自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

CheungKeeKee 發表於 24-4-22 16:25
回覆 annie133 的帖子

贊同,只懂鬧,甚麼也不想做,樣樣都批評。極端天氣已漸明顯,難道要大家屋企樓下變 ...
氣候變化,請你先關掉冷氣,為減碳不要吃肉,你去kfc、吉野家、麥當勞,都知不是素食主義者。
不外賣、自備餐具,只是小恩小惠,比我就唔會講出口話自己為環保,還有很多方法減碳排放。針冇兩頭利,應用則用,做得不好就係擾民。

ificould    發表於 24-4-28 14:20
QUEEN314    發表於 24-4-23 17:06
Campenella    發表於 24-4-22 17:30
天長地久    發表於 24-4-22 17:05

子爵府

annie133 發表於 24-4-22 16:35
台灣都自㩗饗具多年,點解唔學佢地
日本好多時餐具只係一雙木筷紙,唔似香港又叉又匙
...
香港係中西文化交融的地方
用筷子、刀叉匙都正常

子爵府

CheungKeeKee 發表於 24-4-23 14:33
回覆 aigoma 的帖子

你說的對,環保是全方位的。

謝謝您長編大論官方口吻式回覆,講到尾未又係冇冷氣唔得,還要一個人走去另一間房開風扇,風扇加冷氣未更浪費電力?環保咗?心靜自然涼!熱就撥扇,風扇都慳返!
幫襯kfc,麥當勞,吉野家三十幾年,你話你食素?哦~明白!
咁即係你都明白不能禁止家人吃肉,也不能迫人食素,人家的人就不是人嗎?大把人手停口停,因"環保"兩個字就能擾民同阻人哋搵食嗎?
報紙、雜誌連拆釘、除膠回收,好多人都有做,放入回收箱之後堆田,點解唔做配套工作先?反而一刀切,下下講罰?
環保團體收咁多資助,做了什麼出來???
自己冇影響就可以,其他人死活可以不理,住係石屎森林講環保,羞不羞?還有日本排放核廢水,影響咁大,次次一講,自稱環保人士就收口。

子爵府

bsquare2012 發表於 24-4-27 23:15
連同垃圾徵費一樣撤回及壽終正寢,環保L鍾意就自己帶自備餐具、餐盒、垃圾袋、唔好用冷氣、唔好搭飛機、唔 ...
如果撤回,一大堆廚餘桶、家居回收月費plan(人手、車隊、地方),佢哋如意算盤就打不響,雖然覺得冇可能,但是想下也開心,充滿幸福感。
經濟差,樣樣加,人工又唔加,生活已經百上加斤,還要大石砸死蟹。

子爵府

mcheungm 發表於 24-4-28 10:18
帶餐具唔難,有條件嘅人可以先行做

不過環保團體講到又要咁又要咁.....,好奇佢哋自己本身係點啫

搵食啫,口講叫人環保,係工作的一部份,做環保工作,入職條件都冇寫要環保,整咁多宣傳品、紀念品已經唔環保,睇佢哋放出來啲片,睇到冷氣風口位附近塊布郁得咁勁,都知佢哋辦公室冷氣開得大。
攪垃圾徵費,係一個大生意,綠色產業,即時整返批廚餘回收桶出來賣、家居垃圾回收月費計劃...由頭到尾都係為賺錢!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊