自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

咪無同輩親戚囉,

長大後啲長輩老哂, 都幾孤獨....
d r m f s l t d'

大宅

恩庭寶貝 發表於 13-5-29 13:32
我覺得大個左小朋友會好孤獨,無咩親人,兩老有咩事,只有自己一人承擔,壓力會好大,有能力既生多一個會好 ...

可能係六老啊

大宅

草 發表於 13-5-29 13:33
好悶呢個事少, 我上次睇唔知咩節目講大陸D第三代就係咁, 祖父母四人都老, 父母又就退休, 一出社會連埋自己 ...就要養七個人, 有咩事冇人商量冇人分擔, 好大壓力.

係呀, 2x歲到, 要一個人面對六老

細個時可能有六個人寵愛, 但 2x 歲就要一個人面對

大宅

張胡太太 發表於 13-5-29 14:29
有得結婚都好,我同事年過五十未婚,連佢父母都係獨生子、女,又已經上埋天家,佢真係一個親人都冇㗎:bashf ...

大時大節時真係慘

大宅

nintendo 發表於 13-5-29 14:13
可能我講得唔好,有時唔係淨係錢
我有親戚,獨女,未婚,現在五十歲,屋企有錢,不過責任好大
心理壓力比 ...

對呀, 有啲野吾係淨係錢可以解決哂

大宅

EVA222 發表於 13-5-30 10:12
同意,人大了,需要男女之情調劑,兄弟之情不可取代.
大多人就是怕寂寞,尋找另一半,從來只有為情自殺,無幾何 ...

所以單身都可以很精彩快樂, 都無錯, 如五十歲前~

吾洗好老, 五十歲後無個伴, 其實己經好寂寞。

大宅

liebe_ist 發表於 13-5-29 14:25
同意,見識過上一輩既糖心風暴,幾咁醜惡同無人性,我寧願孤獨好過心傷

...

又未必咁極端既, 通常兄弟姐妹, 大左會幾房客, 感情普普通通咁...

但父母老時, 好多都會輪流同佢地飲下茶, 百年歸老時, 會一齊出席。

大宅

annawong1122 發表於 13-5-29 18:36
其實多兄弟姊妹的人係唔會明白獨生仔女個種孤獨;我c6好多兄弟姊妹,面對各種是非,我承認係好煩,但我親自 ...面當父親離世時在靈堂嘅人得父親朋友,我朋友,好疏嘅親戚(直系的親戚全部在鄉下), 家屬謝禮的時候係得自己,個種孤單法,真係好憐(當是我仲係單身)

所以到我結左婚,最少生2個,即使佢哋未必好夾,身邊都有個人係同自己同一角色。

好彩後來你遇到你 C6, 仲有兩個小朋友。

annawong1122  係呀!能夠擁有親人真是福份。  發表於 13-5-30 14:20

大宅

EVA222 發表於 13-5-30 13:50
我認為年輕人最怕寂寞,精力旺盛,不願宅在家,最需要有另一半傾訴和玩樂,三十上下適婚齡,開始多好友進入另一 ...階段,越來越少人陪你玩,難免有點無形壓力,唔理好醜,求其搵個嫁或娶.
人到中年,離婚的離婚,或者湊孫,做了幾十年人,經歷好多,放低寂寞包袱,可能好享受獨處的感覺.

吾係架, 越嚟越多男人做郭富城, 鄭伊健

接近五十先考慮結吾結婚

女人有啲條件既(有份好工的) 都會揀揀揀... 揀到 4X , 仲未有合心水, 就繼續"享受"單身....

後生時意氣風發, 有條件, 覺得係自己擇擇單身, 有朋友, 有事業就 OKAY。
但 50後, 邊有再話成班朋友成日一齊去玩吖, 又就嚟退休近,就先會不再享受"單身"

大宅

RayEE 發表於 13-5-31 11:20
我唸起一個朋友既故事...

話說佢7x歲, 有d身家.
有日佢見到d勵志故事, (例如每天起來是新的一天, 在家靠親人等等) 有感而發然後同我講話每日佢見到d屋企人, d屋企人都好唔開心.

我問佢點解. (因為佢d屋企人對佢都好以好好咁) 佢既答案係, 佢d屋企人唔開心係因為每日重見到佢識得起身... mouth:

是自己的朋友?

無屋企人對佢有真感情?

首頁

尾頁

跳至