自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

菲姐做咗10個月,佢見我1/8開始要返工,所以建議比佢先放2星期假續visa!我見我係度都可以照顧兩個小朋友,而且我突登請個53歲的,諗住佢市場唔大,唔敢玩嘢,點知原本昨天機返,我打佢手電一係無人聽一係唔通,send massage又唔覆,失咗縱咁,今早agent幫我打去菲律賓屋企又係無人聽,最後搵到菲姐個朋友,佢話菲姐今早打電話比佢話會搭下午機返香港,但菲姐依然無同我有任何聯絡!

我朋友幫我打去航空公司check,check 到佢無搭過飛機出香港,亦無係菲律賓用那機票飛返港,不過之後再打去想check多次,就話私隱條例唔講得!咁請問我可以點做?

agent叫我如果菲姐今晚返屋企,就叫我算數,唔好同佢計,因為依家好難請工人!我真係好氣頂呀!平時見菲姐工作無咩嘢,對小朋友又好,所以有好多嘢都唔同佢計,佢只係比較串d,但估唔到會咁對我,我仲突登比埋人工佢返菲律賓添呀!我真係好激氣呀!

子爵府

回覆 aw285 的帖子

諗住好來好去嘛!見佢又做得幾好,又話好耐無返菲律賓,之前同一個僱主做咗十幾年,諗住一定唔差囉!

子爵府

回覆 LMCK 的帖子

agent 話係會咁樣績visa架!因為佢係hk做我耐,我都唔知架!但其實之前幾個月有一次想請佢放假日早一小時回家幫幫手,佢話要去澳門,所以唔可以早返,其實去一轉澳門已經可以續visa,係嗎?

子爵府

回覆 carng.ng 的帖子

我諗全等埋今晚,睇下佢返唔返嚟先!

子爵府

工人今晚返咗屋企,激死我!佢話佢已同我講咗佢一定返,問我做咩咁緊張,只係遲咗一日,又唔係唔返, 最多扣多佢一日假,總之佢有返嚟就得啦咁話呀!我無罵佢,我打電話比agent同佢講, 佢仍然大條道理同 agent講,覺得自己無錯,佢話今早已回港,只係覺得唔需要打電話比我同我交代,又好嬲我話揾入境署, 之後agent同我講番,佢話我工人唔好多多藉口,佢按規矩係一定要假期完就返僱主屋企,agent同工人講 因為佢無依時回港,僱主好擔心,所以揾agent幫手,係佢哋教我揾入境署的,亦同工人講,佢咁做亦可以 報警,因我們擔心佢有意外,揾唔到佢又唔知佢係邊,所以唔好話僱主,這是正常程序等等。但可惜最後工人都係無悔意,仍然覺得自己理直氣壯,覺得自己有返回我屋企已經係好好咁!

子爵府

其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去菲律賓搵工人,星期六返,叫我星期六可以去搵過個工人,因為佢都差d唔夠個工人講,佢知我會搞個工人唔掂!佢話呢d做咗二十幾年的女工人係會麻煩d!
我問agent,係未佢都建議我搵過個?佢話睇我要一個咩工人,要個照顧到小朋友的,還是服從性的,我可以考慮下先,不過見議我同工人有咩事都要通知佢一聲,等佢幫我解決!

今日工人工作比平日再勤力些,c6話工人應該知衰,我c6唔想換,話用到完約算!99又話工人已經53歲,如果我炒咗佢,咁佢應該會無人請,所以叫我考慮清楚!

我自己覺得佢照顧我對仔女都ok,煮食一般,清潔一般,只係個人較串,例如之前interview時我同佢講,佢放假我要求佢9點前返,佢話無問題,點知一嚟做,就經常9:30有時10點先返,我話佢唔可以咁遲,佢又大聲咁惡話「個假期係我嘅,我有權喜歡幾點返就幾點返,你唔可以管我,總之我會返屋企就得啦!」我話咁你成11、12點先返我都要比?佢話佢有分數,唔會咁過份,所以我依家都無理佢幾點返lu!

所以我依家個心都仲1516中!

子爵府

因為我已轉了好多個工人
第一個,我生大女後第一次請個印姐,佢又係第一次出國打工,我生完有產後抑鬱,差d抱埋個女跳樓死!嗰時情緒好差,又唔識點同工人相處,於是上bk家傭版諗住學下點同工人溝通,點知好多負面訊息,我個人越睇越顛,仲懷疑c6同印姐有嘢,所以想同個女一齊跳樓,後來成日同c6嘈交,印姐好傷心,同我講唔想我為佢同c6,最多佢工作做好些!但最後,我情緒影響埋工人,佢好掛住佢老公同個仔,所以只做咗一年就走咗。
不過佢間中會打長途電話同我個女傾計,大半年後,我剛請咗第二個印姐,佢先話想返嚟我到做,我都覺得可惜。後來知道佢因為第一份工已斷約,所以無人請佢,結果我幫佢做擔保,幫佢同d僱主講佢好做得嘢(呢個係事實,佢係咁多工人最好的一個),所以到依家,我們都有聯絡!

第二個印姐,一嚟到已經好懶,每晚9點幾就坐係度等沖涼瞓覺,下午我係屋企電腦房工作,我阿女瞓咗覺,佢就去high tea半個鐘,然後出去坐係風扇前涼風扇,咩都唔做,我個女起身話要vv或poo poo,佢都當聽唔到唔理,我個女當時2、3歲要急到自己去廁所!呢d都算,有次個c6夜晚想睇下一天錄下的cam片段(其實佢錄低都只係想睇下個女玩玩具同周圍走的樣,因為c6超like)點知無意中發現個印姐係我女上咗床午睡時攞我手袋打開找入面的嘢,唔知佢想搵咩?c6超嬲,於是炒咗,只做了兩、三個月!

子爵府

第三個,聽人講菲姐好d,咁我轉請菲姐,點知佢嚟我屋企時,剛發生菲律賓人質事件,剛我的菲姐的細佬係警察,菲姐係咁同我講d警察已做到好好,唔關警察事……,我已唔like,不過算數,只決定唔同佢再討論呢件事!so far,佢做嘢真係好,但惟一做咩都要帶手套,連洗自己底衫褲都戴住手套洗,而且我見個女經常問取膠布比個菲姐,我問佢做咩事?佢話切到手,我見佢咁,我突登買盒膠布比佢用。點知有一日,佢同我哭訴,話對手好痛,佢比我一睇!十隻手指有6、7隻指頭都係爛的,有血甚至有燶!我即刻帶佢睇皮膚科,點知比我發現原來幾年前佢都有睇過同一個皮膚科醫生,佢一路都有主婦手,仲要係嚴重嗰隻,醫生話唔可以濕水,連瞓覺都要塗藥膏帶手套瞓!咁佢點同我個女去廁所?(因阿女同工人瞓)而我剛生咗細佬,我要返工,工人隻手咁點照顧佢哋?煮食切菜切肉又用唔到手套,咁點算?那時我99超唔like,佢話工人點同bb換片?對手有細菌啊?好在菲姐自知照顧唔到初生bb,佢同我辭職,又係只做咗一年!

第四個,因為人質事件,我請番印姐,呢個好勤力,做到嘢,不過會偷嘢,我都算!但我好多時放工回家幫細佬換片都會有想乾咗嘅poo poo,我已話了佢好多次都無改善,終於有日阿仔發高燒,又嘔血,嚇死我,我帶佢入醫院,原來尿道炎,要插尿條,又要插粒「豆豆」係手背仔,好心痛,我問醫生係未因為bb飲得少水?醫生話唔係,多數因為污漕,可能有些poo poo走咗入體內,我當時真係好嬲,一定係印姐唔換片出事!印姐知道bb要住一個星期醫院受苦,佢係度喊!我都只係出封警告信佢。點知之後,佢每次放假無11點都唔返屋企,又經常聽住電話工作,完全無心機做嘢,最後佢話佢老公帶咗個女走咗佬所以要遲職返印尼,所以又係做咗幾個月就走咗!

我因為要返工,超等人用,當時又無咩印姐選擇,所以選了依家呢個菲姐!
我咁樣前前後後轉咗幾個工人用咗幾萬蚊啦!所以呢個係串d,但叫佢做嘢,佢都唔會點樣say no!所以我c6叫我唔好再博囉!叫我忍到出年9月完約囉!

子爵府

回覆 manman800800 的帖子

我同印姐都好想,不過佢老公唔比,始終佢都只係30頭,印姐好喜歡香港的生活,可惜佢點講,佢老公都唔比,話好掛住佢,所以佢只好番印尼,走前仲有買禮物比我個女,我都有送禮物比佢!因為雖然佢僱主離我屋企好遠,不過佢放假時間中都會乘個幾鐘車嚟我屋企探阿女!不過佢老公唔比都無辦法了!

子爵府

回覆 vickymok717 的帖子

請問第一個工人有無告你要佢做兩間屋?其實我都係咁,不過唔係日日,因為上年我媽媽過咗身,間屋得我細佬同我爸爸,完成唔識執拾,我們又住好近,所以每個星期六或日都會叫工人下午去我阿爸家煮晚飯順便清潔下間屋,因為我係完全唔識煮飯,又想細佬同阿爸有餐住家飯食下,所以咁做,不過我阿爸每個月會比幾佰蚊個工人多謝佢幫手!但我依家想幫阿爸請個鐘點,逢星期日去阿爸屋企清潔加煮飯,因我怕菲姐會告我!

子爵府

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

我家菲姐都係頭頭那批,所以佢工作會比較認真,但一講到其他條件就會好串同擺出戰鬥格囉!

子爵府

咁都已經好好了!

子爵府

唔係,佢已經返印尼了!他的僱主想續佢約,不過佢想返我度做,但佢老公一早講明只比佢做一張約,兩年後一定要回印尼,所以佢後來就完約時打電話想叫老公比佢做多兩年,但佢老公話如果佢唔返就同佢離婚,所以最後佢就返咗印尼囉!

子爵府

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

我未請過肥工人啊!我c6唔like肥人!

子爵府

回覆 brainmum 的帖子

有睇醫生,之後無事了!

子爵府

回覆 j2j2 的帖子

家務等等都幾求其下----我家工人同你一樣!但加埋有些串,我同你相反係,我老公叫我忍!

子爵府

回覆 givemefivetoo 的帖子

係未只係班機遲了?如果係都唔洗怕,你個工人係留言比你都叫做有交帶啦!我個失蹤加話番我轉頭呀!

子爵府

回覆 j2j2 的帖子

但你個姐姐我覺得要換. 只係唔知換左一個會不會比佢更差

正確!我就係呢個原因1516囉!因為我兩公婆都返工,佢都叫錫對仔女,只係唔順佢做錯仲大聲夾惡又唔道歉囉!其實如果佢返嚟嗰日肯好好地同我道句歉,我都會容易d原諒佢,但今天都仲係扮無嘢不過我知佢一定知我唔like,因為我平時好多嘢同佢講,有講有笑,依家只講公式化的事,例如叫佢做咩、同只講照顧我仔女的事,而且我一本正經同佢講,所以佢一定知!

子爵府

回覆 melody228 的帖子

我原本都諗住同佢續約,依家唔會續lu

首頁

尾頁

跳至