跳至

首頁

尾頁

男爵府

有人話會d牙生唔靚, but overall見周圍嘅奶咀bb都唔會...我覺得未必關事囉.

係呀, 歲幾開始懂事, 不斷灌佢要介奶咀, 要掉咗個奶咀....有日佢自己掉咗話no no....咁當然引起又要揾啦....但次數少咗....跟住有日佢病, 食咗藥, 眼瞓到爆, 唔駛奶咀都瞓得著, 如是者幾日就介咗.

其實到差唔多時侯, 總有d野會令你順水推舟....我女介奶咀, 介奶樽都係咁.....

原帖由 siuting111 於 11-3-1 11:55 發表

食奶咀除左驚難戒之外,其實係擔心,牙仔生得唔靚既問題
其實有無關係呢???

我表姐個女,食奶咀食到3歲,佢今年讀一年班,我見到佢d牙生得幾靚架...

已經歲幾,bb開始識講野+表達,加上知道父母係唔係鬧佢,到時唔比奶咀 ...

男爵府

3-6個月厭奶, 成3個月咁多 ?? 咁你點攪呀 ??

我好采, 大女係奶精, 食奶真係冇問題, 到而家都鈡意飲奶奶....but prefer飲奶唔食飯囉...唉 !!!

原帖由 sandy66 於 11-3-1 12:23 發表
湊小朋友真的唔可以一本通書睇到老,我地第二胎媽咪就好明白,第一胎真的郁d都問嗮人點算點算,但是慢慢你熟左自己bb的性格脾氣,會發現人地個套未必下下可以apply落自己bb到,so far我大女而家4歲,回想佢bb時期,我結論係:最緊要 ...

男爵府

我上次有, 甩好多.......今次又冇喎 ~

上次甩咗一段時間(唔記得幾耐), 之後就回復正常, 冇再甩....

原帖由 siuting111 於 11-3-1 14:15 發表
我找d頭髮..好似比之前容易甩左呀..
係唔係開始甩頭髮呢...好驚呀..
你地有無呀???

男爵府

早呀...

聽你咁講, 你個囡只要肯同佢玩, 佢都唔會太扭計啦....
日間同佢玩多d, 夜晚應該會好瞓d...
加油 !

原帖由 Vana 於 11-3-1 21:52 發表
我諗我隻超b會係超爛玩.... 佢真係可以由朝到晚唔瞓覺...係咁同你ur同你笑...

唉, 我今日心情好d.... 因為我發覺我真係唔可以再嬲自...guilty亦於是無補...只好盡力去做...盡力學個好媽媽

於是我今日開始接受同埋 ...

男爵府

good good good ~

一切smooth就好啦...

唔係幾日呀, 聽日, Tiana同Cal都3個月人仔啦....
唔知點解, 我好期待3個月, 好有情意結....

原帖由 dada123 於 11-3-2 09:48 發表
大家早呀...
我昨日已返工lu...今日老闆上午出左去, 我得閒d, 可以報告一下....
我女2月27日開始去左我mom家俾mom湊, 工人姐姐跟埋去...我就每晚放工去看佢...
佢開始飲奶好固定時間, 好生性, 半夜又唔會醒, 呢3日都 ...

男爵府

chuchu咀唔駛轉架....bb啜大力d, 佢就會出多d.

but, 定期3-4個月換下, d膠steam得太多唔係咁好...

原帖由 triplehome 於 11-3-2 10:57 發表
想問下chuchu奶咀係咪唔洗轉嫁?

男爵府

係呀係呀...佢地一定要識呀 !!

原帖由 dada123 於 11-3-2 11:06 發表
係呀..好似過probation咁...hahaha...3個月好似好重要...佢地同年同月同日生ga...好有緣呀...一定要介紹佢地識呀...

男爵府

yeah !! 好開心呀....又多6仟蚊洗 !!

男爵府

唔好咁啦...好快會習慣 .

你同99住得近唔近呀, 近咪放工多d上去睇bb囉..
初初真係好掛心.....冇法啦, 要揾食.
bb大個會知道邊個先係媽咪....放心 !!

原帖由 sammiebear 於 11-3-2 11:15 發表
hihi~~ 早晨呀~~ 好耐都冇上嚟吹水喇...而家好多mami都返左工, 呢度又好熱鬧...

而家我個b係99屋企...已經2日冇見佢喇...掛死!!! 臨返工前一日去睇佢, 原本都好地地同我傾計...笑...之後扭眼瞓..係咁喊, ...

男爵府

99係差d...我都唔like我99黎架...
有時佢黎到, 不斷同我個女講野, 咁有時佢聽唔明我女講咩, 會望住我 (expect我翻譯), 但我好多時扮唔知...當聽唔到走咗去....哈哈 !!

原帖由 B__B 於 11-3-2 11:28 發表
我老公話平日叫奶奶嚟同bb玩吓我都唔想,我個心胸係咪好狹窄?!?!

男爵府

而家d人咪講緊囉.....
益晒班蝗蟲 !

原帖由 tiger_BB 於 11-3-2 11:33 發表
人人派$6k...咁本身綜援家庭出雙糧喎, 佢地又夠18歲, 又有身份證, 咁...係咪都可以拎$6k???嘩...佢地咪越拎越多???

男爵府

初初未stable住架....
過幾個月先會正常番 !

原帖由 sammiebear 於 11-3-2 11:50 發表
我上個月都嚟左喇...suppose尋日已經再來...但又冇...
唔知係咪而家會冇咁準架呢...

男爵府

妖...咁正...比你講到我好鬼想買呀.

但平時我地泵, 都要邊按邊泵啦....咁個handfree咁冇咩用囉 ???

原帖由 牛仔小怡 於 11-3-2 14:03 發表
我真係好鬼鍾意我個電雙泵,一路泵一路食飯,唔洗趕頭趕命..我呢兩日個奶量都可以keep住.. 仲多過平時小小.. 兩日都有1000ml.. 頭先lunch o個轉,仲泵到330.. 真係嚇親自己.. ...

男爵府

朝早食飯真係好難下喎.....

你一邊食一邊泵 ?? 定食完幾耐泵呀 ??

等我又試下朝早食飯先啦....我想keep住呀, 而家日日等番10xx, 過唔到1100.....以前1200架嘛, 唉 !!

原帖由 牛仔小怡 於 11-3-2 14:48 發表

我有間房但係有玻璃, 冇窗簾, 所以我都要去storeroom泵架..

你真係好努力呀, 朝早食飯我覺得會多奶d架喎.. 你有冇食飯呀?

男爵府

你仔有冇埋身呀 ??? 食到埋食就多d埋身, 真係好好多...可以上番架...

同埋試下買more milk plus食, 見人話drop咗都可以食番起...你可以打去問下, 話佢知你情況, 果度d人好有耐性講解架, 我尋日先問完....

原帖由 B__B 於 11-3-2 14:54 發表
之前有4-5oz一次,已經唔係多,而家夠膽死2.5-4oz...攪到成日都要補奶粉...

男爵府

唔係呀....我初初泵時, 食double, 每日3次, 每次2粒....之後d奶量就多咗....咁我keep住定時泵, 就keep到stable唔食都ok....

只係返工後少咗之嘛....係公司太趕了....泵得唔夠時間呀..

我都打算買番樽補補佢...hehe !!

原帖由 smallbrother 於 11-3-2 15:05 發表
我有食緊more milk plus, 係可以上返, 但係對我黎講, 就唔可以再增加奶量, 所以我都係見跌左時, 先會食一粒黎谷返d奶.

男爵府

我食咗一樽之嘛....谷起咗之後就冇再食lu...

but返工後少咗, 而家都諗緊買番樽黎補補佢..

原帖由 dada123 於 11-3-2 15:09 發表
more milk plus? 我咁耐以來都冇試過食藥呀...我怕呢d唔係咁好...都係自然d好啦...

男爵府

don't.....

半人奶都好好丫.....食人奶健康d.

原帖由 dada123 於 11-3-2 15:06 發表
你地就好啦...每日都有1000或以上....好想有呀...搞到我而家得500ml 左右, 有d想停...

男爵府

如果只係早晚, 應該會跌得好快....我日泵4次, 打去more milk plus度問, 佢都suggest我泵多次, 如果唔得先再食...因為時間隔得太長, 你個胸根本就放唔到咁多....跟住就冇位做新奶...

你日日都要出去lunch ?? 1星期去1次聯誼得唔得呀....捱到6個月, 佢地食固体, 奶量需求少d, 你就可以泵少d囉.....頂多3個月啦 !

原帖由 dada123 於 11-3-2 15:20 發表
我知...但返工真係唔想泵...最多係早, 晚各泵一次...咁就怕愈來愈少囉....平日lunch泵, 就少左同同事聯誼, 對工作就唔係咁好...

男爵府

今晚叫咗阿媽煲花膠湯.....希望有幫助唔駛食d輔助品啦 !!

原帖由 B__B 於 11-3-2 15:29 發表
之前有朋友比organic milk tea我,我攞去問醫生,佢話始終唔知呢d有幾organic,點都會過落bb度,佢prefer媽媽嘅湯水

首頁

尾頁

跳至