夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

樓主,我同你有相同的遭遇,c6以前成日罵我,有時仲會出手打我,我同佢家姐講,根本無用,佢哋只會說:唔係既,佢都對屋企都好好,再唔係就話:如果我細佬打你,你咪報警囉,我地都幫唔到你架,但今次當我報警後,佢家姐就求我同差人講撤銷控罪,我唔肯,就即刻變臉,不單止冷言冷語,而c6仲同我話,佢家姐已經攞哂d單出嚟,準備隨時問我攞翻層樓,又話如果佢要坐監,佢家姐已預咗攞幾十萬出嚟幫佢打官私,我聽完c6講呢d說話後,成個人都呆咗,點解世界上會d咁無人性既屋企人,我都係孤兒,無自己屋企人幫,所以我都好心淡,再不會對佢d屋企人有任何寄望,希望你都睇開d,以後唔好再指意同佢屋企人講心事,尤其是真心說話,有咩就要同自己最好最幫你的朋友說。

洋房

Thanks!

原文章由 katielee1123 於 08-6-16 01:21 發表
男人打女人唔啱!sino and樓主唔好唔開心

洋房

依家跟我的社工是屬社會福利處保障家庭及兒童課的,我覺得她表面上要做到好平衡咁,佢同我講到明佢會兩邊幫,會幫我但又會幫
c6,我聽完真係好失望,咁即係唔會企响我嗰邊唸啦!而事實上佢真係咁樣幫c6,所以有咩太過真心的自私点的說話,千萬不要跟呢d社工說,他是不會用你的角度去睇的,我想即使他心裏是覺得你的個人做法無可厚非,但他因工作的職位要表現持平,所以個社工可能也言不由衷。但另外一個叫向晴軒的機構,那裏的社工非常之好,他(是個男的)是完完全全企响我嗰邊唸野,而且仲好積極幫我想辦法,又幫我聯絡校長叫佢唔好比c6接我個仔放學,因為c6打我,呢d社工真係令我在無助中仲覺得世上有温暖,不如你試吓揾向晴軒的社工傾吓,可能會令你開心d。

洋房

仲有d補充就係,當社會福利處的社工知道向晴軒的社工這樣對校長說的話後,馬上眉頭一雛,說不該這樣做,因c6想去學校探個仔,而家就比向晴軒攪到無得同個仔見面,我說這是抵他死的,所以在這件事上面,就可看到那些機構的社工是真正用心幫你的人,不過社會福利處的社工在幫人申請政府項目時,如申請公屋等,權力應該大d,所以要衡量那些說話可以同邊種社工講。

首頁

尾頁

跳至