論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 FA8866 於 09-1-30 00:17 發表

agent會知架,可問問,另都可試下問旅行社.
其實唔駛理咁多,你責任係比張机要送イ巨返原居地(菲律賓)。另加$100元(話知イ巨轉坐火箭返家門都係100)。我上次上到庭,隻印就好似你劇屎咁,又要呢ヌ要路,於是個官醒イ巨:「僱主只係有責任送你返原居地,而唔係送到你屋企門ロ,」最後都只需比机票十$100。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 00:42 發表

so that means domestic air-ticket is not necessary?

ah.... i had been stupid twice for the 1st and 3rd one !
NOt to the extent of stupid. I consider, if we have a good relation with t he helper, it's worthwhile to offer them a little favour. Or otherwise, we have no obligation to offer such favor.

以車人個Case,我覺得唔需要答覆イ巨,你比定唔比。到時Last day「開黎」,イ巨咪知囉!最緊要你本人有信心你是無違返條例便可。車人,你唔記得劇屎當日点厚待你「阿B」咩?仲駛諗咁多????

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 01:17 發表

俾著係我...
咪講笑,見姨媽巾如見《一見發財》我實影相兼用保鮮袋放係佢枕頭底,等佢訓著先叫醒佢話佢知佢做錯乜,第二日一早我實送佢出門口,話Q知佢訓街都好,做足補錢,佢咬我食呀?!

之後佢要上法庭咩都好,我最多叫法 ... 等法官幫手"打實佢"
雲妮…你呢一句「打實イ巨」,我覺得洽到好處,無多無少。我尤其欣賞!

咁高興・・我又要黎「打實イ巨」!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 01:38 發表

俾著我,我會令佢D衫自然消失
我亦会考慮加两湯匙未希色漂白水落去同イ巨消一消毒!然後成lot放回イ巨床!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 02:16 發表

三年前我幫一個《僱主復仇記》,幫佢照顧一個已炒而擁有30幾對鞋o既工人,一次過放哂一枝豉油走樽
咁攢鬼?!咁d鞋咪有排洗?!下次可考慮整三幾匙熟油落去,相信会更可ロ!

我剛看無線半夜套劇,黄子華説:「有仇不報正人渣!!!」

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 09:41 發表
哇,你地班友仔真是“橋王”!!!“魔高一尺,道高一丈"!!!!好野!!!!

winnie姐,您有空事請在這裡連載一下您的“雇主復仇記”!!!

收視率必超姣菲前傳和中女就職精華! ...
我忽發奇想,大家合資出本書/雜誌,大爆呢d奇人異事,相信可殺出一條血路!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-1-30 10:33 發表

pollyw 其實我都知, 我可以買香港到馬尼拉+比錢佢再搭車番屋企, 但佢話只可以搭車然後連車帶船一齊過河, 而且我根本無林過要待溥佢, 我係cebu check到內陸機都係$27x, 如買雙程就$5xx-$7xx, 視付日期而定, 我無林過 ...
如你所講全部是事實,你的確是不應該。你自己做哂d野,可能真的有你原因,但這些都過去了,無得追究。(我都是這樣的,總有原因,牠到頭來甚幺都不曉,講真双方都慘,不過你慘好多)。不過到了昵一刻,你能剰下的操控權就在机票上,你應張牠應得的都反映在機票上。如不是這樣,她到走的一刻仍是一丁点也不知自己的不是。反而害了牠呢!做好人是好的,但不要好心做壞事啊!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 11:01 發表
市面上真係有兩三本講非常工人的書. 真實個案, 有一本係在法庭審完的case的個案; 不過,未及bk上的case咁有趣問咁detail.............pollyw, 你真係有腦,我覺得有機架,加上pollyw及亞西的攪笑野; 亞Fa同pollyw的插 ...
我大大話話都有十單八單Case,真係「十大奇案」…單單都笑爆肺・・・如有人有搞作,我樂意分享!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 11:11 發表
可能成為十大暢銷書添 .而且再版,加印又再版.......我都有幾個經典個案架!
I'm looking forward to this day to come. But unfortunately I know nothing about making it.....Are Fafa, Saiwanho, Winnie, Ella,.... also interested too?? I'm really eager to join!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-1-30 11:14 發表

肥野前日問我, 如果佢搵到新僱主打電話比我, 我會唔會support佢, 我話會, 但如果人地問得好detail, 我亦唔會講大話.
其實我已錄起佢平日點樣粗暴對待我d家具, 點樣整爛我d野, 又唔認. 點樣non-stop煲電話粥, 我會 ...
This kind of thing can collectively be called "Rubbish". If I were you, I would promise her that I will definitely be her referee, and encourage any enquiries from her potential employers, so that she really ask her employers to cotact you. It ends up you will have the chance to count her negatives.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 12:06 發表

擡舉了,我的CASES未及阿普洱姐的搞笑!
怎幺抬舉?西姐的个案有科幼、有匪夷所思、不可思議…怎能決少你一分兒??

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 12:08 發表

這套立體身歷聲大電影應該上載到這裡,讓阿肥野一擧成名,跟姣菲死過!
讚成!不過我隻SofaYan都係對手之一!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 bbfish1992 於 09-1-30 18:24 發表

仲要加多句:or else u will get back luck for the rest of the year, oh, this is Chinese custom.
:lol :lol 恭喜你…你就快成仙勒!:lol :lol

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 bbfish1992 於 09-1-30 18:33 發表

thank you

kam 我夠唔夠 哥利 做你哋學生
不敢…不敢…。大家一齊黎切磋下咁啦!:lol 難得呢度咁多野學,大家又穅概分享法例上知識(呢句認真),我梗係要搞下gag,當是少少心意,不成敬意。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-1-30 21:21 發表

pollyw 你依家換左個新工人咩野環境呀, 好似係bun, 我有無記錯呀?
係賓…嘛嘛地!約50分。煮鎹完全無天ィ分…我自己煮、買少少野都時時買錯同買最頂級(貴)…我自己買,所以我好忙。不過イ巨有少少好處…会睬我d細蚊,因為之前两隻印真係完全唔行埋我d細蚊度(好似有菌咁),莫講睬イ巨地啦。所以就憑昵点,我就已經收貸勒…你話死唔死?

仲有,宜家呢个賓明我7乘英語。而之前两隻印話自己主要用英語同前老板溝通,点知一个明唔到0・5乘,。Sofa yan好少少,都只明我2乘,仲要話我英文差,所以唔知我UPセ!

請人請到心淡!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 21:43 發表

竟然夠膽死彈普洱姐的英文!!!怪不得阿普洱姐要馬上“調理農務”了。
咪係?!…我睇「敵敵妮美語世界」學架嗎!最「震中」哥隻…邊个多句膽話我唔得?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 21:48 發表

又要跳多少哩?
無跳…我只是問イ巨:「到低你有無9两菜!」

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-1-30 21:58 發表

比你笑c我.

嘩....聽你咁講, 我好驚再黎件極品比我, 十下十下都好惡頂姐. 我好驚呀 .
你哥PAT肥野,唔好理咁多勒…美女廚房,炒左先講!

首頁

尾頁

跳至