論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人今年10月已經做咗六年,原來佢響上年年中開始已經開始偷用我仔八達通幾十蚊,當時老公見銀碼細叫我放過佢唔好炒工人,點知聖誕節前後俾我發現佢趁我沖涼嘅時候入我房偷我銀包內啲錢,三日偷左$1000。

經過一輪查證,佢應該偷過唔止兩三次,錢同金飾都有偷。我知道嘅時候當然好嬲但,係我要返工有有兩個細路要照顧,有冇其他人幫到我,所以我要先請到新工人來我屋企先可以炒個賓賓,我二月中簽咗個印印但係到今日先至話俾我聽印尼啲文件剛剛完成,即係我仲要等多個令月先可以炒個賊

大宅

我之前已經問咗警察防止罪案調查科,阿Sir 都係話要影到賓賓偷個刻 同埋記低銀紙號碼先至有力致佢罪。我呢幾個月成日都想裝佢,但係佢真係好忍得手冇偷過野,所以我都擔心到同賓賓攤牌嗰日都捉唔到佢,到時我唯有同佢鬥大,睇下佢會唔會心虛肯自願離職,咁我就唔使比一個月通知同埋長服佢。

曾經有Agent同我講我呢個case 炒工人都可以唔賠比工人,到時告到勞工處,就算我輸咗都係賠返原來要俾嘅數俾賓賓,唔會罰我陪多啲錢,所以我可以同佢鬥,博工人自己心虧未必咁搞大件事,亦都唔想俾新僱主知道佢有麻煩野。

有冇人知道係咪真係若我唔賠長服,被告上勞工處,就算輸左都只係賠返原來的數?

大宅

無錯, 就算工人今日再偷錢我都唔可以報警住, 我只希望可以拍到佢偷野果一刻作籌碼, 到同佢攤牌果日可以大佢話已有証據可以俾阿SIR 睇, 咁佢或者會肯自願辭職。

其實最理想當然係報警將佢繩之以法, 但我工人實在太精了, 可能佢估我已發現, 所以近兩三個月我SET 哂針孔影住個手袋, 但佢一次都無行埋個手袋到。

大宅

豬POOHPOOH 發表於 17-3-29 11:04
回覆 Etcetc 的帖子

就算你抄底錢的號碼佢今晚偷左,你都唔會捉佢住,你都要等到新工人來先可以炒佢,到時 ...
個工人就係之前一路OK 我地先續佢第三張約, 我之前一直無懷疑佢亦無偷睇佢D野, 點知近半年先發現佢手腳唔乾淨, 真係好失望同嬲佢原來一直都向度扮野。

當我發現佢偷我錢之後再偷睇返佢D野, 發現左有押票(贖票?) , 總之張票有佢個名, 張票寫低有條金鏈同我唔見左一段日子嘅金鏈係幾乎一樣重。我為免打草驚蛇, 只有影左張相無收起張票, 都諗住到時拿出來做籌碼咋。

大宅

我今日用第二個戶口上工人Facebook睇,原來佢哋班工人姐姐已經圖文並茂列出幾款針孔攝錄機嘅樣版,我姐姐仲話自己屋企原來都有一個……

我個工人而家已知道我装緊佢嘞 佢咁蠱惑,一定唔會再俾我捉到佢啦

另一方面我追agent, 新工人仲要等到起碼一個月

大宅

豬POOHPOOH 發表於 17-4-3 17:35
回覆 Etcetc 的帖子

你請菲定印,係第一次來港的工人?

我今次請海外印。二月中簽估計五月中才到(emoji)

大宅

我房係可以鎖, 櫃亦可以鎖, 只係無諗過手袋放向自己睡房十幾廿分鐘都出事。個工人已做了近6年, 之前5年都手腳乾淨。所以當時真係好SHOCK。

間屋係我自己, 自己房間suppose 都叫最安全地方啦, D錢亦係手袋內不是攤出來引工人, 但而家好似倒轉係我做漏野我自己唔啱咁樣。

首頁

尾頁

跳至