自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8 ... 8%93-225023749.html

【晴報專訊】慈雲山一名八歲小學生,昨晨上課期間疑因「坐唔定」被薄責後突然情緒失控,竟踢枱和意圖襲擊教師,還衝出走廊要攀越欄河跳樓,幸千鈞一發之際被制止,才未釀成慘劇。

鬧自殺的八歲男生姓范,為鳳禮道聖文德天主教小學三年級學生。他稍後由社工陪同送院檢查,家長聞訊後亦趕到醫院了解情況。

被指「坐唔定」

昨天上午,男童在上第二節課期間疑不專心和不時站起來,結果因「坐唔定」被31歲吳姓男教師薄責。未料男童突然情緒激動,衝前怒踢教師的桌子,更意圖襲擊老師,之後他更走出班房,在走廊意圖爬上欄河跳樓,幸教師見狀馬上追出制止。由於男童事後仍然激動,校方於中午約12時報警。

該校副校長梁惠玲接受記者訪問時透露,涉事學生成績中上,亦非有過度活躍問題,校方正關注其情緒不受控制原因。她又稱,校方是經家長同意後才安排學生送院;家長經校方解釋,亦明白有需要了解事件的原因。

聖文德天主教小學創立於1966年,原位於慈雲山雙鳳街,90年代慈雲山屋邨重建,校舍亦遷至鳳德邨,後再增設慈正邨校舍。

男爵府

駡下就話死, 真係令父母傷心

NATCHENG    發表於 15-11-17 20:31
Jolin_Yuen    發表於 15-11-17 13:51

男爵府

cc_tse 發表於 15-11-17 13:34
會唔會係過度活躍症 之前中學有個同學有過度活躍症 佢比老師鬧就好激動

...
報紙話無過度活躍

男爵府

annatse45 發表於 15-11-17 14:22
其實小朋友係曳,係薄皮,係無用,但你地又點知個老師點話個小朋友呢?點解成件事都好似小朋友錯晒咁嘅?你 ...
呢件事雙方都有責任, 未必係一個錯晒, 但自剎就點講都係錯. 希望個小朋友汲取教訓, 唔好有下次

首頁

尾頁

跳至