自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

嘩,你奶奶同你老公啲性格似我奶奶、我老公。我係好彩仔女不是sen.完全感受到你那種激心。(暫時未見你話有毒姑類,我就有二件姑類,係奶奶version 2.0,破壞力、吸血力更強。)

水晶宮

selinako^^ 發表於 24-4-30 23:29
99走左 處理遺產時,因為唔想見到大伯我冇跟埋去,c6 返黎話原來 mami 買左5份保險 之前仲cut 左幾份,有 ...

算了,你奶奶都走左,叫做個惡夢完左。

我就起碼仲捱多十多廿年。好彩不用同住,好彩佢哋大洗沒咩錢,煩少樣野。

唯一值錢係佢哋份綠表。(我哋有私樓住,不會貪佢呢樣野,佢早幾年成日叫我老公用佢哋嘅綠表買居屋,但戶主是老爺名,我一直拒絕❌費事野禍上身,因有二件貪心搞風雨毒姑實爭。)

水晶宮

念念 發表於 24-5-1 07:20
湊sen 唔容易,加上自己一家入不敷支,老公份工又唔穩定,明白樓主壓力一定好大好辛苦
知道你好嬲,不過為 ...

同意。

樓主很難改到老公的孝順性格,也管不到佢的錢。

咁唯有就係,自己管好自己賺的錢。同埋個仔自己有份,就算個老公不理,自己都要去理下。源頭係個老公處理不當。

水晶宮

selinako^^ 發表於 24-5-1 10:18
99走左輪到佢阿哥同家姐+佢D搞事親戚係度搞, C6 又"林" 又怕事 佢地就睇中呢樣 搵佢黎搞
上2星期先搞完:igi ...

明白。你真係要避開那堆煩嘅親友。

居屋,我不會比老公中計啦。費事之後二老拜拜就有排煩。明知係個陷阱,我仲踩入咩?二件毒姑覺得咁著數,佢哋快啲二個爭來買。說到今時今日,說左幾年都未有行動,就知佢哋係度等我老公做水魚啦。我老公不好彩,娶著我,沒機會比佢做水魚。

selinako^^    發表於 24-5-1 10:27

水晶宮

kapobo123 發表於 24-5-1 13:30
梗係唔覺得自私啦!永遠只諗自己無諗個仔死慳死抵平時自己食飯幾十蚊都牙痛咁聲!幾千幾千攞完又攞乜都clai ...

你說得對。針不吉肉不知痛。

水晶宮

lovebobo 發表於 24-5-1 14:12
不變定律,冇試過既人永遠唔會明

係。明白樓主那種憤怒,但很難改變現狀。守好自己的錢吧。

水晶宮

BO_NG 發表於 24-5-1 16:42
好彩係:
你老公搵到一個咁精明嘅老婆,如果唔係你老公退休都成問題!
...

總之有啲野不是自己就不好貪。費事比人有話柄。

顧好自己家庭算了。

水晶宮

lilicatcat 發表於 24-5-2 17:37
非常同意,早幾年都已經咁做,橫掂個個月都被抽光,我又抽賣一份,留返比仔讀書去旅行用!但千期唔好同超 ...

你醒目。呢方面我都學精左,自己沒咁勞氣。最重要自己有賺錢能力。男人點都要負責任比返家庭的部分支出。

水晶宮

萍pig 發表於 24-5-2 20:27
問題係,女人自己唔想/唔肯自己去賺錢。係都要人奉獻。要花人地的錢。

...

我身邊都有幾個咁。咁一家不知一家事,我份人點都保持住有份工有收入,不會咁傻等個男人比錢。男人係要負責任家庭部分開支,但做女人都要識保護自己經濟,以防萬一。

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-5-3 10:56
無錯,作為一個女人,老公點及銀紙可靠,有咩事都係要用錢

你是人間清醒。

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-5-3 12:28
我見我媽同阿姨以前嘅委屈,我媽唔做野都會對我老豆聲大夾惡,但阿姨真係靠人養,咩都佢老公話哂事,佢er ...

靠人養,有時就要面對呢種沒尊嚴的情況。命運在自己手上。自己想。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊