興趣嗜好

跳至

首頁
34567...14

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 AA1120 於 09-6-12 19:22 發表
我剛發現我3次派房既信都有呢段野喎.........

(這是本署第_次編配給你的單位)
希望你積極考慮接納現時所編配的單位@,遷入新址,得享安居.
註: @若你不接受編配給你的公屋單位是已被本署列為現時仍受發生不愉快事件 ...

我個封配房信都有你所講既野,不過就唔係不愉快單位
我覺得個句說話可能想話俾你知,如果你個單位係不愉快既單位,咁你拒絕既時候,就會當成一次合理既拒絕~
即係話你仲會有多一次既配房機會
至於你講既裝修方面,如果你既要求唔係好高既,交俾房署整好都好既,佢地會幫你整好一D最機本既裝修
如果你想整靚D既,咁你未要左房署個5個月既保貼錢

公爵府

原帖由 ling117 於 09-6-12 20:06 發表
AA1120 :我之前3封都有呢段野,2次舊樓1次新樓,所以應該唔關事

LING117,你收到封拒絕信未呀~!
係咪收到拒絕信,咁第二次就會快D派架啦~

公爵府

原帖由 ling117 於 09-6-12 20:24 發表
未收到~我係到見d媽媽收到拒絕信之後1-2個月就派,我就超黑,之前收到拒絕信3個月先派

咁都係冇咩准質
係羅~我見之前D媽咪收到拒絕信冇耐就已經派架啦~
我呢排都好心急,好想快D有第二次派~
等到個人都就黎傻啦~

公爵府

JCHKG

我想問下你,你係邊到知道天x3期係7月預派架~
我頭先打去問過個D區議員,佢話8頭完工,但要去到出年既2,3月先至會入伙~

公爵府

原帖由 jchkg 於 09-6-13 18:47 發表

妳誤會左喇!
我老公朋友,曾於清河入伙前預派(早約兩月)
我只是舉例天睛二期(104區)如果依房署九月入伙,
那可能七月預派。

唔好意思,我想問2期唔係一早就已經入左伙啦咩~
咁3期係咩黎架~有D唔係好明~

公爵府

原帖由 Bee女 於 09-6-15 09:17 發表

我第一次5月13號派第一次~
因為是天恩邨~合法理由~唔當一次
6月1-2號收拒絕信~*
好心急快d派第2次>

你派第一次既時間同我好似,我係5月15號派第一次屯門安定,不合理拒絕,冇左一次機會
6月10號收到拒絕信~
不過你都好快就會派第二次架啦~呢個星期到就會收到信
我都好心急想快D派第二次,我想要天水圍~
你係幾多人申請架~

公爵府

原帖由 sp2007wtm 於 09-6-15 11:27 發表
我就5月9日派大埔凶宅~合理拒絕~等派第2次!都仲未轉在輪候呀!等待中~

我同你都快架啦~呢排唔知係念得多呀定還是因為就黎生BB既關係,成日都訓唔著,個頭就黎痛死啦~

公爵府

原帖由 AA1120 於 09-6-15 12:51 發表
今早睇左屋喇(簽左約)...都有太約有350呎, 高層都OK, 不過個地就乜都無, 牆身比上手D細路畫到花晒, 天花又卜起......真係唔知點算, 我自己又無乜錢裝修, 真係頭痛, 依家諗下有乜辨法用少D錢就可以入伙!

想問下大家 ...

恭喜你,終於都有自己既屋啦~
房署唔係幫你整好間屋先至俾你咩~

公爵府

原帖由 AA1120 於 09-6-15 14:30 發表

lingwu

多謝你呀, 房署個主任話可以幫我整, 不過只係油返好牆身比我, 個地唔會整, 所以佢叫我攞房署既津貼自己整好過, 我又乜都唔識, 佢話個個都係攞津貼, 咁我就選擇要津貼, 但原來要成2,3個月先有......唉!!! ...

係呀,佢地房署只會整好一d機本既裝修俾你,
如果正係整個地都要差唔一萬

公爵府

原帖由 ychan 於 09-6-15 15:55 發表

hi, lingwu, 我今日轉咗呢句嘢啦,不過仲未收到拒絕信,

你的申請已達輪候配房階段,當有適當可供編配單位,房屋委員會將會發信通知你。上述申請進度,只供參考並應以房屋委員會書面通知為準。 ...

恭喜你,終於都轉左啦~
你可以睇下個多10日到睇下有冇信,因為我都係轉左10日到之後先至收到信的~

公爵府

原帖由 Bee女 於 09-6-15 13:55 發表

我3個人申請嫁~

我想問,你既NO係幾多呀~

公爵府

原帖由 joyeeso 於 09-6-16 00:12 發表
你地就好啦...個個都有屋派
我仲要等呀...而家仲係----你的申請已達輪候配房階段,當有適當可供編配單位,房屋委員會將會發信通知你。上述申請進度,只供參考並應以房屋委員會書面通知為準。

我5月27號左右收 ...

我同你都一樣仲係呢一句,你係咪都係申請新界

公爵府

原帖由 jchkg 於 09-6-17 15:59 發表

謎.....我 2009-4-27 審查完
今天仲末有信

點解唔打上去問下呢~
我個時申請公屋,佢地話如果冇問題一般2-3個月到就會收到藍卡,但我過左成4-5個月都未收到,跟住打去問,原來我已經一早就有NO啦~
不過係佢地唔記得寄俾我啫~

公爵府

點解呢兩日都冇咩人留言既~
個個都冇咩好消息

公爵府

NSK65
你有消息未呀~收到信未呀~

公爵府

原帖由 MINK926 於 09-6-18 15:52 發表
頭先媽咪打比我,話收到拒絕信啦!!!

信入面仲夾左一張講話應我5月31號寄去既文件證明同媽咪既信,而家盡量會派我想要既地方比我

你係咪叫左社工幫你寫信呀~

公爵府

原帖由 jchkg 於 09-6-18 18:40 發表

我估妳個封係(一般回覆格式信)
信入面有好似 十幾個格仔
格仔後面 ..內容..(包括)
轉地址,加人,.......最後其他
通常註明...已收到妳特別要求和文件(如医生信)
我們盡量安排.........
現在因人手問..........如有問 ...

佢係咪都係申請新界區呀~

公爵府

原帖由 nsk65 於 09-6-18 21:22 發表

電腦又轉左,但係未收到信

你係咪今日轉架,如果係既,我念你星期6就會收到信架啦~
收到信,記得上黎報告下^^
第一次一定唔會係新樓架~
不過唔駛擔心,天x一定有你份的,只不過係時間上既問題~

公爵府

原帖由 MINK926 於 09-6-19 21:22 發表

我果封係拒絕信黎既

第2張紙就寫住"本署已按你於2009年5月30日交來的證明文件及你的母親的來信與你於2009年5月27日的拒絕接受編配說明書,跟進以下事項

其他:由於妳能夠提交所需的文件,支持妳的特別住屋編配訴求, ...

嘩~好快啦~
你就好啦,咁快就有得派第二次,一定會係你想要既樓~

公爵府

原帖由 MINK926 於 09-6-19 21:22 發表

我果封係拒絕信黎既

第2張紙就寫住"本署已按你於2009年5月30日交來的證明文件及你的母親的來信與你於2009年5月27日的拒絕接受編配說明書,跟進以下事項

其他:由於妳能夠提交所需的文件,支持妳的特別住屋編配訴求, ...

你係幾時轉左去已到達配房階段架~

首頁
34567...14

尾頁

跳至