自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ka@bb 發表於 22-9-15 10:23
工人做咗10年,自己話不續約回鄉,已買機票,一心諗住照比長服佢。
但想不到原來係為高薪跳工,仲欺騙我們 ...

其實工人做左10年已經好好了, 人望高處, 人之常情, 佢講大話可能唔想影響大家感情啫, 換轉你做左一份工10年, 都算係對公司有少少感情呱~

至於長服, 我覺得照理你係可以唔比的, 佢自動離職, 你係不需要比, 而佢實際上無開口要你比, 所以佢又唔算呃你啊~

茶類愛好者    發表於 22-9-17 17:01

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ka@bb 發表於 22-9-15 10:33
佢之前屋企要錢用,有叫我預支長服比佢。
又試過借財仔,我地打算比長服佢填數,但原來佢想攞住長服走佬。 ...

是否已經預支左長服? 如果係, 而你又唔想比長服, 可以扣佢人工啊 (雖然唔知仲有幾耐時間)~

我個人覺得一個人係同一間公司工作10年都算係幾長情, 仲要講緊係工人姐姐, 好多工人姐姐做一兩個月就跳槽走左~~

侯爵府

ka@bb 發表於 22-9-15 10:50
她借落我們接近5位數,如果我唔比bonus佢扣,佢都係會走數

甘既然你都預佢走數, 甘為什麼又唸住額外比bonus佢呢?

侯爵府

ka@bb 發表於 22-9-15 11:06
因為10年嘅長服唔止呢個數,扣完都仲要額外比

佢依家自己辭職, 係法例上, 你係唔需要比長服ga, 但如果你自己想比bonus係okay的~

如果你唔想比bonus, 其實你應該早D開口叫佢還錢啊~

侯爵府

ka@bb 發表於 22-9-15 11:20
佢根本還唔到亦唔打算還,我地有叫佢唔放假當還債,佢都唔會。
比着香港人,打多幾份工都唔想欠人啦,佢地 ...

如果甘樣, 你最初仲唸住比bonus佢?

首頁

尾頁

跳至