夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我有個朋友的處景,都和你一樣(有兒有女,老婆都說外面有追求者)。
以前佢常常對老婆呼呼喝喝。以為結緍後,老婆就應該聽聽話話,凡事都應該要知道及明白老公的想法。現在.......老婆已忍無可忍,早前正面臨離婚的邊沿。
我曾向佢解釋過,老婆平時都把那些呼呼喝喝、無理或有理取鬧、屈氣等都積沙成塔,總要找個時候爆出來。個friend 平時又無個一些氹老婆的動作來平息她心中的怨氣,老婆有此舉動,實在不難理解。

因覺得佢地好少溝通,個 gap 愈來愈大,個 friend 又怕尷尬正面同唔知和老婆講乜野好。就建議個friend 可多用SMS 或書信向老婆表達自己的錯處和感受,每天都要做、每天都 send 多個SMS和對老婆的態度大改。起初嗰個月,佢老婆依然不瞅不睬,一D feedback 都無,佢都己經開忙灰心的時候,就第一次收到SMS 回覆,老婆話 "為何在心死的時候才這樣對我呢?",令我個friend 覺得方向無錯。現在,個friend 就當係重新追過佢老婆一樣,雖然現在距離修好的情况仍然很遠,但仍然係正面樂觀的。

唔知你係唔係婚後極少極少氹老婆呢?
或鬧完交後,重未試過主動氹追佢呢?

舉這例不知可否幫到你呀!

洋房

原文章由 abcde_song 於 08-6-24 12:12 發表

全中, 生左囡囡後我無氹過我老婆, 連生日同結婚週年都無買過禮物, 我份人好慳, 有五百蚊可以花, 但我只會有五十蚊, 什至五蚊, 我以為佢會明白我, 我諗法係錯的!!!.....多謝你, 幫我找到其中一些問題所在 ...

你一定要向佢表現得你是好有決心追回老婆,
只要你有少少由疑,佢就會對你失望,
同覺得你得把口講。
記住唔好比佢嘅冷啖反應影響你嘅決心,
佢會經常用冷啖反應嚟試探你有沒有毅力啦!

比D支持你,相信係呢舖之後,
你真係會識得錫住佢啦!

洋房

如果返咗娘家,機會就渺茫D喇!
既然要哭,倒不如在她面前痛哭一次吧!

你真係要控制吓自已的皮氣,就算係佢錯或者佢屈你,都要控制吓,發咗皮氣只會令事情後退,之前所努力過嘅野都白廢了。

佢同你講去泰國事宜,其實是在比機會你去表現你緊張佢,因為同得你講,緊你想你答 "老婆,救吓妳唔好去啦!",你無反應,佢會覺得唔知你緊唔緊張佢,雖然你聽咗會唔開心,但呢場劇一定要做。

但我又覺得,佢同你講同嗰男仔去泰國玩,嗰個男仔只係用黎激你,只要你對佢好,呢個男仔就自然不成威協,你老婆個心都是以你為先。

你老婆仍然會用好多不同的方法來試探你,你一定要表現好緊張佢。今次返娘家都係試探,如果你又毫無表示,很容易比佢返去,佢只會慢慢對你死心!!

洋房

我都仲好肯定,你在你老婆心中地位仍然相當重,
只是你的說話同應變技巧差D傘。
試想下,我地通常都只會向身邊最 close 嘅人發皮氣,
可能係毫無道理的皮氣,因為我地都知道最close 嘅人會包容,
也可能會氹番你。就好似細嗰嗰陣,知亞媽錫你,可能自己做錯功課,或者比 miss 罰,我地都可能會返屋企同亞媽講,"一日都係你啦,.................",目的都係想找一個人去泄氣。
你都仲係做緊呢個角色,做緊佢嘅安全網。

唔好諗咁多假設的問題啦,呢D未必係事實的假設只會令你卻步。
如果真係都想救得返,就唔好再問佢 "點解唔開心?",而係要同佢講和做 "我唔會再令你唔開心!"

送小禮物佢好好方法嚟ka!

洋房

原文章由 angelmak 於 08-7-31 09:47 發表

好想攬住佢咪攬囉~ 一見到佢, 就去攬住佢, 靜靜哋... 咩都唔駛講...

講得好!!!
樓主你應該將自己的情感爆出來比佢知道,
你唔強烈d,佢唔會感受到你唔可以失去佢。
這刻,佢仍然給你補救機會,
喺適當的時候攬住,甚至咀佢,
佢唔會拒絕,甚至會感受到佢的重要性。
最好在佢覺得無人關心佢嗰陣...........。

另外,有無諗過將你在這裡的版塊內容 forward 比佢睇和知道呢?
你睇吓,雖然我唔識你,更加唔識亞嫂,但係都覺得你真的感到後悔同想補救的,見到其他網友好多都同情你,加d油啦!

abcde_so呀嫂,比多一次機會佢啦!

首頁

尾頁

跳至