醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hker 發表於 18-8-16 15:08
言語治療,我在病房見過幾次啦。

她只是在較凝固粉的份量,叫我爸飲水。再觀察。我問過幾次有什麼traini ...

係有得訓練 等佢哋冇退化得咁快 當時言語治療師用一條 凍酸或檸檬味嘅棒放落我阿爸個口腔和脷嗰度撩 然後佢哋會分泌口水多咗咁就要叫佢哋吞番啲口水咁樣練吞 再差啲就要再評估 跟住就去到做電療 如果再差落去都冇辦法 真係要插胃喉

伯爵府

MM2005 發表於 18-8-18 16:48
我百厭??真不知
我細個的事/物,完全無印象,咩都想不起,就算大個了我都唔記得,
C火,我咁講,是否老 ...

放心你唔係腦退化 腦退化嗰啲係唔記得近排嗰啲事 越咸豐年代嗰啲愈記得

伯爵府

hker 發表於 18-8-17 19:31
so far, 大吉利是,沒出過事。但吞嚥困難的爸爸(醫院要他用胃喉,只是我不肯),每次進食時, 我也金精 ...

唔好意思 食緊嘢都忍唔住笑咗出嚟

伯爵府

hker 發表於 18-8-19 22:27
我也不知,是不是我爸情況太差,幾個上來病房的治療師,也說無得搞。他一直不順利吞服,最好落胃喉。餵食 ...

營養治療師話冇得搞 你可以提出問佢做撩喉嗰啲訓練適唔適合 同埋唔適合嘅原因 我阿爸初初連薄血藥都冇得食 好多年都冇藥食

其實我覺得做以上兩個訓練 老人家都係辛苦 電療仲辛苦 阿爸電完之後都係冇作用 跟住有次入院連我都餵唔到佢 冇辦法下醫生話插喉

你阿爸好搞笑 我阿爸 好乖 好文靜唔多出聲

伯爵府

我也不知,是不是我爸情況太差,幾個上來病房的治療師,也說無得搞。他一直不順利吞服,最好落胃喉。餵食 ...

我睇有套美劇 講一個老人家個女死咗 老人家一直念念不忘 有一年老人家確診患腦退化 跟住佢望住死咗個女幅相講 其實有呢個病都唔係太差 其實只要患者自己去到唔覺得難過 我覺得咁仲好啲 起碼患者覺得開心d

伯爵府

放落口的撩口棒 唔好去淘寶買 去真善美買 要將佢雪凍 又酸又凍才會多口水分泌

唔好sad 其實你阿爸 咁樣而家開開心心咁過 你都唔會咁難過
如果你見到佢有認知係唔開心咁過 你個心會仲唔好過
有時有啲嘢真係返唔到轉頭 以前 我帶阿爸去行 平常人五分鐘行完嘅路程 佢至少要用一個鐘 我扶住佢行 佢冇怨言 冇出過一句聲 但係行完之後我見到佢係滿身大汗 我見到好難過 有時諗諗下 做唔到就做唔到 唔好等佢淨返嘅日子 咁辛苦 咁過
所以佢行到就行到我唔會逼佢 始終我唔係當時人佢有幾辛苦我唔會明白

伯爵府

太陽花0805 發表於 18-8-20 21:13
最新淘咗一次性純棉巾幫媽咪清潔口腔,覺得幾好用,就算沾水也不會溶掉,冇掉毛,一次性也較衛生方便

我用紗布 100片裝 濕水 後揸乾水 包住海綿棒 幫佢清潔口腔 或濕少少水幫佢濕潤口腔

伯爵府

hker 發表於 18-8-20 21:51
小朋友牙膏是可吃的(小心看包裝,不是每一種也可吃的)。

我爸也是這樣刷牙。(醫院說溂口水也可)(總 ...

我爸後期已經唔可以咁樣刷牙
我自己做法將濕咗漱口水 嘅牙刷先刷一邊 然後再用紗布包住海綿棒吸乾淨 之前刷牙嘅水 跟住再用漱口水 沖乾淨啲牙刷再刷過 再用紗布包住嘅海綿棒再抹乾 重複重複
有時佢唔合作 唔肯打開口就慢慢諗計仔 所以牙與牙之間 好難刷得乾淨咁我就會用淘寶買嘅牙擦仔 慢慢同佢逐隻逐隻撩乾淨

【日本单束正畸牙刷成人矫正专用牙齿戴牙套牙缝小头刷箍牙智齿软毛】http://m.tb.cn/h.3VM3uHj 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述€WYUhbXr6eRu€后到👉淘♂寳♀👈

【2送1魅齿单束正畸牙刷成人校正牙齿戴牙套牙缝小头刷箍牙智齿软毛】http://m.tb.cn/h.3VM2JOY 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述€NxYubXr4lBu€后到👉淘♂寳♀👈

伯爵府

MM2005 發表於 18-8-20 15:49

我媽咸豐年都有的唔記得喎,

我爸爸都試過 我問佢住喺邊記唔記得屋企地址 佢答唔出 我問佢幾多歲佢答我40歲 一個陪咗你咁多年 但係逐漸唔記得自己同身邊一齊 係 會好難過 但係佢唔記得 你仲記得

伯爵府

太陽花0805 發表於 18-8-20 21:13
最新淘咗一次性純棉巾幫媽咪清潔口腔,覺得幾好用,就算沾水也不會溶掉,冇掉毛,一次性也較衛生方便

放入口的最好唔好淘 試下改用紗布 ( 我當年買100片 都只係十八蚊) 好密嗰種 濕水或濕漱口水又或者生理鹽水

伯爵府

MM2005 發表於 18-8-20 15:49

我媽咸豐年都有的唔記得喎,

Jm 得罪講句我覺得你媽媽好似嚴重咗 先會有咁反應 因為我爸爸都試過

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-8-20 08:10
其實有無問醫生點解唔開薄血藥比你爸爸食?

我阿哥哥都有買安宮牛黃丸比我爸。 係咪坊間話如果發現中風( ...

當年我地乜都唔識 我同阿媽都認為 阿爸係因為電療個腦 所以搞到咁樣 阿爸照完個腦已經證實咗個腦萎縮咗 所以我問醫生阿爸有冇藥食 醫生話冇 咁就以為真係冇 有試過帶阿爸睇中醫針灸 都係冇用 跟住阿爸越來越差 瞓嘅時間越來越長 覺得咁樣都唔係辦法 就試下俾安宮牛黃丸佢食 食完確實個人係精神咗 瞓少咗 但畀安宮牛黃丸佢食食得多我都驚 有次同同事傾開 佢有爸爸中風 同我爸一樣係缺血性中風 佢又話中風後昏迷插胃喉 食咗安宮牛黃丸 唔記得係咪有半年 又昏迷 變到而家 都可以自己為自己食飯 仲行到幾步 咁我就諗住試下

安宮牛黃丸唔係個個啱食 腦出血嗰啲一定唔可以食 醫生話呢隻類似薄血丸 所以食咗薄血丸後我都冇再畀安宮牛黃丸我阿爸食 因為醫生話會胃穿窿 我阿媽都試過中風後即刻食一粒安宮牛黃丸 跟住都冇事

伯爵府

hker 發表於 18-8-20 09:36
我每次提出要訓練/跟進,治療師一定說: 他咁老了。又好像聽不明指令,無得搞。(病房大把人老過他:heheh ...

一早叫你申請保良局服務 起碼有啲咩事都可以即刻有人問 特別係你爸爸冇得覆診嘅情況下更加無助 你在照顧的路上會更加覺得孤獨 因為我都試過 我爸係因為跌得多 入院後轉介咗去老人科 如果可以 叫醫生轉介你爸去睇老人科 啲大便藥水大便藥物藥物藥 都唔使自己買

伯爵府

太陽花0805 發表於 18-8-20 23:48
好啊!會改用纱布,的確較好,謝謝!

近排有冇美劇好睇?
game of thrones 我番煲咗至少5-6次, 神劇,好睇啊
breaking bad 唔多啱睇冇乜靚仔靚女。

伯爵府

MM2005 發表於 18-8-20 16:13

除非有需要食藥,唔係都唔想食,食得多反有副作用,到副作用 ...

我爸爸食薄血丸後 係精神咗唔會經常瞓 但係到咗後期 都已經冇乜用

伯爵府

hker 發表於 18-8-21 09:11
對,有個支援,真的差很遠!

昨天去了她們的中心上堂,姑娘們也十分好,很親切,真的感覺好好!

如果插咗胃喉 真係要刷牙就要好小心 唔可以用食得嘅牙膏因為係唔吞得 我幫我爸刷牙 係一邊刷一邊要用紗布索番乾口腔入面嘅水 如果唔係吞咗又落錯格就好大鑊 所以要一面刷一面索 我都好驚同我阿爸刷牙 因為刷完牙之後又會多口水分泌

大家喺度交流下 我的意見唔一定啱用 因為個個人嘅case都唔同 但起碼 當叫做多條路多個方法先

我呢啲c人lazy bone 做咗張回鄉卡 已經好叻叻㗎啦 唔好要求咁多 因為我連wechat都未搞 Haha
我近排貧血跌到落9.x 久唔久暈一暈 都應該冇咁快返上去住

首頁

尾頁

跳至