自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mouth: 我系道睇到好多媽咪都同我做在職媽個時一樣咁辛苦,講真 真系好悲咖,但我經過左咁多年la,我希望各位媽咪吾好怕辛苦,點解我會咁講? 講出黎你哋會鬧我變態 , 但我都想分享下...... 我真系好變態,我要呀餃仔科科一百分的,爭一分九十九我都會俾好重嘅懲訓佢,成個小學階段到中一我都系咁要求,因為我想佢造人有目標有方向,我為佢好的,而且我真系跟佢啲功課真系跟得好辛苦 最慘我要番工咖~~佢系反叛時期曾經同我講過一番話:「媽咪,個時我好憎你咖,你好惡呀,我由細到大你都迫我讀書,溫習,你應承我同我去邊去邊但轉頭你又要我溫習,攞小一分你都打.........」(呀大哥,打你我吾心痛嘅咩?)個段反叛期,我哋兩個不斷系到鬥,系屋企鬥完去學校鬥,佢吾聽我講,跌得好慘敗,我造呀媽的一定要扶番起佢,其實哩個時期系你哋大家必經嘅階段,由小學至中學哩段階段一定要扶住佢每一步去行,到今日....系上個禮拜同佢去街,佢突然間同我講:「其實如果吾系你教我讀好啲書,我實追吾上,我系中學吾會成績咁好咖~」

所以,大家媽咪吾好怕辛苦,當有日你哋啲仔仔女女好似呀餃仔講個番說話,你會覺得個六年無白費咖la,最重要就系佢跌左,無論跌得有幾深,扶一扶佢,細路仔就會好快追番啲成績咖~ bk媽咪加油!!
原文章由 yvonne 於 08-4-8 20:20 發表

餃媽媽:

都係嗰句啦!有得捱好過想捱都無得捱 ,我都無乜本事俾到乜嘢俾個B啦!他朝有日如果佢係香港讀到烏溪沙嗰間學校,我都開心到死囉! ...

大宅

我而家都覺得我幾變態.......... 但,如果佢系女仔我就吾會咁緊張,女仔大個嫁左人可能有另一半養,但男人一定要養妻活兒, 我自己都系女人, 我吾想人哋個女嫁左俾我個仔個時要捱苦.畢竟人哋父母都好辛苦養兒育女ma.
原文章由 moyan 於 08-4-8 22:58 發表
我要求亞仔科科9字頭都俾朋友話我要求高
你要求100分,好難wor
尤其高年班的中,英文科,
點囉100分呀?

老實講,我真係唔讚成打,
有時要睇個小朋友能力,
不過科科100分真係

...

大宅

系,由p1開始我就要佢100分咖,放假就會同佢去行下街咁囉,我忙到連佢生日都吾記得左,舊年佢話由一年班起,我爭佢6個生日疍糕 佢追疍糕債,笑死我,咁大個都咁重視自己生日,你哋個啲系咪咁咖?

所以,各位媽咪,努力教好佢哋,吾好怕辛苦,好過第日中學佢哋追吾上而自我放棄學業重弊呀...亦吾好怕佢哋會對學習反感,哩段咁長時間一定會有過渡期,你哋一定要互相扶持的.而影響得最多最大嘅都系啲同學仔,所以四年班開始,大家就要灌輸一啲好正確嘅價值觀俾佢哋,如果系ok嘅話,至到中一都無嘜事啲,但中二就會又嚟料咖la,如果處理得好,中三佢哋一定會清楚佢哋將來條路點行的, 小小經驗,同大家共勉~

原文章由 YanYan0116 於 08-4-9 00:23 發表

你真係可以用苦盡甘來嚟形容, 你仲要返工真係叻呀, 最重要係你囝囝E+識得多謝你, 我想問係咪又一年級開始你以經要求要100分, 我只係要求亞女90分或以上咋.

咁以前囝囝細個時, WEEKEND放假有無時間去街街, 還是要 ...

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-4-9 00:58 編輯 ]

大宅

我都知,但真系好忟咖..我打手板炸.最勁個次就打pat 佢捧住個pat吾俾打,話要去急c呀 俾佢激死.
原文章由 moyan 於 08-4-9 01:06 發表
我諗唔係個個小朋友都受呢一套
物極必反

如果下下都要打駡至成績好
西方國家咪冇人讀書叻??

我應為打駡真係好唔文明

大宅

所以我都覺得我好變態,大家吾好學我呀.......反面教材最重要小 朋友系學習路上學曉毅力.
原文章由 yvonne 於 08-4-9 11:34 發表
餃媽:

大家希望小朋友嘅嘢唔同,我只求佢識高識大,有的IQ同多的EQ,身體健康就夠,如果唔係的乜鬼report我覺得用黎整鬼的家長,我都唔會甘鬼煩.
我家阿B天生EQ唔係幾夠,比較多愁善感,用打鬧方式唔係幾啱佢,怕佢一聲唔該 ...

大宅

所以我咪將哩啲講俾你哋知,起碼你哋都可以大家分享下,mouth: 我都吾想大家媽咪系有壓力之下去顧小朋友嘅學業.
原文章由 晴B媽 於 08-4-9 12:51 發表

我明白你想阿仔好的心。不過, 99分都要受嚴懲的方法, 真係好冒風險。
而家你阿仔明白你苦心就話無白費心機。結果已有, 証明係work。

但人的內心無辦法去預測,萬一阿仔唔明白, 甚至不堪壓力,走去自殺, 咁點算?

你 ...

大宅

所以父母與子女一定要互相扶持 .有陣時我諗俾小朋友跳班都吾系咁好......
原文章由 鳳梨 於 08-4-9 12:55 發表
我聽有一個case: 有位成績好叻既香港青年考入牛津, 去到先知道天外有天, 受唔到挫敗跟住自殺死左, 所以小朋友小時要比多d機會佢面對挫敗

大宅

你吾好咁灰,唉,我又呻了....... 以前嘅師資較好咖,雖然方法系死板,但啲老師系由淺入深咁教,吾會照書教的,還會教課文以外嘅嘢,由其是英文,而家啲師資 我吾想多講,我怕俾人鬧....我剩系諗點解以前有啲人鼓吹半日制吾好,好la,而家大多數都轉哂全日,效果如何哩?其實重衰過以前........香港啲教育 真系亂七八糟........

致於功課多與小, 我曾經同一堆朋友grathering,有小朋友,當時呀餃仔嘅功課每天只有一兩樣,佢同啲小朋友一齊入個個朋友女女間房,佢哋系同級吾同學校,大家一齊研究啲功課,當時我系到咖,我睇到原來功課小嘅壞處,就系呀餃仔知識領域系俾起多功課嘅朋友仔窄好多,雖然佢系學校好高分數(我都系照課本跟佢功課的),但佢原來嘜都吾識mouth:mouth:" />mouth:" /> ,同埋吾識探索課本嘅問題,所以我走偏書局,買啲補充俾佢做,我吾會要佢日日造,隔日、放假或者考試前,因為佢造慣左同造熟左,知識又擴濶左,嘜都識,因為有啲補充系訓練佢哋個思維同去探索的,所以後來佢見到邊啲學校吾同程度嘅學生,都有能力同佢哋討論課本,自信心反而高左, 但哩個方法要睇睇啲媽咪同小朋友適吾適合用,吾可一概而論mouth:mouth:" />mouth:" /> 因為做媽咪挺辛苦的,補充只付參巧答案,無指引的,你要將本補充消化左再教番佢哋, 哩個年代造呀媽好慘 我只在分享,我呻完了 造人呀媽甚艱難.

原文章由 yvonne 於 08-4-9 20:42 發表
我煩到要post出黎講,會唔會其實我都好唔想重讀1-6年班,以前的功課無咁深同固執.同該年級的讀書能力脫節.

點解我用固執去形容,係功課答案真係一版一眼到不堪,完全係死記,死讀.唔曉轉彎唔會想.

有個會員話:唔通去廁 ...

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-4-10 01:34 編輯 ]

大宅

我都吾想,要供樓同食飯,有嘜辦法?我系工作忙到吾記得左.後尾佢同我講番之後,我一次過補嘗俾佢, 當時我生活就系咁了,我早上八時起床,照顧佢嘅功課同溫習,大概9點半我就要番工,佢六點導修堂完之後放學就會系屋企自己做功課,我放晚上八時,番到屋企已經九時,我吾食晚飯住,我捱到十時佢訓左覺我先食, 因為我想利用個一個鐘陪下佢,我食完飯沖完涼之後,已經十一點半,我做咩哩?我打開佢個書包幫佢對功課, 但我都放低左個書包好耐mouth:mouth:" /> 邊樹記得丫?唯有揸住佢小學啲書佢教嘜我就上網揾資料同學番哂啲嘢等第二朝教番佢,搞掂完已經兩三點,去訓了,第二朝又八點起過身,日復日........ 我六年就系咁過la, 如果做專題個時我重無覺好訓............
原文章由 木土土 於 08-4-9 23:01 發表
我一d都唔覺得好笑, 反而覺得個小朋友好可憐, 小學6年個阿媽只懂得要求100分但從沒有幫佢慶祝生日

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-4-10 00:10 編輯 ]

大宅

我哋一齊去.......... 但有鬼理我哋咩.
原文章由 yvonne 於 08-4-9 23:29 發表
餃媽:

早知你攞公援在先,我攞公援在後,咁咪唔駛為錢煩咯.
甘有骨氣把鬼咩!
(講吓笑咋,唔準嬲架)

首頁

尾頁

跳至