁嘅福氣),醫生何其多,唔係個個都係大國手可以搵真銀,喺政府裡面做,最多咪十幾萬,其實聞說做校長都有十皮,咁比較之下,做個唔特別出名嘅醫生都唔係搵好多啫。

我覺得,大學選科,兼顧個人興趣、能力同出路同樣重要。

別墅

love_dreaming 發表於 19-3-21 10:35
家姐問我工程系係咪水泡科?我唔識答呀。因為去英國讀幾年好貴,佢地又唔係有錢人,其實土木工程香港都有得 ...

個零星期之前,我姨甥仔真係收到Imperial College 嘅conditional offer,在此多謝大家比嘅意見,好讓家人刺激思維,最終決定放手一試。

別墅

starry_night 發表於 19-12-26 18:37
unconditional offer 係咪難d呀?可能我見識少,我未見過有人收呢種offer

2020年先考公開試,呢個時候出conditional offer正常喎,不過,個condition對我姨甥仔嚟講超容易,所以絕對冇壓力

別墅

noel2010 發表於 19-12-26 17:27
當然一試,只是conditional offer,還要比心機meet 到個offer 先决定吧。除非收到unconditional offer 要 ...

公開試前英國大學係比co架喎,你去EK睇下就明。不過今次呢個co真係好體貼,有好大水位比我姨甥生,根本都唔需要刻意去meet,明益佢。真是感恩!

別墅

Chole 發表於 19-12-26 17:25
Congrats! Imperial 好勁㗎!叻仔!

謝謝!

別墅

二世龜 發表於 19-12-26 18:32
Congrats

謝謝!

首頁

尾頁

跳至