自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我梗係吾贊成佢載, 吾想佢載,

好想禁止佢

d r m f s l t d'

大宅

Freesia_cat 發表於 12-4-3 10:25
中一帶真係細左d,可能影響眼球發育。我中學時睇視光師,佢話最少16歲先好帶con。

...

原來佢啲朋友, F.2 好多都已載, 有人上堂偷偷載添~

同佢好聲好氣講道理如果成效不大
(佢實會話平時吾會載, 間吾中影貼紙相先載,佢知道衛生處理, 換藥水.....)
我應該高壓禁止嗎?

Sallyb1a  絕對要. 女仔呢個時候好注重外表.  發表於 12-4-3 11:12
daishidoi  應該  發表於 12-4-3 10:45

大宅

daishidoi 發表於 12-4-3 10:34
我反而覺得奇怪中一點解有錢買大眼仔, 或者應該話, 即使有錢都好, 但點解買大眼仔之前唔同父母商量或者要先 ...

一佰蚊一對, 利是錢都有~

家下啲人好早熟的~

大宅

debbylau116 發表於 12-4-3 10:38
如果佢買啲雜嘜牌可能會影響眼睛喎,同佢傾下啦

佢話同朋友去眼鏡舖買, 有牌子的~

大宅

oxford0158 發表於 12-4-3 10:41
而家大眼仔好平, 好易買O家, 當然唔係經驗光師O個 D 啦, 格仔舖都有得買O家...... ...

我問左啦, 如果係係格仔舖買, 我馬上掉左去。

大宅

yiyiyi 發表於 12-4-3 10:42
禁倒就盡量禁啦

就係睇下要吾要用極權統治。

大宅

OnDIETMaMi_48KG 發表於 12-4-3 10:44
我唔讚成, 因為冇咁既必要, 戴壞眼就麻煩!!

無人會贊成, 但好聲好氣講應該成效不大, 只會覺你煩。

大宅

大力大力 發表於 12-4-3 10:45
我就立刻掉左佢!!

再教訓一餐!

你仲話女易教啲~

大宅

sos... 發表於 12-4-3 10:45
我個女上年中二問我地想買有色con.不過我地強烈反對同苦口婆心話唔可以,最後應該無買到!其實佢同學話幫佢買,同學有戴。佢有無偷偷買同戴我地管唔到law!一句講唒:睇唔見我當唔知同無做!

都係你比較明白現實既狀況~

大宅

大力大力 發表於 12-4-3 10:45
我就立刻掉左佢!!

再教訓一餐!

做父母係家庭係唔可以民主!

.

好多時壓力越大, 反抗力越大(吾係你面前反啫), 係適用係好多人身上,

(大力仔仔除外)

大宅

Sumyeema1 發表於 12-4-3 10:51
系咯
d 錢系邊度來?

中學有一佰蚊 SAVING, 好出奇?

大宅

yoma1975 發表於 12-4-3 10:56
同朋友一齊買,就係想同朋友一齊用,好難完全禁止喎.大強硬禁止怕會影響你們的關係,
再遲少少到反叛期,就唔會再同你溝通聽你講.

慢慢來,比小小時間佢,先同佢約法三張,講明咩場合時間先可以帶,同約定試下帶一段時間,再檢討下有無對眼睛有影響.

同佢上網查下個牌子型號資料口碑,看下係咪正牌貨.再找多啲有關大眼仔利害資料比佢睇,等佢明白未係時候帶,自然就會放棄.

謝謝~

大宅

ncoo 發表於 12-4-3 10:51
比佢試下一兩次無防, 因細路唔試過唔心息, 帶得多會絕對禁止, 佢發育未成熟, 靠大人同佢決定, 免得大個識諗 ...

佢已應承我會好少載。

其實佢其他方便算乖, 讀書, 課外活動都 OKAY, 又幫手做屋企野....

閒餘 RELAX 時鍾意上網/同朋友講美容, 化粧果啲....

大宅

大家吾好搞錯, 我囡吾係話要好似載近視 CON 咁日日載,

係放假同朋友仔玩扮靚時先載喎~ mouth:
(E.G. 影貼紙相....)

大宅

EVA222 發表於 12-4-3 11:02
睇下群些甚麼同學,如我女是這個年齡,應該不會買,讀中學除了校服,都唔愛買裙着.
我自己又唔貪靚,自細無灌輸 ...

E+ 社會吾同以前架啦

幼稚園表演, BALLET , JAZZ 考試, DRAMA 比賽......
成日都接觸到化粧

大宅

yoma1975 發表於 12-4-3 11:07
你點會明女人嘢,我小學時都想靚的,學人化下妝啦.化成點又另一回事,就算唔係化比人睇,係化比自己睇 ...

YES AR~

家下女仔小五已好成熟, 中一二已好大個女, 再加上可以上互聯網睇化粧教學

無理由上化粧網都吾比架~

大宅

雪菜肉c 發表於 12-4-3 11:16
1) 一定不能兜口兜面say no
2) 首先要知佢有無去註冊視光c 到配先? 定係就咁買一對? 以我為例, 我係去註冊視光c到試, 點知試左無咩大分別, 因為我自己個眼珠黑色部份係大嘅, 即係帶左上去無咩效果, 所以無配.

3) 如果阿女係自己求其去買一對, 我以一個女性/mammy, 會同佢講, 不如同你去一趟眼鏡鋪, mammy 同你搵個註冊視光c同你check 下啦, 如果好睇, 就配一對啦, 不過唔係個個都適合架, 有人帶左好妖惹架, 你睇下cammy 就知啦.

哪個女兒家不貪靚, 何況係而家呢個年代, 咁多化妝品, 美容品......

禁得一樣, 禁唔到第2 樣啦.

加上樓主又話個女樣樣都ok, 都應該有自制能力架喇.

佢已應承載得少,

會 KEEP 住衛生,

載完E 對,吾買下對, 等大個啲先。 (對 CON 有效期六個月)

希望啦~

大宅

meko~ 發表於 12-4-3 11:37
$100?月戴定年戴?年戴好大機會係大陸野

Ps~本人戴大眼仔己幾年

100 一對到, 半年期, 佢話如果載,都係只會幾小時

大宅

lily_liu817 發表於 12-4-3 11:30
agree~~

其實我又唔多明白, 樓主囡囡只係f.1...
點解會俾佢同同學仔去街??? 真係得f.1 喎~~

化妝戴con扮到o靚模咁都無問題???

其實會唔會真係太過寬鬆呀!!

佢地仲係細, 有時見雜誌睇到全部波濤洶湧咁, 佢地又跟風咁著....

有d 野係咪應該作為家長, 都要去認真諗下咩係要高壓去禁,

而唔係去講條件, 大家妥協呢...
中一准去日頭街囉~

大宅

米妮 發表於 12-4-3 11:26
我都係接受唔到..... 中一生無咁ge 必要,
如果今次比佢帶,唔制止,下次唔知佢又有咩要求?
我有個朋友就係咁,個女細個就咩都就晒佢,佢話
咩都唔會say no,細細個就貪靚到飛起.....到左中
四,五,日日化濃妝返學....你話死未??

乜中學准化粧番學既咩?

首頁

尾頁

跳至