夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

雖然我對我老婆好差, 自問亦唔係一個好老公!不過我仍然心愛我老婆!!雖然我家用比得少, 但佢都知我將剩返既錢會儲起!!我唔知道可以點樣挽救, 我地有個囡囡, 因為我對老婆唔好佢曾多次要我改亦有提過想離婚, 剛過星期日我仲發脾氣, 一時衝動提出離婚我老婆仲一口答應, 到星期一我已經好後悔, 同我老婆講, 佢話佢有人追緊仲等緊佢離婚(佢唔會講大話的), 我好後悔, 我好怕無左老婆同囡囡, 我可以點做.....................................

複式洋房

原文章由 M_ind 於 08-6-24 10:31 發表

冰封三尺, 非一日之寒

吾知你同你老婆之間發生咩事, 你點對佢吾好?

我唸你老婆都忍左好耐, 吾係都吾心淡, 你把口話愛佢, 咁你又真係幾愛佢?? 吾係話家用比多比少就叫愛架 ...

我明白的, 由囡囡出世至今我無理過佢感受, 佢比人講時我無幫口, 我只會掛住囡囡同做自己野, 所以問題我都知我無改過, 就係因為我無改過佢點都唔肯原諒我, 佢話己對我死心, 我越諗越怕無左個老婆, 越知道老婆對我有幾重要, 我唔知可以點先令佢回心轉意, 我明白冰封三尺, 非一日之寒, 只想要返老婆同囡囡, 咩事我都可以做!!!

複式洋房

原文章由 beagledog 於 08-6-24 10:55 發表
講冇用架喎

你改囉, 叫佢比一段時間你, 如果佢仲愛你一定會答應.
女人死心唔係 1,2日嘅事, 你都應該hurt得佢幾深.

點都好改我一定會改, 只怕一離婚所有事情都無得返轉頭, 我真係好愛我老婆, 為左個家近呢一年我已經無同D 豬朋狗友一齊打麻雀同飲酒, 亦已戒酒!!!真係好後悔當初老婆比過機會我改, 我無去珍惜....................

複式洋房

原文章由 M_ind 於 08-6-24 11:04 發表
你明有鬼用咩, 明都要做到先實際架麻~
女人最需要人關心, 你老婆開口一, 二次話離婚已經係危機來啦, 你又吾係吾知自已錯乜, 都吾肯去改...而家先來補救遲吾遲呀..

而家唯一方法, 冇架, 盡力做返好d囉, 等 ...

我會努力嘗試, 不過心情好DOWN, 沉日午, 晚餐叫左食左2淡都食唔落, 咁大個男人仲要坐車又不停流眼淚控制唔到, 我覺得我好無用, 親手破壞左一個家庭, 仲無左一個慳家肯捱既老婆, ...............好後悔, 希望唔好有人學我咁!!!!!!!!!!!

複式洋房

原文章由 blythe_baby 於 08-6-24 11:20 發表
不如你搵D屋企人幫下手..做見證..同時承諾你會改...叫你老婆比多1個月試用期你...如果OK咪再續多3個月...再OK再續約...如有不OK..一定要灘出來講...如果改唔到咪解約(即分居先)..最重要你要知道自己衰咩...改唔係一 ...

thanks!!我會嘗試, 不過用屋企人應該行唔通, 佢屋企人關係一般, 同我屋企人關係更加一般一般!!!!............

複式洋房

我好記得我老婆同我講過一句說話, 果時拍拖佢媽媽問佢, 我對佢好唔好, 我老婆諗都無諗就答我對佢好好, 好到無未試過有人對佢咁好, 我真係唔知點解自從生左囡囡後我個人會完全變晒, 仲越黎越大男人!!!!

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-6-24 11:28 編輯 ]

複式洋房

原文章由 雲妮彭 於 08-6-24 11:28 發表
唉,都唔知應該鬧你定同情你好,
你哩d叫做"後知後覺,愛得太遲"!

你依家唯有盡最大既努力去力挽呢段婚姻,
用盡你所有既誠意同愛意打動你老婆再俾多次機會你.
不過你老婆依家有新歡,
可能會比較困難.........
但如果你 ...

我己經決定左, 有新歡我唔介意, 一個好女人一定多人追, 我今日失去左我老婆, 我一定會用我最大既努力, 用一年又好用十年都好, 追返佢!!!雖然我覺得會比當初追佢時用多一百倍努力, 花多一百倍熱誠, 但我同自己講我一定要做到!!!!!!! 對唔住, 我好眼淺, 所以要喊住講!!!!

複式洋房

原文章由 juicypig 於 08-6-24 11:48 發表
早知今日, 何必當初 而家唯有盡力做番好d,希望你老婆念在有感情而原諒你啦

thankyou!!!!希望我真係做到一個人版, 比一D 同我一樣既男人好好反醒!!!!

複式洋房

原文章由 newcook 於 08-6-24 11:52 發表
早知今日, 何必當初, 你話你仲愛個老婆, 咁你要比佢覺得你愛佢先得, 得個講字有咩用, 即使今次真係比你氹番個老婆返黎, 你都仲要繼續對老婆好先得, 做番以前既你啦, 祝你好運! ...

多謝你的祝福!!!

複式洋房

原文章由 before2046 於 08-6-24 11:57 發表
我有個朋友的處景,都和你一樣(有兒有女,老婆都說外面有追求者)。
以前佢常常對老婆呼呼喝喝。以為結緍後,老婆就應該聽聽話話,凡事都應該要知道及明白老公的想法。現在.......老婆已忍無可忍,早前正面臨離婚的邊沿。
我曾 ...

全中, 生左囡囡後我無氹過我老婆, 連生日同結婚週年都無買過禮物, 我份人好慳, 有五百蚊可以花, 但我只會有五十蚊, 什至五蚊, 我以為佢會明白我, 我諗法係錯的!!!.....多謝你, 幫我找到其中一些問題所在

複式洋房

原文章由 雲妮彭 於 08-6-24 12:00 發表
浪子回頭,金不換!希望你老婆為你既誠意感動,對你重燃愛火吧.唔開心係一定既,要喊就喊啦,唔使屈住,不過喊完之後就要開始行動,追番個老婆喇....加油!

...

頭先SEND 左個SMS 比我老婆話會追返佢, 佢覆我, 佢既決定唔會改變(佢都真係對我死心得好緊要..........)唔好迫佢接受第二個, 不過我仍然唔會放棄!!!

複式洋房

thanks 大家支持, 我唔會得把口的, 好在我仲有份好工同個好老闆, 因係公司我都話得下事, 我唔想心情唔好影響工作, 頭先同佢備左案先, 佢十分睇諒仲願意做我既聆聽者, 雖然佢唔識上網一定睇唔到都真係要十分感謝我老闆, 我老婆唔會唔聽我電話的, 因為我地協議了囡囡由佢照顧, 佢知我會好掛住好掛住囡囡, 仲協議比我逢星期六, 日接囡囡陪我, 我已經好幸運!!!

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-6-24 14:59 編輯 ]

複式洋房

原文章由 gracefulb 於 08-6-24 16:00 發表
既然大家都緊張個女, 就搵個女做中間人/ 話題囉. 同女女一齊諗下有咩地方可以三個人一齊去玩呀咁, 如 ocean park / disney , 咁呀女返到媽咪果度可能會同媽咪講話想三個人一齊去 ocean park/ disney. 咁做媽咪的都好 ...

thanks!! 多謝你的意見!!!可行方法的我都會嘗試!!

複式洋房

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-24 16:11 發表
咁你個女幾多歲? 佢又點睇?

2歲多..............

複式洋房

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-24 16:11 發表
咁你個女幾多歲? 佢又點睇?

2歲多..............

複式洋房

原文章由 wife 於 08-6-24 17:22 發表
吾好只係講你有幾愛佢,問問自己是否"懂得"怎樣愛佢才是最重要,如果吾係,你就算做得好過之前100倍,但結果都係徒然.
請用心想想你太太的性格,習慣,喜好,平時的說話,行為...等等,其實只要你多一點明白她,了解她,關心她, ...

明白的!! 雖然呢一刻所有野都是負面, 我既然講得出黎預左比任何人批評, 希望你地既批評可以比我更加清楚邊個方向先係正確!!!!
thankyou!!

複式洋房

原文章由 54heima 於 08-6-24 17:41 發表
我正上紧"美满婚姻课程"...话系婚姻辅导也可以...基本上是睇VEDIO...再进行夫妻间的讨论...可以以小组形式或夫妻间单独进行也没问题...课程内容基本上是...第一课建立稳固根基...第二课沟通的技巧...第三课化解冲突. ...

好的!!thankyou!!
其實好耐之前我都有諗過上呢類課程, 最後只諗無做!!!
不過呢一刻我老婆一定唔會同我一齊去上呢類課程, 因為佢態度仍然很堅決!!!

複式洋房

原文章由 ringoivy 於 08-6-24 17:59 發表
mouth: mouth: 苦心自問你愛你老婆就會對佢好d啦mouth: mouth: 其實你有無諗過係咪真係鍾意佢架 無奶油鐘意一個人愛一個人會對佢5好囉 如果你真心悔改咪唯有擺個女上枱囉 :joyous ...

反覆自問了數次, 到底淨係想要返囡囡而想老婆留下, 定係真係愛老婆!!!
答案係我愛我老婆, 雖然如果有一日我有幸同返佢一齊, 我未必放佢係第一位(第一位係囡囡), 但佢一定係第二位, 一定一定比我自己更重要!!!

複式洋房

原文章由 BABYMAMA30 於 08-6-24 18:11 發表

關生個女咩事呀? 藉口~~

藉口......我講左好多了, 佢成日話我點對佢唔好我都無停搬D 藉口出黎!!講真如果我係我老婆都無咁容易可以原諒我!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 mrsho 於 08-6-24 19:27 發表
Don't push her to forgive you at this moment. Don't even mention about this case. Just try your best to show you are willing to change, do send a SMS to her at the same time everyday. Send flower t ...

thanks!!不過佢對花敏感, 我會送其他野代替!!!
我要做個好爸爸!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至