嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

想買餅仔比濕疹bb咬, 有咩介紹呀, 邊到可以買到呀?

別墅

我baby個身無紅, 只係手同腳既摺位
keep住紅好似腫左咁, 搽極類固醇都唔得, 磈面就時好時差, 唔知係咪多口水關係,口附近成日都紅, 睇醫生都係叫我搽膏, 佢d皮膚已經厚哂喇, 點好呀?
不過而家用緊oilatum hyprowash好似幾好wo.見佢好似無咩痕.

別墅

今日又要覆診喇, 又六百幾. 淨係睇醫生都睇到窮, 但係做呀媽既, 一見呀b有濕疹唔好又只可以信醫生, 但係老公成日覺得睇都無用, 話我嘥錢.

別墅

好煩

想問鼻敏感有咩特徵呀, 我bb有時有d鼻塞, 但係好少有鼻水, 咁算唔算係呀?

別墅

我又想join呀, 可以嗎?

kleinpunkt (2a+1b: 9 mths)
2. swchoi888 (2a+1b: 13 mths)
3. nlilo (2a+1b: 4 mths)
4. wingtsang (1a + 1b: 19mths)
5. annpoon51(2a+1b: 21mths)
6. iadalovebb (2a+1b: 2 yr)
7. jolo (1a + 1b -- 2歲 8個月)
8. 珀珀,慧慧媽(3,10/8, 2a+1c (6yr)+1b(3yr))
9. paltibb
10. kid- (2a+1b:3 yrs)
11. cfunallc (2a+1b: 2 yrs)
12. clarish2004 (1a+1b: 11 mths)
13. sinbb
14. icookies (2a + 1b: 8 mths)

別墅

你地個bb會唔會一晚醒幾次架. 我呀b從未試過一覺瞓到大天光, 都唔知佢係痕定仲咩, 一日瞓左都唔知有無十個鍾, 攪到而家八個月都係得十四五磅, 見到就心痛, 醫生開左d, 食左會眼瞓, 但係我唔想佢靠呢d先瞓得著.

別墅

醫生話無需介口, 仲話你之前咩都無比佢食咪一樣有濕疹, 應該唔關食物事. 所以我而家咩都比佢食,唸住谷肥佢,但係都仍然唔長肉.

別墅

想問你地個b會唔會個頭有一達達紅架. (頭髮位置), 口唇對上都有少少紅好似有胡鬆咁, 搽極膏都唔好. 已經有比佢食抗敏感藥都唔好, 我前日比左一次森永奶粉佢試(不嬲食開豆奶), 點知擒日情況差左, 連背部都有紅, 唔知關唔關奶粉事, , d濕疹睇極都唔好, 都唔知點算. 晚晚要起幾次身.

別墅

回覆 #10 iadalovebb 的文章

我都想知點解飲豆奶都無咩幫助. 可否pm我.

別墅

發燒

我個b 8號風球晚發燒入院,話佢中左副流感wo. 係咪因為咁所以d濕疹嚴重左. 先排都好返好多, 係呢幾日嚴重左,頭仔好紅

別墅

回覆 #28 珀珀,慧慧媽 的文章

但係我同老公都無濕疹wo. 點解bb有.

別墅

回覆 #11 PearPear 的文章

我睇o個個醫生都係開抗敏藥, 佢話都好過BB瞓唔到wo.

別墅

回覆 #33 paltiBB 的文章

BB gathering 再confirm日子!

1. kleinpunkt (2, 9, 2a+1b)
2. swchoi888 (2, 9, 2a+1b)
3. nlilo
4. wingtsang
5. annpoon51
6. iadalovebb (2, 9, 2a+1b)
7. jolo
8. 珀珀,慧慧媽
9. paltibb
10. kid-
11. cfunallc
12. clarish2004
13. sinbb
14. bbceo (2,9,1a+1B)
15. carman1011
16, icookies (2, 9, 2a+1b)

別墅

Terrible

狂搽類固醇藥膏 濕疹童險盲 副作用導致嚴重白內障 醫生籲須嚴守處方劑量 (明報) 07月 08日 星期二 05:10AM
【明報專訊】「[url=]類固醇
[/url]是一把雙刃刀!」荃灣港安醫院眼科專科醫生高震宇稱,類固醇可以醫治[url=]濕疹
[/url]等疾病,但亦可帶來嚴重後遺症。他表示有年幼病人因為塗抹過量類固醇軟膏引致[url=]白內障
[/url],故呼籲市民

在使用類固醇軟膏時一定要提高警覺,並須跟從醫生的指示使用。

就讀中一的嘉軒自小受濕疹困擾,8、9歲時病情趨嚴重,經常因為痕癢而失眠,嚴重影響日常生活。他表示﹕「 起時,單滿是皮屑,自己也會感到害怕。」此外,濕疹也影響了他的社交,「在返學途中,皮膚上的傷口會流膿,返到學校同學會說我臭。」嘉軒父母因此帶他看皮膚科醫生,並跟從醫生指示服用類固醇藥和塗軟膏,嘉軒媽媽坦言當時只知道服食類固醇可能會引發副作用,卻忽略了軟膏內也有類固醇成分。她覺得醫生處方的軟膏有效,但分量少,遂自行到藥房配藥。

每天塗勻全身 需做手術保視力

起初嘉軒尚有跟從之前醫生的指示,塗抹2、3日便停用幾日,但後來媽媽買了一大罐回來,嘉軒每天涼後便塗勻全身,濕疹問題的確有改善,但副作用也開始出現。

1年後,就讀小五的嘉軒開始覺得視力模糊,不但影響學業,更影響生活。嘉軒媽媽說:「有一次他看不清是綠燈還是紅燈,僅憑盲人指示的『嘟嘟』聲過馬路。」

於是她帶嘉軒到眼鏡店配眼鏡,視光師懷疑他並不是普通近視,建議他到眼科醫生作詳細檢查,始發現嘉軒有嚴重白內障。當時他一隻眼只剩餘二三成視力,另一隻更少於一成,需要立即做白內障手術。

皮膚薄有損傷 用時提高警覺

手術後嘉軒雖已恢復視力,但需要長期戴遠視眼鏡,打消了當機師的志願。為免眼球受傷,本身是校隊的嘉軒還要放棄熱愛的籃球運動,並避免一切劇烈運動。他亦需要定期檢查,以防出現後囊膜霧化、青光眼和視網膜脫落等後遺症。

高醫生表示,類固醇軟膏雖然對濕疹有幫助,但使用時要提高警覺,如果患者皮膚薄、皮膚上有損傷及塗抹面積大的話,便容易被身體吸收,影響[url=]新陳代謝
[/url],在沒有創傷或患上炎症的情下亦會患上白內障。

白內障會令晶體模糊,影響光線折射,使近視在短期內加深,如不及時診治,會有致盲危險。高醫生呼籲市民一定要在醫生的指示下使用含類固醇的藥物,包括軟膏,更不要自行到藥房配藥。

別墅

你地個bb有無試過圍住對眼有濕疹呀, 會唔會搽類固醇呀? 見佢成日抓真怕佢抓損.

別墅

回覆 #4 swchoi888 的文章

之前睇政府可以排期做皮膚測試, 試十幾種野, 但係要拮針, 好似好慘咁, 都唔知做唔做好. 係咪好痛架.

別墅

我呀b一直食豆奶, 唔知係咪因為咁唔夠calcium, 到而家九個幾月仲未坐穩, 又唔肯企. 無咩力, 攪到健康院姑娘要轉介我地去咩兒童發展中心. 真煩.

別墅

你地個b有無痾硬屎呀? 好似大人咁一粒粒. 唔知係咪因為有食肉呢(加落d粥仔到), 但係都有比水佢飲架wo. 點算好呀. (我b而家九個幾月)

別墅

回覆 #2 soeries 的文章

可能我比多左餐粥仔佢食啦, 都有比水同蘋果佢食, 不過佢唔係好食. D粥都有加菜.

別墅

回覆 #1 annpoon51 的文章

有人話食火龍果會好d, 想問知唔知火龍果敏唔敏感呀.

首頁

尾頁

跳至